Pasirodymą bažnyčioje surengę humoristai – nubausti, bet nenuteisti

Prieštaringai vertinamą pasirodymą Turgelių (Šalčininkų raj.) bažnyčioje jie surengė per 2018 metų Žolinę.

 E.Vėlyvis ir M.Papinigis turės sumokėti įmokas į nukentėjusių asmenų fondą. <br> V.Skaraičio nuotr. 
 E.Vėlyvis ir M.Papinigis turės sumokėti įmokas į nukentėjusių asmenų fondą. <br> V.Skaraičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 2:03 PM, atnaujinta Apr 27, 2021, 2:30 PM

Antradienį Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) paliko galioti pernai kovą primtą Vilniaus apygardos teismo (VAT) sprendimą aktoriams M.Papinigiui ir A. Storpirščiui skirti po tūkstantį eurų baudos, o režisieriui E.Vėlyviui – 1,5 tūkstančio eurų.

LAT atmetė visus šios bylos dalyvių skundus. Teisėjas Aurelijus Gutauskas aiškino, jog LAT kolegija atkreipė dėmesį, kad aktorių elgesys viešose vietose yra vertinamas pagal skirtingus standartus:

„Jei tai daroma aikštėje ar kitoje viešoje vietoje, toks elgesys gali būti pateisinamas, net jei jis provokuojantis. Visai kitaip toks elgesys vertinama religinio kulto objekte, bažnyčioje, kuomet atliekamos religinės apeigos“.

Teisėjas pabrėžė, kad į bažnyčią užėję aktoriai imitavo religines apeigas – šventinimą, dalino vadinamąją žolę, tačiau „kita išraiškos forma, nei ją supranta tikintieji“.

Nors aktorių pasirodymas truko tik kelias minutes, LAT įvertino, jog taip buvo sutrikdytos religinės apeigos, nors mišios dar nebuvo prasidėjusios. „Vieni žmonės tuo metu meldėsi privačiai, kiti klausėsi religinių giesmių, dar kiti laukė eilėje išpažinčių“, – aiškino A.Gutauskas.

Teismas pripažino, jog toks pasirodymas – menininkų saviraiškos laisvė, tačiau tam netinkamai pasirinkta vieta ir laikas, nes tai pažeidė tikinčiųjų konstitucines teises dalyvauti religinėse apeigose.

Šalčininkų teismas 2019 metų spalį visus pasirodymo dalyvius atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, tačiau įpareigojo juos sumokėti įmokas į nukentėjusiųjų asmenų nuo nusikaltimų fondą. Aktoriams Vitalijui Cololo, M.Papinigiui ir A.Storpirščiui reikėjo sumokėti po tūkstantį, o režisieriui E.Vėlyviui – 2 tūkstančius eurų.

Skundų dėl tokio sprendimo sulaukęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) pernai žiemą šią bylą pradėjo nagrinėti jau be V.Cololo. Jis mirė 2018 metų gruodį, todėl jo byla buvo nutraukta.

VAT nepakeitė baudų M.Papinigiui ir A. Storpirščiui, o E.Vėlyviui – sumažino iki 1,5 tūkst. eurų. Režisierius ir aktoriai buvo nuteisti dėl sąmoningo apeigų gausiai lenkų tautybės tikinčiųjų lankomoje Turgelių bažnyčioje.

Į bažnyčią jie atėjo apsirengę dvasininkų drabužiais ir tikintiesiems dalino suktines su arbatžolėmis.

Režisieriui ir aktoriams pateiktame kaltinime buvo teigiama, kad jie įžūliais ir nepadoriais veiksmais sutrikdė religines apeigas.

Griežtesnių bausmių humoristams prašiusio prokuroro Stanislovo Barsulio teigimu, dvasininkų drabužiais apsirengusių aktorių pasirodymą bažnyčioje nemažai joje buvusių tikinčiųjų suprato kaip būsimo renginio „Live Zero Show“ reklamą.

Prokuroras aiškino, kad komercinio renginio reklama bažnyčioje pažeidė asmens laisvę išpažinti religiją.

Advokatas tikino, kad religinės apeigos nebuvo sutrikdytos ir Turgeliuose, nes persirengę aktoriai į bažnyčią įėjo likus kelioms minutėms iki mišių pradžios.

Advokatas Rokas Rudzinskas tuomet atkreipė dėmesį, kad dėl šurmulį bažnyčioje sukėlusio pasirodymo niekas konkrečiai nenukentėjo: „Šioje istorijoje nėra nė vieno konkretaus asmens, kurio teisė vykdyti religines apeigas būtų buvusi pažeista.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.