Šilainius sudrebinęs stiprus sprogimas – ištirtas: piktavalius apakino keršto troškimas

Kriminalistai tvirtina ištyrę vieną įsimintiniausių šių metų nusikaltimų – pirmosiomis sausio dienomis Šilainius sudrebinusio sprogimo aplinkybes. Jo metu nusikaltėliai įvykdė užsakymą sunaikinti kauniečio automobilį „Volkswagen Golf“.

Sprogimas smarkiai suniokojo kieme pastatytą automobilį „Volkswagen Golf“.<br>Kauno AVPK nuotr.
Sprogimas smarkiai suniokojo kieme pastatytą automobilį „Volkswagen Golf“.<br>Kauno AVPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2021, 1:47 PM

Galingas sprogimas automobilių stovėjimo aikštelėje Baltų prospekte nugriaudėjo sausio 3-iąją, likus maždaug valandai iki vidurnakčio.

Liudininkai pasakojo, kad prie automobilio „Volkswagen Golf“ dviračiu privažiavo vyras, išdaužė šoninį durelių stiklą ir įmetė į saloną sprogstamąjį užtaisą. Nusikaltėlį užfiksavo ir filmavimo kameros.

Sprogimo būta galingo – „Volkswagen Golf“ nuolaužos išlakstė didesniu kaip 10 metrų spinduliu. Jos apgadino dar mažiausiai tris netoliese stovėjusius automobilius.

Susprogdinto automobilio savininkui padaryta turtinė žala siekė 1900 eurų, bendrai visų automobilių savininkai patyrė 2800 eurų nuostolius.

Sprogimai – vienas po kito

Vietos gyventojai tikino, kad sprogimas sudrebino net namų langų stiklus ir įjungė netoliese stovėjusių automobilių garsinę signalizaciją.

Į įvykio vietą buvo iškviesti policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ sprogmenų ekspertai. Jie mano, kad į automobilio vidų buvo įmestas labai galingas šventinis fejerverkas arba net keli, nes „Volkswagen Golf“ smarkiai suniokotas.

Ekspertams nepavyko tiksliai nustatyti, koks buvo naudojamas sprogstamasis užtaisas.

Jau tuomet kriminalistams nekilo abejonių, kad šis automobilis taikiniu pasirinktas neatsitiktinai, tačiau reikėjo išsiaiškinti galimas surengtos atakos priežastis.

Per kiek daugiau kaip mėnesį Kaune ir Kauno apylinkėse tai buvo jau trečias panašus išpuolis, tačiau kriminalistai šių įvykių nesiejo. Nusikaltėliai naudojosi šventiniu laikotarpiu, nes sprogimai gyventojams sukelia mažiau įtarimų ir smalsumo.

Ankstesniais dviem atvejais automobiliai taip pat suniokoti neatsitiktinai, jų savininkai nurodė galimas keršto priežastis.

Tyrėjai sučiupo ir užsakovą

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnams po ilgo tyrimo pavyko nustatyti ne tik nusikaltimą įvykdžiusius asmenis, bet ir jo organizatorių.

Šis vyras – anksčiau neteistas 23 metų kaunietis – buvo sulaikytas birželio pabaigoje.

Dar trys jo bendrininkai, įvykdę nusikaltimą, policijai jau žinomi, anksčiau už įvairius nusikaltimus teisti kauniečiai, buvo sulaikyti kiek anksčiau. Tarp jų yra 17 metų paauglys. Kitiems įtariamiesiems – 22 ir 33 metai.

Visiems keturiems įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Konfliktas įsiplieskė kelyje

„Noras atkeršyti“, – pagrindinį tikėtiną nusikaltimo motyvą nurodė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Palaima.

Prokuroras patikino, kad šis išpuolis niekaip nesusijęs su nusikalstamų grupuočių veikla, o įvykių seka visiškai paprasta.

Tyrėjų žiniomis, kiek anksčiau kelyje važiuojant automobiliais kilo konfliktas tarp nukentėjusiojo ir nusikaltimo organizatoriumi įvardyto kauniečio. Pastarasis pasijuto įžeistas, nusprendė atkeršyti ir pasitelkė į pagalbą tris bendrininkus. Nėra duomenų, kad vyrai jau anksčiau buvo pažįstami.

Ar įtariamieji jau pripažįsta kaltę?

„Vieni mažiau, kiti daugiau, tačiau kalba apie įvykio aplinkybes“, – atskleidė prokuroras E.Palaima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.