Prieš teismą stos kaltinamieji, sukčiaudami paėmę daugiau nei 100 tūkst. eurų kreditų

Fiktyviai įdarbinti darbuotoją, kad jos vardu būtų galima paimti didžiulius vartojimo kreditus, o pinigus pasidalinti – tokia nusikalstama veika buvo nustatyta per sėkmingą prokuratūros ir policijos tyrimą. Šiaulių apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai sukčiavus apgaule imant vartojimo kreditus ir kitais su tuo susijusiais nusikaltimais pareikšti 5 vyrams ir vienai moteriai.

Prieš teismą stos kaltinamieji, sukčiaudami paėmę daugiau nei 100 tūkst. eurų kreditų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Prieš teismą stos kaltinamieji, sukčiaudami paėmę daugiau nei 100 tūkst. eurų kreditų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 9:44 AM, atnaujinta Mar 29, 2021, 9:49 AM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminį tyrimą atlikę Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai nustatė 6 kaltinamuosius iš Vilniaus, Kauno ir Radviliškio rajono. Manoma, kad veikdami pagal nusikalstamos veikos schemą jie iš 8 finansines paslaugas teikusių bendrovių 2019 metų gegužę suklastojant dokumentus gavo vartojimo kreditų už 109 995 eurus. Kreditų sumos, gautos iš vienos įmonės, siekė 5–25 tūkst. eurų.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad nusikalstamai veikai įgyvendinti buvo sugalvota vienoje Kauno bendrovėje projektų vadove fiktyviai įdarbinti kaltinamą radviliškietę ir neva mokėti jai kas mėnesį apie 2,5 tūkst. eurų darbo užmokestį. Moteris buvo fiktyviai įdarbinta, tačiau realiai jokio darbo neatliko ir atlyginimo negavo. Įtariama, kad atgaline data buvo klastojami darbo laiko apskaitos žiniaraščiai, darbo sutartis bei kasos išlaidų orderiai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šios, esą nuolat darbo užmokestį gaunančios, moters vardu buvo sukurta paskyra bei jos vardu užpildytos 8 paraiškos paskoloms gauti. Radviliškietei į banko sąskaitą iš viso buvo pervesta virš 100 tūkst. eurų. Didžioji dalis pinigų buvo išgryninti ir pasidalinti tarp jos ir kitų kaltinamųjų. Už tai, kad kaltinamoji sutiko savo vardu paimti paskolas, jai atiteko 9500 eurų, už kuriuos ji nusipirko reikalingą žemės ūkio techniką, suremontavo namą.

Daugiau nei 19 tūkst. eurų iš moters sąskaitos buvo pervesta Utenos įmonei, kuriai vadovavo vienas iš kaltinamųjų. Pinigai buvo pervesti už neva perkamą traktorių „John Deere“. Atlikę tyrimą pareigūnai konstatavo, kad siekiant nuslėpti ir įteisinti sukčiaujant gautus pinigus bei jų šaltinį tokiu būdu buvo legalizuotas šis (traktoriaus vertės) nusikalstamu būdu gautas turtas. Dar 3000 eurų buvo pervesti į kitos Kauno uždarosios akcinės bendrovės sąskaitą už tariamą automobilio „Lexus“ nuomą.

Tyrimo metu nustatyta, kad aplaidžiai tvarkyta Utenoje veikiančios įmonės, iš kurios neva buvo perkamas traktorius, buhalterinė apskaita. Taip pat nustatyta, kad Kauno bendrovė, kurioje buvo įdarbinta moteris, jokios veiklos realiai nevykdė. Šiai įmonei vadovavo vienas iš kaltinamųjų.

Į teisiamųjų suolą sėsiantiems visiems 6 asmenims pareikšti kaltinimai sukčiavimu. Didžiajai daliai jų teks atsakyti dėl dokumentų klastojimo ar disponavimo jais, taip pat – dėl nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo. Dviem iš jų pareikšti kaltinimai aplaidžiu apskaitos tvarkymu ir vienam jų – neteisėta juridinio asmens veikla.

Šioje baudžiamojoje byloje yra pareikšta civilinių ieškinių didesnei nei 96 tūkst. eurų sumai.

Baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.