Uostamiesčio teismas atmetė Šiaulių kyšininkų apeliacinius skundus

Klaipėdos apygardos teismas atmetė už kyšius nuteisto gydytojo ir jam kyšius brukusių pacientų apeliacinius skundus. Nuteistiesiems šiauliečiams teks praverti piniginę – nuosprendis įsiteisėjo, todėl reikės nedelsiant sumokėti nuo 565 iki 4,5 tūkstančio eurų baudą.

 Teismas atmetė nuteistųjų – šiauliečio mediko ir pacientų apeliacinius skundus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Teismas atmetė nuteistųjų – šiauliečio mediko ir pacientų apeliacinius skundus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Į Radviliškio tarybą išrinktas medikas K.Dainius nuteistas už kyšių ėmimą.<br> G.Šiupario nuotr.
 Į Radviliškio tarybą išrinktas medikas K.Dainius nuteistas už kyšių ėmimą.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Baranauskas teismą įtikinėjo esąs persekiojamas, bet jo žodžiais nepatikėjo nei pirmosios, nei apeliacinės instancijos teismai.<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Baranauskas teismą įtikinėjo esąs persekiojamas, bet jo žodžiais nepatikėjo nei pirmosios, nei apeliacinės instancijos teismai.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-04-29 15:55, atnaujinta 2021-04-29 18:03

Plačiausiai piniginę praverti teks Šiauliuose dirbančiam gydytojui neurologui 62 metų Kęstučiui Dainiui. Į Radviliškio rajono tarybą išrinktam konservatoriui teks mokėti 4,5 tūkstančio eurų baudą, nes iš trijų pacientų paėmė po 20 eurų kyšį.

Iš kyšininkavusių pacientų didžiausia bauda skirta Šiaulių garsenybei buvusios „princų“ grupuotės vienam lyderių Vladui Baranauskui, pravarde „Baranis“.

9 kartus teistam ir recidyvistu pripažintam 63 metų šiauliečiui skirta bausmė buvo subendrinta su anksčiau skirtomis. Tad jam ne tik teks sumokėti beveik 4,6 tūkstančio eurų, bet ir paskirta 6 mėnesių įkalinimo bausmė, tiesa, jos vykdymas atidėtas metams.

Galėjo išvengti teistumo

Gydytojas K.Dainius galėjo išvengti nemalonumų, jei nebūtų neigęs kaltės. Tikėtina, kad prisipažinęs jis būtų atsipirkęs laidavimu ir apskritai atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Bet gydytojas atkakliai laikėsi nuostatos, kad nieko nusikalstamo nepadarė. Klinikoje „Pirmoji viltis“ įkliuvęs gydytojas nepaisė net to, kad kyšio davimo faktai buvo nufilmuoti – STT agentai medicinos įstaigoje buvo įrengę kameras.

Medikui nepadėjo ir pasamdytas sostinės advokatas. Pastarasis bandė įrodyti, kad gydytojas nėra prilygintinas valstybės tarnautojui, bet Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Martynas Galvičius šiuos argumentus atmetė kaip nepagrįstus.

Neteisėtai naudojosi lengvatomis

Istorija prasidėjo 2017 m. pradžioje, kai STT surengė plataus masto operaciją. Buvo surinkta įrodymų, kad gydytojas neurologas K.Dainius mažiausiai iš trijų pacientų paėmė po 20 eurų už įvairias medicinines paslaugas.

Viena iš kyšį davusių pacienčių 42 metų Ina Andriuškienė kaltę pirmosios instancijos teisme pripažino visiškai. Kartą anksčiau teista moteris buvo nubausta subendrinta beveik 565 eurų bauda. Mažiausia bauda atsipirkusi šiaulietė pirmosios instancijos nuosprendžio net nebandė skųsti – sumokėjo baudą.

Kaltę iš dalies pripažinęs 79 metų Saša Karpenka už mediko papirkimą ir sukčiavimą buvo nubaustas beveik 3,8 tūkstančio eurų bauda, be to, jis įpareigotas grąžinti „Sodrai“ daugiau kaip 1,3 tūkstančio eurų kompensaciją lengvajam automobiliui įsigyti ir pritaikyti neįgaliojo poreikiams.

Teisėjas buvo nepatiklus

67 metų Valdemarui Zakarui teks sumokėti beveik 1,9 tūkstančio eurų baudą. Šis vyriškis slapta teisėsaugininkų kamera buvo nufilmuotas, kai davė gydytojui 20 eurų.

Šis pacientas kratėsi kaltės ir taip pablogino savo padėtį. Pensininkas aiškino, kad medikui tiesiog grąžino skolą – neva gydytojas jam buvo paskolinęs 20 eurų vaistams nusipirkti.

Teisėjas M.Galvičius teisiamojo versiją įvertino kritiškai, nes ji nesutapo su byloje surinktais įrodymais. Pripažinta, kad pareigūnų padarytas įrašas nepatvirtino – duodant pinigus nekalbama apie jokią skolą. Be to, nei medikas, nei pacientas nėra susiję draugystės ryšiais.

Negavo jokių privilegijų

Dar vienas teisiamasis 64 metų Sigitas Šimkus sumokės beveik 3,8 tūkstančio eurų bauda. Šį anksčiau jau teistą vyrą įklampino noras padėti sutuoktinei gauti neįgalumo išmokas.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas M.Galvičius pažymėjo, kad kyšiai buvo duodami be jokio reikalo.

Atlikus patikrinimą dėl trims asmenims nustatyto darbingumo lygio, paaiškėjo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimai buvo teisėti ir pagrįsti.
Tad smulkius kyšius brukę pacientai už tai papildomai negavo nieko, išskyrus teistumą ir nemalonumus.

„Princo“ skundai neįtikino

Praeityje vienu įtakingiausių nusikalstamo pasaulio šulų laikytas V.Baranauskas teismo slenkstį mynė dėl 2017 m. pavasarį gauto nedarbingumo pažymėjimo, kurį jam išrašė toje pačioje klinikoje dirbantis kitas gydytojas Egidijus Jankauskas.

Teisėsaugininkai įtarė, kad taip buvęs „princas“ siekė vilkinti teismo procesą – rasti pateisinamą priežastį neateiti į posėdį.

V.Baranauskas aiškino, kad įtarimai yra iš absurdo srities, nes jis sveiko po sudėtingos operacijos – iš stuburo buvo išimta kulka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.