Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą

Panevėžio apygardos teismas trečiadienį nusprendė grąžinti prokurorams šiuo metu Rusijoje laisvės atėmimo bausmę atliekančio Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.

 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br>Asmeninių archyvų nuotr. 
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br>Asmeninių archyvų nuotr. 
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br>Asmeninių archyvų nuotr. 
 Teismas prokurorams grąžino Romo Zamolskio baudžiamąją bylą.<br>Asmeninių archyvų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 5:42 PM, atnaujinta May 12, 2021, 5:49 PM

Kaip pranešė teismas, tai nuspręsta padaryti, nes bylos nagrinėjimas teisme yra negalimas, kol neišspręsti keli svarbūs klausimai.

Pasak teismo, bylą nagrinėti teisme galima tik tuomet, kai kaltinamasis yra supažindintas su jam pareikštais kaltinimais, tačiau pati Generalinė prokuratūra informavo, kad duomenų apie tai, ar kaltinamasis aktas R. Zamolskiui įteiktas, nėra.

Nutartyje pažymima, kad prokuratūra yra persiuntusi Rusijos Generalinei prokuratūrai prašymą įteikti kaltinamąjį aktą R. Zamolskiui, bet atsakymo, ar tai yra padaryta, nesulaukė.

„Remdamasis tuo, teismas padarė išvadą, kad nagrinėjama byla su kaltinamuoju aktu teismui perduota nesilaikant įstatyme numatyto imperatyvaus reikalavimo dėl kaltinamojo akto nuorašo įteikimo kaltinamajam dar iki bylos perdavimo teismui“, – rašoma teismo pranešime.

Taip pat konstatuota, kad šio baudžiamojo proceso pažeidimo teismas negali ištaisyti bylos nagrinėjimo metu, kadangi R. Zamolskis atlieka bausmę Rusijoje, ir tai trukdys greitam baudžiamosios bylos nagrinėjimui.

Teismas taipogi nurodė, kad būtina išspręsti prieštaravimus, esančius tarp bylos duomenų, susijusių su R. Zamolskio nepakaltinamumu – Lietuvos teismai ir ekspertai ne kartą pripažino, kad jis yra nepakaltinamas, be to, šioje byloje nagrinėjamus nusikaltimus jis, manoma, padarė pabėgęs iš psichiatrijos ligoninės, tačiau Rusijos Sverdlovsko srities klinikinės psichiatrinės ligoninės ekspertai yra pateikę išvadą, kad R. Zamolskis nusikaltimų metu galėjo ir šiuo metu gali suvokti savo veiksmus ir duoti parodymus apie juos.

„Tačiau Panevėžio apygardos teismui tokia Rusijos Federacijos ekspertų pateikta išvada dėl R. Zamolskio pakaltinamumo tuo laikotarpiu, kuomet buvo įvykdytos šioje byloje jam inkriminuotos nusikalstamos veikos, kelia pagrįstų abejonių“, – teigiama pranešime.

Pažymėta, kad ši komisija pati buvo pateikusi pirminę išvadą, kad, jos turimais duomenimis, negalima nustatyti R. Zamolskio diagnozės, nes jis su ekspertais kalbėti atsisakė. Antroji išvada, kurioje R. Zamolskis įvardijamas pakaltinamu, anot teismo, parengta pagal tuos pačius duomenis.

Dar viena kliūtimi nagrinėjimui teismas įžvelgė tai, kad nėra išspręstas klausimas dėl R. Zamolskio perdavimo Lietuvai ir jo dalyvavimo procese, nežinoma jo pozicija dėl dalyvavimo šioje byloje bei Rusijos institucijų pozicija ir techninės galimybės užtikrinti, kad kaltinamasis procese dalyvautų nuotoliniu būdu.

Teismo teigimu, šias kliūtis prieš pradedant bylą nagrinėti teisme gali išspręsti tik prokuroras, atlikęs papildomus procesinius veiksmus.

Šaudė į visus

Šioje baudžiamojoje byloje R. Zamolskis yra kaltinamas dėl kvalifikuoto dviejų žmonių nužudymo, kvalifikuotų pasikėsinimų nužudyti 14 asmenų, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimų.

Bylos duomenimis, 2001 metų balandžio 17 dieną R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie sostinėje esančio prekybos centro įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir iš savanaudiškų paskatų pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes.

Išpuolio metu buvo sunkiai sužeistas vienas inkasatorius, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu buvo pagrobta daugiau nei 20 tūkst. eurų (70 tūkst. litų).

2001-ųjų birželį R. Zamolskis, veikdamas kartu su bendrininkais, pasikėsino į policijos pareigūnus, norėjusius nustatyti jo tapatybę. Vilniaus centre vykusio susišaudymo metu buvo sužeisti du tarnybines pareigas vykdę pareigūnai.

Iš nusikaltimo vietos įtariamasis paspruko įsėdęs į atsitiktinį automobilį ir grasindamas ginklu privertęs vairuotoją važiuoti norima kryptimi.

R. Zamolskis taip pat yra kaltinamas tų pačių metų liepos 25 dieną Kaune su bendrininku šūviais iš neteisėtų ginklų itin žiauriai nužudęs du vyrus.

Rugsėjo 28 dieną Kaune su bendrininkais jis pasikėsino nužudyti ir šūviais sužeidė du policijos pareigūnus.

Spalio 1-osios naktį R. Zamolskis kaltinamas su bendrininku apiplėšęs vieną Kauno vaikų lopšelį-darželį.

Po savaitės Panevėžyje R. Zamolskis šaudydamas paspruko nuo jį persekiojusių pareigūnų, jo bendrininkas Virginijus Savickis tuomet buvo nukautas „Aro“ pareigūnų per įkaitų išlaisvinimo operaciją.

2001-aisiais buvo paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, 2014-aisias jis buvo sulaikytas Rusijos Federacijoje, kur šiuo metu atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią teismas jam skyrė 2016 metais – Jekaterinburge jis buvo pripažintas kaltu dėl nelegalaus ginklo laikymo, vagysčių, plėšimų, kėsinimosi nužudyti.

Teisingumo ministerija pernai kreipėsi į Rusijos institucijas dėl R. Zamolskio perdavimo Lietuvai, likusiai bausmės daliai atlikti, tačiau atsakymo dar nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.