Pramogos ant ledo vienam kainavo sveikatą, kitam – tūkstančius eurų: žmogaus sužalojimą vadina gyvenimiška situacija

50-metis skuodiškis Darius Urbonas netgi neįsivaizdavo, kad už tai, jog čiuoždamas ant ledo susidūrė su kitu vyru, turės sėsti į teisiamųjų suolą. Klaipėdos apylinkės teismas jį pripažino kaltu.

Čiuožimo entuziastų susidūrimas ant ledo gali baigtis teismo procesu.<br> Asociatyvi nuotr.
Čiuožimo entuziastų susidūrimas ant ledo gali baigtis teismo procesu.<br> Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 8:14 PM

Už tai, kad nesunkiai sužalojo žmogų, ūkininkui D.Urbonui skirta vienų metų laisvės apribojimo bausmė – jis įpareigotas per tą laiką neatlygintinai dirbti 80 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvais žmonėmis ar neįgaliaisiais.

Nuteistasis taip pat turės nukentėjusiajam atlyginti 2500 eurų neturtinę žalą, už jo gydymą sumokėti Klaipėdos teritorinei ligonių kasai 1972 eurus, o valstybei – 506 eurus už bylinėjimosi išlaidas.

Nuteistasis D.Urbonas kaltės nepripažino: „Tai tiesiog gyvenimiška situacija, o baudžiamoji byla – visiškas absurdas.“

Jo manymu, jeigu nukentėjęs vyras būtų ne stovėjęs, o čiuožęs, jie nebūtų susidūrę.

Jaučiasi nuskriaustas

Kitaip atrodo 67 metų klaipėdiečiui Nikolajui G. Teisme jis teigė, kad atlaikė tris operacijas, suprastėjo savijauta.

Incidentas Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ veikiančioje čiuožykloje nutiko 2018 metų gegužės 11 dieną apie 10 val.

„Neįgalieji ir pensininkai tris dienas per savaitę rytais gali čiuožinėti nemokamai. Kartais su draugais ateiname čia pailsėti.

Tą dieną man nepasisekė. Tas vyras atsitrenkė į mane čiuoždamas nugara, aš atsidūriau ant žemės, lūžo rankos kaulas, patekau į ligoninę, kilo kitokių problemų.

Jis man paskambino, sakau, kai išeisiu iš ligoninės, pakalbėsime. Sakau, man sunku, esu pensininkas, padėk, pinigų reikia.

Galėjome normaliai išspręsti situaciją, bet jis dingo“, – teisme pasakojo Nikolajus G.

Bylą vadina išpūstu burbulu

D.Urbonas pasakojo, kad tą rytą atvežė dukrą į dailiojo čiuožimo pamoką ir pats nusprendė pačiuožinėti.

„Tai tiesiog išpūstas burbulas, absurdas, kad dėl to atsidūriau baudžiamųjų bylų salėje.

Bandėme tartis, prašiau jo pateikti įrodymus, kokią žalą patyrė. Sakiau, viską apmokėsiu, pateikite receptus, vaistų pirkimo čekius.

Dar jis sakė, kad važinėti viešuoju transportu buvo sunku, kviesdavosi taksi, paprašiau čekių ar kokios nors ataskaitos. Sutikau padėti, bet jis nieko taip ir nepateikė“, – stebėjosi D.Urbonas.

Jis aiškino, kad čiuožė pagal taisykles, pažiūrėjo, ar priekyje nėra žmonių, ir ėmė čiuožti atbulas. Esą judėjo lėtai, nes nugara čiuožti greitai nemoka. Vis žvalgėsi, ar už nugaros nieko nėra. Nieko nebuvo – ir staiga susidūrė su kažkokiu žmogumi.

Kai atsisuko, tas vyras gulėjo ant ledo ir svaidėsi keiksmažodžiais, skundėsi, kad skauda ranką.

Savo teisybės neįrodė

D.Urbonas buvo priblokštas, kai 2019 metų gegužę į darbovietę atėjo pranešimas, kad jis civilinėje byloje nubaustas už akių.

Buvo patenkintas Nikolajaus G. civilinis ieškinys – 330 eurų turtinės ir 1000 eurų neturtinės žalos.

Skuodiškis kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą, kad civilinė byla būtų atnaujinta.

Pradėjus ją nagrinėti vyras sulaukė dar vieno smūgio – sužinojo, kad iškelta baudžiamoji byla dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo.

Kaltinamajame akte teigta, kad čiuoždamas atbulas D.Urbonas atsitrenkė į Nikolajaus G. nugarą, tas pargriuvo ant ledo ir patyrė įvairių sužalojimų – stipinkaulio lūžį tipinėje vietoje, dešinio peties sąnario antdyglinio raumens plyšimą, kairiojo klubo sąnario vidurinio sėdmeninio raumens sausgyslės plyšimą.

Baudžiamąją bylą perdavus teismui civilinė byla tame pačiame Klaipėdos apylinkės teisme buvo sustabdyta – viskas sujungta į vieną baudžiamąją bylą.

Teismas nusprendė, kad D.Urbono kaltė įrodyta. Esą prieš čiuoždamas atbulas jis privalėjo įsitikinti, kad tai saugu ir toks čiuožimo būdas nekels pavojaus kitiems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.