Cigaretės nepasiekė Švedijos, kontrabandininkams skirtos solidžios baudos Vilkike ir pogrindiniame sandėlyje rasta ir konfiskuota cigarečių už 1,8 mln. eurų

89 700 eurų. Tokią sumą į valstybės biudžetą per vienerius metus privalės sumokėti iš kontrabandinių cigarečių pralobti bandžiusi trijulė.

 Naktį vilkiką sustabdę policijos pareigūnai priekaboje rado kalną kontrabanda vežamų cigarečių. Netrukus pogrindiniame sandėlyje aptikta dar daugiau kontrabandinių rūkalų. <br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Naktį vilkiką sustabdę policijos pareigūnai priekaboje rado kalną kontrabanda vežamų cigarečių. Netrukus pogrindiniame sandėlyje aptikta dar daugiau kontrabandinių rūkalų. <br> A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 3:47 PM

Tiesa, bauda galėjo būti dar didesnė, bet bylai pasiekus teismą teisiamieji pakeitė parodymus ir visiškai pripažino kaltę. Ši aplinkybė leido bylą išnagrinėti taikant sutrumpintą įrodymų tyrimo tvarką, todėl baudos sumažintos trečdaliu.

Druskininkų gyventojas 53 metų Raimondas Ginevičius, kaunietis 30 metų Jonas Katkauskas ir Mažeikių rajone gyvenantis pastarojo vyresnysis brolis 31 metų Aurimas Katkauskas įkliuvo per 2019 m. birželio pradžioje teisėsaugininkų surengtą operaciją.

Tiesa, pareigūnams nepavyko sučiupti visų organizatorių – liko nenustatyta, kas pasamdė R.Ginevičių ir davė jam slaptiems pokalbiams skirtą mobiliojo ryšio telefoną. Užsakovas jo paprašė krovininiu automobiliu pervežti į Švediją cigarečių kontrabandą.

Birželio 3-iąją druskininkietis iš vienos įmonės pasiskolino vilkiką ir juo nuvažiavo į Mažeikius. Naktį vienoje degalinėje vyriškis susitiko su broliais Katkauskais, kurie paprašė sekti jų automobilį „Mercedes Benz“ iki slapto sandėlio greta Mažeikių esančiame Krucių kaime.

Į sunkvežimį paryčiais buvo pakrautos dėžės su 210 tūkstančių cigarečių pakelių „Winston Blue“. Jų vertė su mokesčiais – beveik 718 tūkstančių eurų. Krovinį sukrovę broliai vilkiko vairuotojui padavė suklastotą važtaraštį, kuriame buvo nurodyta, jog sunkvežimis pakrautas Vilniuje.

Iš slapto sandėlio į Mažeikius nuvažiavusį vilkiką ankstų rytą sulaikė policijos pareigūnai. Kontrabandinių rūkalų siuntą sulaikę kriminalistai tą patį rytą užgriuvo ir sandėlį Kruciuose. Jame aptikta dar 324,5 tūkstančio pakelių cigarečių, kurių vertė su mokesčiais – beveik 1,11 mln. eurų.

Su įkalčiais sučiupta trijulė iš pradžių kaltę neigė, bet vėliau pakeitė taktiką. Prispausti įrodymų teisiamieji prisipažino ir taip gerokai sušvelnino jiems gresiančią baudą. Jie teismo prašė vieno – skirti kuo mažesnę baudą.  

Prokuroras paprašė brolius Katkauskus bausti vienodai – skirti jiems po 25 tūkstančius eurų baudą. O R.Ginevičių buvo paprašyta bausti 18 tūkstančių eurų bauda.  

Bylą išnagrinėjęs ir trečiadienį nuosprendį paskelbęs teisėjas Vidmantas Mylė konstatavo, kad nusikaltimas įrodytas visiškai. Jis pažymėjo, kad broliai anksčiau jau buvo teisti už tokį patį nusikaltimą, o R.Ginevičius teisiamas pirmą kartą.

Todėl pastarajam skirta 17,9 tūkstančio eurų bauda, be to, nuspręsta konfiskuoti vilkiko ir puspriekabės vertę – dar 21,8 tūkstančio eurų. Broliams Katkauskams skirta valstybės kaltintojo prašyta bausmė – jie privalės į valstybės biudžetą per metus sumokėti po 25 tūkstančius eurų.

Pernai vasarą Šiaulių apygardos teismas brolius Katkauskus jau buvo nubaudęs už tokį patį nusikaltimą. J.Katkauskui buvo skirta 32,5 tūkstančio, o A.Katkauskui – 24,9 tūkstančio eurų bauda.

Dabar prieš teismą stoję broliai patikino teismą, kad baudos jau sumokėtos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.