Dėl buvusio aukšto verslo vadovo veiksmų – FNTT tyrimai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) vykdo kelis ikiteisminius tyrimus dėl įtariamo turto iššvaistymo su Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma „Vičiūnų grupe“ susijusioje žemės ūkio bendrovių grupėje „Groward Groups. Įtarimai gali būti pareikšti jos buvusiam vadovui Tomui Strumskui.

 T. Strumskas prie „Groward Group“ vadovybės prisijungė 2012 m., kai buvo paskirtas bendrovės vadovu, taip pat jos valdybos nariu ir pirmininku.
 T. Strumskas prie „Groward Group“ vadovybės prisijungė 2012 m., kai buvo paskirtas bendrovės vadovu, taip pat jos valdybos nariu ir pirmininku.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 3:12 PM

Lrytas.lt šaltinių duomenimis, T. Strumskui pasitraukus iš „Groward Group“ buvo nustatyta, kad buvęs vadovas galėjo vykdydamas apsimestinius ir bendrovei žalingus sandorius iššvaistyti jos turto už 3-5 mln. eurų. Į FNTT su šia informacija kreipėsi su „Groward Group“ susijusios „Vičiūnų grupė“ akcininkai.

Ikiteisminiai tyrimai pradėti pagal LR Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už turto iššvaistymą ir, galimai, sukčiavimą.

T. Strumskas prie „Groward Group“ vadovybės prisijungė 2012 m., kai buvo paskirtas bendrovės vadovu, taip pat jos valdybos nariu ir pirmininku. Eidamas šias pareigas jis kontroliavo visus įmonių grupėje priimamus sprendimus.

FNTT tyrimas vyksta dėl kelių auditoriams ir akcininkams įtarimą sukėlusių buvusio vadovo veiklos epizodų.

Bylos medžiagoje nurodoma, kad vadovaujant T. Strumskui „Groward Group“ per dvejus metus sumokėjo 665 tūkst. eurų Latvijos bendrovėms SIA „Lextal“ ir SIA „Latland Invest“ už teisines ir kitas paslaugas, tačiau šios paslaugos iš tiesų nebuvo suteiktos.

Taip pat įtariama, kad dalis bendrovių turto iššvaistyta „Groward Group“ priklausančiai ŽŪB „VG Ausieniškės“ už nepagrįstai aukštą – beveik 220 tūkst. eurų kainą – nusipirkus bendrovei nenaudingą granuliavimo įrangą. Ji buvo įsigyta iš pačiam T. Strumskui priklausančios UAB „Agri Energy“.

Manoma, kad ŽŪB „VG Ausieniškės“ taip pat patyrė nepagrįstų išlaidų įgyjant nekilnojamojo turto granuliavimo įrangos laikymui. Arti 83 tūkst. eurų sumokėta už dviejų pastatų įsigijimą, 127 tūkst. – už produkcijai skirtus metalinius angarus, daugiau nei 72 tūkst. – už nusipirktų pastatų įrengimą.

Taip pat įtariama, kad „Groward Group“ vardu T. Strumskas iš kitos Latvijos bendrovės SIA „Agro produkcija“ pirko grūdų už nepagrįstai aukštą kainą. Naujos „Groward Group“ vadovybės skaičiavimais, už grūdus galėjo būti permokėta penkiaženklė suma.

Pasikeitus vadovybei atlikti tyrimai taip pat parodė, kad nors „Groward Group“ bendrovės 2014-2019 m. veikė nuostolingai, ir T. Strumskas gerai žinojo bendrovės finansinę situaciją, daliai jos darbuotojų buvo mokami priedai, gerokai viršijantys jų gaunamą mėnesio užmokestį ir net bendrovės vadovo atlyginimą. Vertinama, ar mokant nepagrįstai didelius atlyginimų priedus nebuvo iššvaistyta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

„Groward Group“ įmonių grupei priklauso keliolika agroverslo bendrovių, kuriose dirba daugiau nei pusė tūkstančio darbuotojų. Grupės veiklos kryptys – kiaušinių, jų produktų, paukštienos bei grūdų verslai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.