Policija iš muziejų toliau renka ginklus ir sprogmenis – šį kartą apsilankė Raseiniuose

Raseinių muziejuje apsilankę pareigūnai iš jo išsivežė ginklų ir sprogmenų.

Policija iš muziejų toliau renka ginklus ir sprogmenis – šį kartą apsilankė Raseiniuose.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Policija iš muziejų toliau renka ginklus ir sprogmenis – šį kartą apsilankė Raseiniuose.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 9:38 AM, atnaujinta Jun 10, 2021, 1:40 PM

Kaip pranešė Policijos departamentas, birželio 9 d. apie 13 val. Raseiniuose, Muziejaus g., muziejaus patalpose, rasti ir paimti galimai šaudmenys, sprogmenys ir ginklų dalys.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

„Iš viso 24 objektai – ginklų dalys, karo, pokario, vienas ar du prieškario, taip pat Lietuvos partizanų, rasti Daugėliškių Prisikėlimo apygardos vadavietėje. Mes patys policininkus iškvietėme iš Šiaulių apskrities, kad įvertintų, nes pagal įstatymą iki rugsėjo turi būti registruoti“,– agentūrai BNS sakė Raseinių krašto muziejaus direktorė Birutė Kulpinskaitė.

Direktorės teigimu, deaktyvuoti muziejaus eksponatus galbūt nereikės, nes yra ir surūdijusių, o iš kai kurių išlikusios tik dalys.

„Jie po grūdintu stiklu, užrakinti laikyti, metalinėse saugyklose, dalis prieinama apžiūrėti, kita dalis saugoma fondų saugyklose. Nesame karo istorijos muziejus, o krašto istorijos“, – BNS sakė B. Kulpinskaitė.

2019 metais Lietuvoje priimta Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa, numatanti, kad net tie ginklai, kurie yra pripažinti visiškai netinkami šaudyti, turi būti įregistruoti ir tai turi būti padaryta iki šių metų rugsėjo mėnesio.

„Neįsigilinome gal, ginklai surūdiję, pažeisti korozijų, atrodo negrėsmingai“, – BNS teigė muziejaus vadovė.

Tai jau ne pirmas kartas, kai policija muziejuose renka ginklus. Ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo pradėti po pareigūnų apsilankymo Joniškio, Merkinės, kituose muziejuose.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas neturėdamas leidimo gamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno ar realizavo šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.