Teisiamo teisėjo versija: apgaudinėjo pagalbos prašiusį draugą

Svarbu ne tik tekstas, bet ir kontekstas. Taip Šiaulių apygardos teismo kolegijai aiškino teisiamuoju tapęs, bet kaltės nepripažįstantis buvęs Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas 65 metų Valdimaras Bavėjanas.

 Ir V.Bavėjanas (kairėje), ir V.Venslovas kaltės nepripažįsta - tikina nepadarę nieko nusikalstamo.<br> G.Šiupario nuotr.
 Ir V.Bavėjanas (kairėje), ir V.Venslovas kaltės nepripažįsta - tikina nepadarę nieko nusikalstamo.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Bavėjanas.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Bavėjanas.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Venslovas.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Venslovas.<br> G.Šiupario nuotr.
Teisiamieji tikina, kad ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai savaip interpretavo išgirstus žodžius - neva kalbėta ne apie kyšius, o apie gresiančios baudos dydį.<br> G.Šiupario nuotr.
Teisiamieji tikina, kad ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai savaip interpretavo išgirstus žodžius - neva kalbėta ne apie kyšius, o apie gresiančios baudos dydį.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 15, 2021, 4:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2021, 5:18 PM

Prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo ir bendrininkavimo byloje kaltės kratosi ir V.Bavėjano vaikystės draugas 65 metų Valius Venslovas.

Kyšis nebuvo paduotas

Buvusiam „Kauno vandenų“ įmonės technikos direktoriui V.Bavėjano pagalbos prireikė kitoje byloje, kurioje buvo teisiamas dėl korupcinių veikų.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad V.Bavėjanas ir V.Venslovas buvo ne kartą susitikę, per tarpininkus ir tiesiogiai kalbėjosi apie šios bylos eigą ir perspektyvas.

Surinkta duomenų, kad už palankų sprendimą ruoštasi paduoti 10 tūkstančių eurų kyšį Kauno apygardos teismo teisėjui, bet šis sumanymas neįvykdytas.

Aiškino pokalbių detales

Abu teisiamieji tikino, kad teisėsaugininkų kaltinimai tėra iš piršto laužti – pagrįsti įrašytų pokalbių fragmentais, kurie iškreipia esmę. 

V.Bavėjanas ir V.Venslovas savąją poziciją dėl nekaltumo išsakė pirmajame teismo posėdyje, o pirmadienį visą dieną trukusiame posėdyje aiškino STT pareigūnų slapta įrašytų pokalbių telefonu ir pokalbių susitikimuose detales.

Teisiamieji teigė, kad didžioji dalis kaltinimų pagrįsta tik spėlionėmis ir interpretacijomis. Neva pareigūnai pokalbius suprato ir interpretavo ne taip, kaip buvo iš tikrųjų.

Tikina tik melavęs draugui

V.Venslovas neneigia prašęs pagalbos ir bylai atsidūrus Kauno apygardos teisme, ir prieš paduodant apeliaciją. Tačiau tikino niekam nebandęs atsilyginti, o įrašuose minimos tūkstantinės sumos – tik pasvarstymai apie galimą baudą.

Tuo tarpu V.Bavėjanas aiškina, kad sulaukęs ilgamečio bičiulio pagalbos prašymo gudravęs – pažadėjęs padėti, bet iš tiesų nepajudinęs nė piršto. Teisiamasis tikina, kad kalbos apie tinkamą metą paduoti kyšį, susiformavusias kyšio ėmimo tradicijas tebuvo tik siekis apraminti draugą.

„Bandžiau sudaryti įspūdį, kad per pažįstamus teisėjus kažką darau, bet iš tikrųjų melavau, ir tiek“, – teisme aiškino V.Bavėjanas. 

Bylinėjasi dėl atleidimo

Teisiamasis patikino, kad Apeliaciniame teisme neįmanoma apeiti kompiuterinės bylų skirstymo procedūros. Pasak V.Bavėjano, visi tai žino ir nebando nieko daryti. Mat kiekvienais metais STT reikia pateikti ataskaitas apie rankiniu būdu paskirtas bylas.

„Apkalbėjau Kruopį (po skandalo savo noru iš pareigų pasitraukusį Apeliacinio teismo baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką ir teisėją Aloyzą Kruopį. – Red.), kad iš draugo nebebūtų korupcinių prašymų“, – teismui aiškino V.Bavėjanas.

Dėl atleidimo besibylinėjantis buvęs teisėjas tikina nieko nusikalstamo nepadaręs, tad jį būtų galima bausti nebent už etikos pažeidimus: „Ir tai - geriausiu atveju“.

Skyrė mažesnę bausmę

Kauno apygardos 2018 m. spalį V.Venslovą nubaudė lygtine 3 metų bausme ir įpareigojo sumokėti 37,6 tūkstančio eurų baudą. 

Valstybės kaltintojas buvo prašęs bausti kur kas griežčiau – skirti 78 tūkstančių baudą.

Kauniečio apeliacinis skundas buvo patenkintas iš dalies – LAT išteisino dėl 4 iš 14 nusikalstamos veikos epizodų ir sumažino baudą iki 30 tūkstančių eurų.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.