Teismas: dėl tragiškos avarijos kalta ir automobilių nuomos bendrovė „CityBee“

Apeliacinis teismas išnagrinėjo daug atgarsių visuomenėje sukėlusios avarijos bylą. Apeliacinio teismo sprendimas nieko nepakeitė nei avariją sukėlusio 57 metų vilniečio Raimundo Savukyno, nei dukters netekusios šeimos gyvenime.

 R.Savukynas kalės šešerius su puse metų. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 R.Savukynas kalės šešerius su puse metų. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 R.Grigas negali susitaikyti su tuo, kad jo dukterį pražudęs vairuotojas nuteistas už neatsargų nusikaltimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 R.Grigas negali susitaikyti su tuo, kad jo dukterį pražudęs vairuotojas nuteistas už neatsargų nusikaltimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 2:18 PM, atnaujinta Nov 26, 2020, 2:48 PM

Trumpalaikės nuomos „CityBee“ automobilį neblaivus vairavęs ir sostinėje avariją sukėlęs spaustuvės „Spaudos kontūrai“ direktoriaus pavaduotojas R.Savukynas turės atlikti šešerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Dar liepos mėnesį tokią bausmę jam buvo skyręs Vilniaus apygardos teismas (VAT).

Per avariją žuvusios 26 metų vilnietės Kotrynos Grigaitės tėvai siekė prisiteisti 800 tūkst. eurų, tačiau buvo atmestas ir jų skundas.

VAT tėvams padarytą žalą buvo įvertinę daugiau nei 100 tūkst. eurų. Iš R.Savukyno jiems priteista po 58 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Skundą Apeliaciniam teismui pateikę nukentėjusieji padidino ir turtinės žalos, kurią VAT buvo įvertinęs 16 tūkst. eurų, reikalavimą. Nukentėjusi šeima į ieškinį įtraukė išlaidas dukters žūties keturių savaičių ir metinių minėjimams, šeimai suteiktas medicinos paslaugas. Šis prašymas buvo atmestas.

Tėvai teismo buvo prašė R.Savukyną nuteisti ne tik už sukeltą avariją, bet ir už tyčinį nusikaltimą – chuliganišką vairavimą ir nužudymą. Tiek VAT, tiek dar kartą bylą išnagrinėjęs Apeliacinis teismas tyčinio nusikaltimo neįžvelgė.

Apeliacinio teismo sprendimu, R.Savukynas avariją sukėlė dėl neatsargumo, pasitikėdamas savo savijauta ir įvertinęs tai, kad paryčiais Vilniaus gatvėse eismas nebuvo intensyvus.

„Manęs neįtikina faktas, kad išgėręs žmogus po miestą gali važinėti tokiu greičiu kaip autostradoje ir tai vertinama kaip neatsargus elgesys“, – išklausęs teismo nuosprendį sakė R.Grigas.

R.Savukynas išklausyti teismo nuosprendžio neatvyko. Prieš tai vyras teismo prašė neskirti jam realios laisvės atėmimo bausmės.

„Prašau man suteikti galimybę likti laisvėje – dirbti ir gyventi visuomenėje, kad galėčiau atlyginti žalą. Mintys apie šį įvykį mane persekioja kiekvieną vakarą“, – dar kartą atsiprašęs už sukeltą avariją ankstesniame teismo posėdyje kalbėjo R.Savukynas.

Apeliacinis teismas šiek tiek palengvino jo finansinę naštą. Teismas atmetė ieškinį dėl dar vieno per avariją apgadinto automobilio – 3 tūkstančių eurų kompensacijos prašiusi vilnietė nebuvo automobilio savininkė. Jis buvo įsigytas lizingo būdu.

Apeliacinis teismas pritarė VAT sprendimui, jog dalį kaltės dėl avarijos turi prisiimti ir dalijimosi automobiliais paslaugą „CityBee“ teikianti bendrovė „Prime Leasing“, kuri neužtikrino, kad paslauga negalėtų pasinaudoti neblaivūs asmenys.

Neblaivus (1,51 promilės) R.Savukynas avariją sukėlė 2018 metų balandžio 22-osios paryčiais. Vairuodamas trumpalaikės nuomos „CityBee“ automobilį Laisvės ir Pilaitės prospektų sankryžoje jis atsitrenkė į du prie šviesoforo sustojusius automobilius. Žuvusioji K.Grigaitė sėdėjo ant galinės taksi automobilio sėdynės.

Per avariją nesunkiai buvo sužalotas jos draugas bei taksi vairuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.