Galingi smūgiai nusikalstamam pasauliui tuo pat metu suduoti net 16 valstybių, tarp jų – ir Lietuva

Per tarptautinę operaciją pasaulyje sulaikyta daugiau kaip 800 nusikaltėlių. Tarp jų – ir apie 30 Lietuvos piliečių, gabenusių narkotikus iš Ispanijos ir Olandijos į Didžiąją Britaniją, Skandinavijos šalis.

Galingi smūgiai organizuotam nusikalstamam pasauliui tuo pat metu buvo suduoti šešiolikoje valstybių.
Galingi smūgiai organizuotam nusikalstamam pasauliui tuo pat metu buvo suduoti šešiolikoje valstybių.
Sulaikyti Lietuvos piliečiai yra įtariami narkotikų kontrabandos gabenimu iš Ispanijos ir Olandijos į Skandinavijos šalis ir Didžiąją Britaniją.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sulaikyti Lietuvos piliečiai yra įtariami narkotikų kontrabandos gabenimu iš Ispanijos ir Olandijos į Skandinavijos šalis ir Didžiąją Britaniją.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sulaikyti Lietuvos piliečiai yra įtariami narkotikų kontrabandos gabenimu iš Ispanijos ir Olandijos į Skandinavijos šalis ir Didžiąją Britaniją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sulaikyti Lietuvos piliečiai yra įtariami narkotikų kontrabandos gabenimu iš Ispanijos ir Olandijos į Skandinavijos šalis ir Didžiąją Britaniją.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 7:59 AM, atnaujinta Jun 10, 2021, 8:00 AM

Susivienijusiems šešiolikos valstybių teisėsaugos pareigūnams ne tik pavyko susekti šifruotus nusikaltėlių pokalbius, bet ir sulaikyti organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderius ir jų narius, kurie padarė ne vieną sunkų nusikaltimą.

„Tai buvo labai didelio masto tarptautinė teisėsaugos institucijų operacija“, – pristatydamas jos rezultatus kalbėjo Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis.

Operacijos, kuri buvo pavadinta „Trojos skydu, arba Žalia šviesa“ rezultatai išties įspūdingi – už grotų atsidūrė daugiau kaip 800 įtariamųjų, atlikta apie 700 kratų.

Rasta ir konfiskuota apie 22 tonas hašišo, 2 tonos amfetamino, 6 tonos narkotinių medžiagų pirmtakų, daugiau kaip 250 šaunamųjų ginklų ir daugybė iš nusikalstamos veikos gautų pinigų – apie 39 milijonus eurų.

Labiausiai lobo iš kvaišalų

Lietuvos iniciatyva buvo atlikta 11 tarptautinių operacijų, per kurias mūsų šalyje ir užsienyje sulaikyta daugiau kaip 30 asmenų, priklausančių įvairioms organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms.

Pas juos rasta ir paimta maždaug 1332 kilogramai įvairių rūšių kvaišalų: 574 kilogramai hašišo, 641 kilogramas kanapių, 77 kilogramai kokaino, 40 kilogramų amfetamino.

Šių narkotikų vertė didmeninėje narkotikų rinkoje yra daugiau kaip 8,8 milijono eurų.

Spręs, kur vyks teismas

Daugiau kaip pusė iš 30 sučiuptų lietuvių teisėsaugininkams įkliuvo mūsų šalyje. Kita dalis buvo sulaikyta užsienyje – Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje, Vokietijoje.

Užsienyje sulaikyti Lietuvos piliečiai priklausė tų šalių, kuriose gyveno, nusikalstamoms organizuotoms grupuotėms.

Jie gali būti teisiami ir Lietuvoje, ir užsienyje. Tai priklausys nuo to, kurioje šalyje įvykdė daugiau nusikaltimų.

„Kalbėsimės su tų šalių teisėsauga ir spręsime, kur jie bus teisiami“, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Tarp emigrantų – nauji veidai

Sulaikyti Lietuvos piliečiai yra įtariami narkotikų kontrabandos gabenimu iš Ispanijos ir Olandijos į Skandinavijos šalis ir Didžiąją Britaniją.

