Savo neįgalų vaiką į Nemuną įmetusi moteris po teismo sprendimo apsidžiaugė: „Esu patenkinta“

Į Nemuną savo neįgalų vaiką įmetusi, o po to nusižudyti bandžiusi alytiškė laisvės nepraras. Nors moteriai grėsė ilgi nelaisvės metai, teismas jai paskyrė tik dvejų metų laisvės apribojimo bausmę.

Alytiškė Rūta, kuriai grėsė griežta bausmė, atsipirko laisvės apribojimu.<br> lrytas.lt koliažas.
Alytiškė Rūta, kuriai grėsė griežta bausmė, atsipirko laisvės apribojimu.<br> lrytas.lt koliažas.
Alytiškė Rūta, kuriai grėsė griežta bausmė, atsipirko laisvės apribojimu.
Alytiškė Rūta, kuriai grėsė griežta bausmė, atsipirko laisvės apribojimu.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 7:15 PM, atnaujinta May 5, 2021, 11:52 AM

„Dabar negaliu kalbėti, bet esu patenkinta“, – Kauno apygardos teismui paskelbus, kad į pataisos namus jai keliauti neteks, sunkiai rinkdama žodžius ištarė 43 metų alytiškė Rūta.

Moteriai už bandymą nužudyti neįgalų, sunkų autizmo spektrą turintį dvejų metų sūnų grėsė laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų.

Tačiau bylą išnagrinėjęs teismas surado net keturias lengvinamąsias aplinkybes ir skyrė jai švelnesnę bausmę, nei numato Baudžiamasis kodeksas.

„Ji pripažino savo kaltę, gailėjosi, taip pasielgė dėl beviltiškos vaiko būklės, proceso metu atlygino visus pareikštus civilinius ieškinius“, – aplinkybes, kurios padėjo Rūtai išvengti realios laisvės atėmimo bausmės, vardijo teismas ir nurodė moteriai susirasti darbą arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje.

Nuosprendžiui įsiteisėjus Rūta galės pamatyti ir savo sūnų, kurį po 2019 metų liepos 20-ąją įvykdyto nusikaltimo augina tėvas ir močiutė.

Prašytos pagalbos nesulaukė

Teisiamoji aiškino nusikaltimą įvykdžiusi iš nevilties, nesulaukusi jokios pagalbos nei iš namiškių, nei iš vaikais besirūpinančių tarnybų ir politikų, kuriems parašė ne vieną laišką.

Moteris tikino, kad buvo pervargusi, nes su sūnumi visiškai negalėjo susitvarkyti ir jo sutramdyti, vaikas nuolat būdavo neramus ir aprimdavo tik žiūrėdamas į besikeičiančias šviesoforo šviesas.

Kokia liga kankina Rūtos sūnų, medikams pavyko nustatyti ne iškart.

Galutinė diagnozė vaikui buvo patvirtinta tik 2019-ųjų liepą sanatorijoje, kurioje jis buvo gydomas.

Pasijuto nepageidaujami

Būtent šioje sanatorijoje Rūta ir nutarė, kad geriausia išeitis jai yra nužudyti sūnų ir nusižudyti.

Tai, jos teigimu, lėmė du veiksniai – kad sūnui buvo patvirtintas autizmas ir konfliktas su sanatorijos darbuotojomis. Jos esą pareiškė, kad vaiko klyksmai trukdo kitiems sanatorijoje besigydantiems žmonėms.

Po tokių žodžių Rūta supratusi, kad su vaiku šioje įstaigoje yra nepageidaujami, todėl tą pačią dieną ją paliko, o kitą rytą nuėjo ant Tūkstantmečio tilto ir įgyvendino savo kraupų planą – į Nemuną įmetė sūnų, po to į vandenį šoko pati.

Matė krintantį kūną

Motiną ir vaiką išgelbėjo du jaunuoliai, kurie to šeštadienio popietę važiavo šiuo tiltu ir atkreipė dėmesį į netoliese šalikelėje paliktą vaikišką vežimėlį.

Pamatę, kad jame guli ne vaikas, o Rūtos paliktas mobilusis telefonas, jaunuoliai pradėjo dairytis ir upėje pastebėjo du žmones – vaiką ir moterį. Vienas vaikinas puolė bėgti prie upės, o antras suskubo skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą.

Vėliau paaiškėjo, kad pagalbos telefonu 112 jau buvo paskambinęs netoliese žvejojęs vyras, kuris girdėjo, kaip į upės vandenį pliūkštelėjo vaikas ir matė į Nemuną krintančią Rūtą.

Vyras pamanė, kad vaikas netyčia įkrito į upę, o mama puolė jo gelbėti, bet vėliau išsiaiškinta, jog tai buvo suplanuotas nusikaltimas.

Prašė negelbėti jos vaiko

Vėliau vienas jaunuolių papasakojo, kad nusileidęs nuo tilto prie upės išvydo moterį, stovinčią vandenyje. Į raginimus greičiau traukti plūduriuojantį vaiką ji atsakė, kad to nereikia daryti, nes esą vaikas neįgalus ir kentės visą gyvenimą.

Negalėdamas susikalbėti su moterimi jaunas vyras pats puolė į Nemuną ir ištraukė berniuką. Jis jau nekvėpavo, buvo visas mėlynas.

Jaunuolis pats ėmė jį gaivinti. Kai atvyko medikai, berniukas, nors ir sunkiai, bet kvėpavo. Netrukus iš vandens išlipo ir Rūta.

Susižeidė stuburą

Moteris su vaiku buvo išvežti į Kauno klinikas, čia paaiškėjo, kad krisdamas nuo tilto berniukas jokių traumų nepatyrė.

Labiau nukentėjo jo motina. Nušokus nuo tilto moteriai buvo pažeistas stuburas, todėl kurį laiką ja rūpinosi ir traumatologai, ir psichiatrai, nes su Rūta buvo sunku susikalbėti.

Psichiatrai moteriai nustatė ribotą pakaltinamumą, tai tyrėjams nesutrukdė baigti bylos.

Vadino rūpestinga motina

Išnagrinėjus bylą teisme nesiųsti moters už grotų prašė net valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Tomas Stelionis: „Ši situacija nėra paprasta. Kai vaikui buvo nustatyta sunki nepagydoma liga, motina sureagavo labai jautriai ir pasielgė tiesiog impulsyviai.“

Be sūnaus, kurį bandė nužudyti, Rūta dar augina paauglę dukterį. „Ji yra gera motina, labai myli savo vaikus, jais rūpinasi“, – tik geru žodžiu moterį apibūdino ją pažinoję žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?