Legendinį „Krepšinio pasaulyje“ įkūrėją V. Mačiulį šmeižęs emigrantas sulaukė antro teistumo

Savo fantazijomis ir Lietuvos menkinimu „Facebooke“ pagarsėjęs Simonas Zagurskas sulaukė antro nuosprendžio už skleidžiamą šmeižtą.

 Pirmą kartą dėl žurnalisto V.Mačiulio šmeižto ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo menkinimo S.Zagurskas buvo nuteistas 2018 metų rugsėjį. <br> lrytas.lt koliažas.
 Pirmą kartą dėl žurnalisto V.Mačiulio šmeižto ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo menkinimo S.Zagurskas buvo nuteistas 2018 metų rugsėjį. <br> lrytas.lt koliažas.
S.Zagurskas antrą kartą pripažintas kaltu dėl žurnalisto V.Mačiulio šmeižimo. <br>G.Šiupario nuotr.
S.Zagurskas antrą kartą pripažintas kaltu dėl žurnalisto V.Mačiulio šmeižimo. <br>G.Šiupario nuotr.
S.Zagursko Lietuvoje laukia ir trečia byla - dėl šmeižto ir grasinimų nužudyti.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Zagursko Lietuvoje laukia ir trečia byla - dėl šmeižto ir grasinimų nužudyti.<br>G.Šiupario nuotr.
Sužinojęs apie trečią bylą, S.Zagurskas spruko iš Lietuvos be dokumentų. Jo pasas liko Kauno policijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Sužinojęs apie trečią bylą, S.Zagurskas spruko iš Lietuvos be dokumentų. Jo pasas liko Kauno policijoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 9:40 PM, atnaujinta Jan 29, 2021, 9:50 PM

Penktadienį Kauno apylinkės teismas Anglijoje gyvenantį S.Zagurską, pasirašinėjantį Kroydono pravarde, pripažino kaltu dėl krepšinio žurnalisto, laidos „Krepšinio pasaulyje“ kūrėjo Vido Mačiulio šmeižto ir skyrė jam 4000 eurų baudą. 

Tai jau antra byla, kurią 37 metų emigrantui yra iškėlęs V.Mačiulis. 

Pirmą kartą dėl žurnalisto šmeižto ir Lietuvos laisvės kovotojų atminimo menkinimo S.Zagurskas buvo nuteistas 2018 metų rugsėjį. 

Tąkart S.Zagursui buvo skirta 3766 eurų bauda, taip pat iš dalies patenkintas V.Mačiulio ieškinys. S.Zagurskas jam turėjo sumokėti 600 eurų.

S.Zagurskas iki šiol visos baudos nesumokėjo, neatsiskaitė jis ir su V.Mačiuliu, todėl Kauno apylinkės teismas abi bausmes subendrino. Po šio nuosprendžio S.Zagurskas valstybei turės sumokėti 7238 eurus bei atlyginti žalą žurnalistui.

S.Zagursko nemalonumai su teisėsauga prasidėjo 2017 metais, kai Švėkšnoje užaugęs ir ne vienerius metus Jungtinėje Karalystėje gyvenantis vyras nusprendė, kad Lietuvos įstatymai jam negalioja ir jis savo „Facebooko“ paskyroje gali šmeižti ir tyčiotis nebaudžiamas. 

Pirmieji dėl rašeivos į policiją kreipėsi „Jorkšyrų elfai“, kurie pasipiktino S.Zagursko teiginiais, kad 1991 metų sausio 13-ąją lietuviai šaudė į lietuvius, o sovietų kariai buvo niekuo dėti.

Netrukus dėl šmeižto socialiniame tinkle kreipėsi ir V.Mačiulis, kuris S.Zagursko iki to laiko nebuvo nei matęs, nei girdėjęs, tačiau šio „Facebooke“ buvo išvadintas KGB agentu, gėjumi, žymių krepšininkų apatinių bei jų plaukų kolekcionieriumi.

Buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai, kurie vėliau sujungti į vieną. 

Pirmą kartą S.Zagurską pasieniečiai sulaikė 2018 metų balandžio 13 dieną Palangos oro uoste, kai jis nieko neįtardamas, grįžo į gimtinę gamintis naujo paso.

Šmeižikas savaitę praleido Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Vėliau jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų poėmis.

Tačiau laisvėje teismo laukęs S.Zagurskas visiškai nepasimokė. Net ir prasidėjus teismo procesui, jis toliau rašė nesąmones apie V.Mačiulį, todėl šiam nieko kito neliko, kaip dar kartą kreiptis į policiją. 

2018 metų rugsėjį S.Zagurskui buvo paskelbtas nuosprendis. Pasidaręs pasą, jis išvyko atgal į Angliją ir net neįtarė, kad jo atžvilgiu yra pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas, o 2019 metų vasarą paskelbta jo paieška. 

Apie tai S.Zagurskas sužinojo tik 2020 metų sausio 16 dieną, kai lėktuvu atskridęs iš Londono buvo pasieniečių sulaikytas Vilniaus oro uoste. 

S.Zagurskui buvo įteiktas šaukimas pas tyrėją, kuris jam pateikė įtarimus ir dar kartą apribojo laisvę – skyrė registraciją policijoje, paėmė pasą. S.Zagurskas taip pat pasirašė pasižadėjimą neišvykti. 

S.Zagurskas apsigyveno pas savo mamą Švėkšnoje, tačiau ten neužsibuvo. Vasarį sužinojęs, kad jo atžvilgiu yra atliekamas trečias, daug rimtesnis, ikiteisminis tyrimas, kuriame jis įtariamas ne tik šmeižtu, bet ir grasinimais nužudyti, S.Zagurskas paliko savo pasą Kauno policijoje ir pabėgo iš Lietuvos.

Pernai vasarą Kauno apylinkės teisme prasidėjęs baudžiamosios bylos nagrinėjimas dėl V.Mačiulio šmeižto vyko nuotoliniu būdu. S.Zagurskas teismo posėdžiuose dalyvaudavo iš savo namų Anglijoje, prisijungęs per kompiuterį. 

Kaip ir pirmajame teisme, jis visiškai neigė savo kaltę ir aiškino, kad „Facebooke“ gali rašyti ką nori, nes jo serveriai yra ne Lietuvos, o JAV teritorijoje bei visą laiką teismo prašė grąžinti jam asmens dokumentą, be kurio jis negali nei kur nors išvykti, nei normaliai dirbti.

Paso S.Zagurskui teismas negražino iki šiol. Jį atgauti šmeižikas galės tik įsiteisėjus nuosprendžiui ir tik tuo atveju, jei S.Zagurskas pradės mokėti jam skirtą baudą. 

Penktadienį paskelbtas Kauno apylinkės teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.