Tarp sulaikytųjų yra ir gerai kriminalistams pažįstamų veidų, ir naujokų, apie kurių priklausymą organizuotoms grupuotėms anksčiau nebuvo žinoma.

„Daugiausia naujų veidų yra tarp tų, kurie ilgą laiką gyveno užsienyje“, – kalbėjo R.Kiškis.

Užėmė atsivėrusią spragą

Pasauline sensacija tapusi operacija oficialiai buvo pradėta 2019 metų spalio mėnesį, kai prie jos prisijungė Europolas, tačiau pačios jos šaknys siekia dar 2018 metus.

Tuomet JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Australijos federalinė policija atkreipė dėmesį į specialią šifruotą ryšių platformą, kuria naudojosi tik organizuotas nusikalstamas pasaulis.

Kai 2018 metais buvo uždaryta Kanadoje veikusi šifruoto ryšio platforma „Phantom Secure“, o jos vadovas Vincentas Ramosas atsidūrė už grotų, FTB ir Australijos pareigūnai nusprendė patys užimti atsivėrusią spragą.

Buvo rastas žmogus, kuris sukūrė panašią platformą, pavadinta „Anom“.

Netrukus į ją buvo pradėti vilioti nusikaltėliai.

Jautėsi visiškai saugiai

Prie programos prisijungdavo vis daugiau žmonių, jie šifruotomis žinutėmis organizuodavo įvairius nusikaltimus, tarp kurių buvo ne tik narkotikų platinimas, bet ir žmogžudystės, pasikėsinimai nužudyti, žmonių grobimai, kūno sužalojimai, pinigų plovimai, ginklų kontrabanda.

Nusikaltėliai manė, kad jie yra saugūs, nes prie platformos jungtasi tik specialiais telefonais, kuriuose buvo išjungtos visos kitos funkcijos. Bet jie nežinojo, kad kiekvieną susirašinėjimą tiesiogiai stebi ir šifruoja aukštos kvalifikacijos technikai iš FTB ir Australijos policijos.

Senoji mafija dar nemirė

FTB agentai pastebėjo, kad prie platformos jungiasi vis daugiau nusikaltėlių iš viso pasaulio, todėl 2019 metais kreipėsi į kitas šalis ir Europolą dėl bendradarbiavimo.

Europole buvo sukurta speciali tyrimo grupė, kurioje dirbo teisėsaugininkai iš Eurojusto bei 16 valstybių – JAV, Australijos, Austrijos, Kanados, Danijos, Estijos, Suomijos, Vengrijos, Lietuvos, Naujosios Zelandijos, Olandijos, Norvegijos, Švedijos, Škotijos, Didžiosios Britanijos.

Nuolat stebint nusikaltėlių susirašinėjimus apie planuojamus nusikaltimus buvo atskleistos ne tik iki šiol niekam nežinomos organizuotos gaujos, bet ir jų ryšiai su visame pasaulyje žinoma Italijos mafija, Azijos nusikalstamu sindikatu, Albanijos organizuotu nusikalstamu pasauliu.

Išgelbėta ir žmonių gyvybių

Europolo duomenimis, vien per 18 mėnesių FTB ir prie operacijos prisijungusių šalių specialistai peržiūrėjo daugiau kaip 27 milijonus iš platformos gautų pranešimų, kuriuos parašė 12 tūkstančių jos vartotojų, gyvenančių daugiau kaip 100 valstybių ir kalbančių 60 kalbų.

Šifruojant šiuos susirašinėjimus pareigūnams pavyko nustatyti daugiau nei 300 organizuotų grupuočių ir sustabdyti daugybę jų daromų nusikaltimų, tarp jų ir daugiau kaip 100 užsakomųjų žmogžudysčių.

Šių metų birželio 7 dieną „Anom“ platforma buvo uždaryta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.