Vilniaus arkivyskupija praneša: kunigas kaltinamas 8 metų berniuko išnaudojimu apsvaiginus vaistais Kaltinimai mesti Telšių vyskupijos kunigui

Vilniaus arkivyskupija šeštadienį pranešė apie galimą nepilnamečio išnaudojimo atvejį. Dėl jo įtariamas arkivyskupijoje tarnaujantis kunigas Aloyzas Volskis, kuris šiuo metu gyvena ir tarnavo Vilniaus arkivyskupijoje. Jis buvo Telšių vyskupijos kunigas. Nusikalstama veikla, įtariama, įvykdyta prieš 10 metų.

G.Grušas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Grušas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 12:15 PM, atnaujinta Mar 18, 2021, 3:50 PM

„Šie atvejai visada yra skaudūs ir net vieno yra per daug“, – įvykį komentavo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Kaip pasakojo G.Grušas, galimas nusikaltimas prieš nepilnametį įvyko Amerikoje, Mičigano valstijoje, Detroito mieste. 

„Šiuo atveju informaciją apie galimą nusikaltimą, pirmąsias užuominas, mes gavome užvakar (ketvirtadienį – aut.past.). Vakar gavome šio nusikaltimo ryšius, atsiradusius spaudoje, taip pat ir apibūdinimus. Kalbama apie teismą, kuris prasidėjo Mičigano valstijoje, Detroite.

Kaltinamieji teisme yra viena parapija, katalikiška mokykla, Detroito arkivyskupija ir Detroito arkivyskupas. Bet teismo medžiagoje tas kaltinimas yra apie galimą nusikaltimą kunigo A.Volskio, kuomet jis ten tarnavo – nusikaltimas prieš mažametį“, – teigė arkivyskupas.

Kunigas A.Volskis kaltinamas aštuonerių metų berniuko išžaginimu, nuslopinus vaiką panaudojus vaistus.

Nusikaltimas įvyko 2010 metais. Pirmas pranešimas gautas 2018 metais. Patį kaltinimą pateikė pats jaunuolis, jau būdamas moksleiviu.

Arkivyskupas G.Grušas teigia šeštadienį susitikęs su kunigu A.Volskiu.

„Jis neigia, kad tai įvyko ir teigia, kad niekada nėra buvę jo gyvenime tokių nusikaltimų su nepilnamečiais. Šiuo metu jis yra pašalintas iš visos aktyvios kunigiškos tarnystės, kol baigsis visi tyrimai ir teisminiai procesai. Tai yra grynai mūsų procedūra – užtikrinti saugumą ir užkardyti kelią, kad nebūtų tolimesių nusikaltimų.

Mes neturime jokios informacijos – nei mūsų patirtyje, čia, Vilniuje, nei Telšių vyskupijoje, kad būtų buvę kitų nusikaltimų, bet net ir kaltinimų šioje srityje prieš kunigą Volskį“, – kalbėjo arkivyskupas.

JAV žiniasklaida: svaigino „mėlynomis tabletėmis“

JAV portalas „The Detroit News“ skelbia, kad paauglys iš Mičigano valstijos padavė į teismą Detroito arkivyskupiją ir vieną katalikų mokyklą, teigdamas, jog buvo seksualiai išnaudojamas.

Leidinyje cituojant ieškinį nurodoma, kad tuomet aštuonerių metų vaikas dalyvavo „dvasinės formacijos“ sesijoje katalikiškoje mokykloje kartu su kunigu A.Volskiu („Tėvu Alu“).

Toliau teismo medžiagoje skelbiama, kad kunigas pastebėjęs, jog vaikas peršalo, ir pasiūlęs jam dvi mėlynas tabletes – neva vaistus. Nepilnametis jas suvartojo ir „paniro į pusiau mieguistą būklę“. Galimai nukentėjusysis nurodo negalėjęs judėti, bet suvokęs aplinką, o ieškinyje nurodoma, kad kunigas jį „prievartavo ir tvirkino“.

Mokinys sakė motinai daugiau nenorįs dalyvauti sesijose su kunigu, užsisklendęs savyje, liovęsis ruošti pamokas ir dažnai atsisakydavęs eiti į mokyklą, teigiama ieškinyje.

Nurodoma, kad jaunuolis nieko neatskleidė giminaičiams apie galimą incidentą iki pat 2017 metų pabaigos ar 2018 metų pradžios, nes A.Volskis esą grasino pakenkti jo šeimai, jeigu šis prasitars.

Prokuratūra nutraukė tyrimą prieš įtariama seksualiai berniuką išnaudojusį kunigą, nes atlikto tyrimo metu nepakako surinktų įrodymų kaltinimams pateikti.

Tarnystė nutraukta dėl sveikatos problemų

Kunigas A.Volskis buvo įšventintas Telšiuose, tarnavo kelioliką metų Lietuvoje, Telšių vyskupijoje ir nuo 1993 m. tarnavo užsienio lietuvių sielovadai ir užsienyje – lietuvių parapijose Los Andžele, Detroite ir Montrealyje. Vėliau grįžo į Detroitą ir tarnavo jau nebe lietuvių parapijai, kur ir įvyko galimas nusikaltimas.

2014 m. kunigas grįžo į Lietuvą, Vilniuje tarnavo dvejose parapijose. Nuo 2019 m. vasario mėn. buvo atleistas iš tarnystės, nes turėjo sveikatos problemų. Toliau gyveno Vilniuje. Ir be oficialaus paskyrimo jam toliau buvo leidžiama tarnauti Dievo Gailestingumo Šventovėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?