Vilniaus teismas mėnesiui leido suimti Sergejų Rachinšteiną

Vilniaus apylinkės teismas penktadienį mėnesiui leido suimti prieštaringos reputacijos verslininką, dažnai dar vadinamą aferų meistru, Sergejų Rachinšteiną. Jis sulaikytas FNTT tiriamoje byloje kartu su dar keliais įtariamaisiais.

 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
 T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 12:04 PM

Teismas savo sprendimą paskelbė likus vos kelioms minutėms iki pasibaigiant 48 val. sulaikymo terminui - jis turėjo baigtis vidurdienį.

Į teismą S.Rachinšteinas buvo atvežtas dar iš pat ryto, čia jam buvo nuimti antrankiai. Prokuratūros prašymo dėl suėmimo svarstymas teisme truko kelias valandas, kol galiausiai paaiškėjo, kad verslininkas mėnesį turės praleisti už grotų.

Įtariamasis didelės apimties byloje

Aferų meistru vadinamą Sergejų Rachinšteiną Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai sulaikė trečiadienį jam priklausančiose patalpose Šeškinės g. Po sulaikymo verslininkui priklausančiose patalpose ir automobilyje buvo atlikta krata.

Nors iš pradžių nei FNTT, nei prokuratūra neskelbė dėl ko sulaikytas S.Rachinšteinas, ketvirtadienį po pietų FNTT galiausiai atskleidė, kad atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai valstybei nesumokėto ir apgaule įgyto per 5 mln. eurų bendrai siekiančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Įtariamai šiame tyrime pareikšti 8 asmenims.

Pasak FNTT, tyrimas pradėtas dėl įtariamo didelės vertės sukčiavimo, dokumentų klastojimo, trukdymo pareigūnų veiklai bei kitų galimų nusikalstamų veikų.

Pareigūnų surinktais duomenimis, galimai organizuotoje grupėje veikdami asmenys 2017-2021 m., siekdami išvengti mokėtino PVM, galimai kūrė fiktyvių sandorių grandines panaudodami suklastotus dokumentus ir taip, įtariama, apgaule išvengė virš 3 mln. eurų PVM bei vienos įmonės naudai įgijo daugiau kaip 2 mln. eurų grąžintino PVM.

„Vykdant ikiteisminį tyrimą liepos 14 d. Vilniaus mieste buvo atlikta 20 kratų, kurių metu rasti ir paimti paslėpti, tyrimui reikšmingi dokumentai, laikmenos, rastas nemažas kiekis grynųjų pinigų, kurių kilmė dar tiriama.

Per kratas sulaikyti 6 asmenys, įtarimai iš viso pareikšti 8 asmenims“, – ketvirtadienį skelbė FNTT.

Pasak to paties pranešimo, už sukčiaujant įgytą didelės vertės svetimą turtą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Dokumentų klastojimas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų. Trukdymas teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Kalėjo ir Vietname

Dėl įvairių finansinių reikalų nuolat nemalonumų turintis S.Rachinšteinas dažnai vadinamas aferų meistru. 2016 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad S.Rachinšteinas yra kaltas dėl daugiau nei 700 epizodų kaltinimų ir nuteistas už sunkiausius finansinius nusikaltimus. Jam tuomet skirta pustrečių metų kalėjimo.

Tuomet teismai konstatavo, jog jis per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti apie 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų PVM. Nusikaltimai įvykdyti 2000-2004 metais.

Į laisvę S.Rachinšteinas iš Pravieniškių pataisos namų, kur praleido dvejus metus, buvo išleistas 2018 m. vasara. Dar pusę metų milijonierius išbuvo Vietnamo kalėjime, kur buvo sulaikytas Lietuvos prašymu.

Iš Lietuvos S.Rachinšteinas paspruko 2014 metų gruodį prieš pat VAT nuosprendį, kur jis su savo bendrininkais buvo teisiami už finansinius nusikaltimus.

VAT ir Aukščiausiasis teismai pripažino, kad S.Rachinšteinas buvo sukūręs fiktyvių bendrovių tinklą, o jų direktoriais įdarbindavo net gatvėje sutiktus benamius.

Teismams išnagrinėjus šią bylą už grotų atsidūrė tik S.Rachinšteinas. Jo pagalbininkai, buhalterės ir patėvis atsipirko lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis.

Pareigūnai įtarė, kad dalį turto S.Rachinšteinas galėjo perleisti savo motinai Liudmilai Matiaž, kuri 2018 m. buvo nuteista už neteisėtą praturtėjimą. VAT nepatikėjo, kad 74 metų pensininkė turėjo pinigų žemės sklypams Trakų rajone.

Už neteisėtą praturtėjimą pensininkei buvo skirta 11 298 eurų bauda. Teismas konfiskavo ir jai priklausančius du žemės sklypus.

Nemalonumų su valdiškomis institucijomis dėl finansinių reikalų S.Rachinšteinas yra turėjęs ir daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.