Sulaikyti iš darbo į atvirąją koloniją negrįžę nuteistieji

Gegužės 18 d. vakarą į Alytaus pataisos namų atvirąją koloniją iš darbo negrįžo du nuteistieji. Bausmę atliekantys atvirojoje kolonijoje Robertas Januškevičius, gimęs 1993 m., ir Darius Valiauga, gimęs 1991 m., dirbo Alytaus mieste esančioje statybos įmonėje. 

 Paskelbta dar dviejų bėglių paieška.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
 Paskelbta dar dviejų bėglių paieška.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
 Robertas Januškevičius.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
 Robertas Januškevičius.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
 Darius Valiauga.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
 Darius Valiauga.<br> Kalėjimų departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-19 08:44, atnaujinta 2021-05-19 13:49

Trečiadienį pranešta, kad abu kaliniai sulaikyti.

R.Januškevičius buvo nuteistas už fizinio skausmo sukėlimą ir nežymų sveikatos sutrikdymą. Jo bausmės atlikimo terminas turėjo baigtis šių metų rugsėjo 24 d.

D.Valiauga 11 mėnesių laisvės atėmimo bausme buvo nuteistas už nesunkų sveikatos sutrikdymą. Bausmės pabaigos terminas – šių metų rugsėjo 29 d.

Kalėjimų departamentas savo pranešime pažymi, kad pastaruoju metu padažnėjo tokių atvejų, kai atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys nuteistieji piktnaudžiauja jiems sudarytomis sąlygomis bausmę atlikti ženkliai lengvesnėmis sąlygomis, nei pataisos namuose ir to tinkamai neįvertina.

Pagal teisinį reglamentavimą, atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys nuteistieji turi teisę palikti įstaigą, pavyzdžiui, vykti apsipirkti, dirbti, mokytis, gydytis, ieškoti darbo, matytis su artimaisiais, naudotis telefono ryšiu. Nuteistieji atvirosiose kolonijose nėra saugomi įstaigos apsaugos, o tik prižiūrimi.

„Matydami akivaizdų kai kurių nuteistųjų netgi sisteminį piktnaudžiavimą turimomis teisėmis, esame pateikę siūlymą keisti dabartinį teisinį reguliavimą, kad atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys ir sistemingai vidaus tvarką pažeidinėjantys, pavojų kitų asmenų saugumui keliantys asmenys įkalinimo įstaigos vadovo sprendimu galėtų būti perkeliami tęsti bausmės atlikimą į pataisos namus. Manome, kad tai motyvuotų nuteistuosius laikytis drausmės ir tvarkos atvirosiose kolonijose“, – sako V. Kulikauskas

Kalėjimų departamento projekte taip pat siūloma neskirti bausmės atlikti atvirosiose kolonijose asmenims, nuteistiems už baudžiamuosius nusižengimus arba tyčinius nusikaltimus, kuriuos jie įvykdė jau būdami laisvės atėmimo įstaigoje, taip pat – asmenims, pakartotinai nuteistiems už baudžiamuosius arba tyčinius nusikaltimus, padarytus per vienerius metus po laisvės atėmimo bausmės atlikimo.

Pasak Kalėjimų departamento vadovo, atvirosiose kolonijose nuteistųjų skaičius padidėjo kelis kartus ir dabar jų yra per 300. Anksčiau čia bausmę atlikdavo tik neatsargius ir nesunkius nusikaltimus padarę asmenys bei tie, kuriems tokią pataisos įstaigos rūšį paskyrė teismas, atsižvelgęs į kaltininko asmenybę, padaryto nusikaltimo pobūdį ir pavojingumą.

Tuo tarpu pagal praeitų metų liepos mėnesio įstatymo pakeitimus, atvirosiose kolonijose atlikti bausmę nukreipiami visi asmenys, nuteisti už neatsargius nusikaltimus ir tie, kuriems teismas paskyrė iki vienerių metų dydžio laisvės atėmimo bausmę, neatsižvelgiant į asmens praeityje buvusius teistumus, jo elgesį ankstesnės bausmės atlikimo metu, priklausomybę nuo psichotropinių, narkotinių medžiagų.

Stebima tokio reguliavimo įgyvendinimo praktika kelia pagrįstų abejonių dėl jos tinkamumo, todėl yra būtina jos peržiūra ir pakeitimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.