Dokumentuose numarintos kiaulės krovė turtus fermos brigadininkei Per dvejus metus į kišenę įkrito beveik 100 tūkstančių eurų

Radviliškio rajone Aukštelkų kaimo ūkininkės fermoje brigadininke dirbusi 66 metų Valentina Lapeškina klastodama dokumentus per pora metų prie gaunamo uždarbio įsigudrino dar prisidurti beveik 100 tūkstančių eurų.

  Fermos brigadininkė klastojo dokumentus į juos įrašydama didesnį fermoje kritusių gyvulių skaičių.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
  Fermos brigadininkė klastojo dokumentus į juos įrašydama didesnį fermoje kritusių gyvulių skaičių.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 5:27 PM

Tokiu būdu gautais pinigais V.Lapeškina džiaugėsi neilgai – demaskuota ir baudžiamoj atsakomybėn patraukta fermos brigadininkė atsidūrė teisiamųjų suole.

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas kalta dėl didelės vertės turto pasisavinimo bei dokumentų klastojimo pripažintai V.Lapeškinai skyrė laisvės apribojimą dvejiems metams. Nuteistoji įpareigota, per laisvės apribojimo laikotarpį neatlygintinai išdirbti 200 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Į savo kišenę įsidėjo per 93 tūkstančius eurų

Prieš šešerius metus į Aukštelkų kaime esančią kiaulių fermą brigadininke dirbti atėjusi V.Lapeškina greitai įgavo darbdavės pasitikėjimą.

Vienuolikai fermos darbuotojų vadovaujančiai brigadininkei buvo pavesta rūpintis ne tik pašarų tiekimu bei kiaulių auginimu, bet ir jų realizavimu.

Tuo pasinaudojusi V.Lapeškina ėmė klastoti dokumentus į juos įrašydama didesnį fermoje kritusių gyvulių skaičių.

Dokumentuose „numarintas“ kiaules brigadininkė jau be jokių realizacijos dokumentų parduodavo jas superkantiems verslininkams, o gautus pinigus pasisavindavo.

Per dvejus metus supirkėjams V.Lapeškina be dokumentų pardavė ūkiui priklausančias kiaules, už kurias gautus daugiau kaip 93 tūkstančius eurų įsidėjo į savo kišenę.

Brigadininke pasitikėjo ir veterinarijos gydytoja

Baudžiamoj atsakomybėn patraukta V.Lapeškina kalta prisipažino.

Brigadininkės sakė, kad kiaulės į fermą būdavo atvežamos iš Latvijos. Ji buvo atsakinga už tai, kad per tris mėnesius kiaulės užaugtų iki 100 kilogramų.

Pasak V.Lapeškinos, dalis atvežtų kiaulių būdavo silpnos, todėl jas auginti perkeldavo į atskirą fermos patalpą, kurią vadino ligonine.

V.Lapeškinos teigimu, kiaulių supirkėjai sutikdavo „ligones“ nupirkti, jei jos nebūtų įtrauktos į apskaitą. Brigadininkė sutiko taip daryti.

Teisme V.Lapeškina prisipažino, kad iš tiesų kiaulių parduodavo daugiau, o į dokumentus įrašydavo mažiau.

Tą kiaulių skaičiaus skirtumą nurašydavo kaip negyvas. Apie kritusias kiaules visus dokumentus pasirašydavo ji ir veterinarijos gydytoja.

V.Lapeškina sakė, kad veterinarijos gydytoja neidavo pažiūrėti tų kritusių kiaulių, pasitikėdavo ja.

Nusipirko sodo namelį ir automobilį

Už pasisavintus pinigus V.Lapeškina nusipirko ir įsirengė sodo namelį, įsigijo automobilį „Mercedes Benz“, davė pinigų sūnums, anūkams.

Fermos brigadininkė sakė svajojusi sukaupti apie 100 tūkstančių eurų ir už juos pasistatyti namą.

Per kratą V.Lapeškinos namuose pareigūnai rado 60 tūkstančių eurų grynaisiais.

Teisme V.Lapeškina kalta prisipažino ir gailėjosi. Ši byla buvo išnagrinėta sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

Kaltinamajai buvo iškilusi grėsmė netekti laisvės iki septynerių metų. Vis dėlto už grotų fermos brigadininkė nepateko.

 

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė ir į tai, kad kaltinamoji V.Lapeškina yra jau pensinio amžiaus, gyvena iš senatvės pensijos, yra prastos sveikatos, be to, ji ėmėsi visų priemonių, kad atlygintų padarytą žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.