Į teisiamųjų suolą sės dvi asmenų grupės, platinusios kvaišalus Aukštaitijoje

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Rimkus surašė kaltinamuosius aktus ir teismui perdavė dvi baudžiamąsias bylas, kuriose dėl nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, kaltinimai pareikšti 11 asmenų. Iš viso šiose bylose įtarimai buvo pareikšti 30-čiai asmenų, tačiau nemaža dalis jų – kvaišalus savo reikmėms įsigiję asmenys, įskaitant ir nepilnamečiai, nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti.

Į teisiamųjų suolą sės dvi asmenų grupės, platinusios kvaišalus Aukštaitijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Į teisiamųjų suolą sės dvi asmenų grupės, platinusios kvaišalus Aukštaitijoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2021, 9:59 AM, atnaujinta Aug 4, 2021, 10:03 AM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, vienoje byloje į teisiamųjų suolą sės 5 asmenys. Sunkiausi kaltinimai pareikšti 40-mečiui Anykščių rajono gyventojui V.G. Jis kaltinamas disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų turint tikslą jas platinti, netikrų pinigų laikymu ir neteisėtu disponavimu šaunamuoju ginklu. V.G. taip pat kaltinamas, kad veikdamas bendrininkų grupėje su kartu teisiamu 21 metų anykštėnu M.K. gabeno ir platino narkotines bei psichotropines medžiagas.

Kartu su jais į teisiamųjų suolą sės 26 metų Vilniaus rajono gyventojas A.G., kuriam pareikšti kaltinimai dėl disponavimo kvaišalais turint tikslą juos platinti , taip pat ir neturint tokių tikslų. Dėl savo reikmėms įsigytų psichotropinių medžiagų bus teisiamas ir 28 metų zarasiškis Ž.Ž., o 23 metų tos pačios savivaldybės gyventojas V.Č. – dėl padėjimo įsigyti kvaišalus.

Antroje byloje į teisiamųjų suolą sės 6 asmenys iš Utenos ir Zarasų. Utenoje gyvenantis 21 metų A.J. kaltinamas narkotinių medžiagų platinimu nepilnamečiams, didelio kiekio psichotropinės medžiagos MDMA disponavimu turint tikslą ją platinti. Jam taip pat pareikšti kaltinimai dėl labai didelio kiekio MDMA įsigijimo, gabenimo ir laikymo veikiant bendrininkų grupėse su kartu teisiamais asmenimis – bendraamžiu uteniškiu K.L., 20-mečiu zarasiškiu A.D., 25 metų M.N. ir 31 metų D.J. iš Utenos.

Kaip sakė tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras M.Rimkus, kaltinamieji kvaišalus galimai platino įvairiuose Aukštaitijos rajonuose. Tarp jų pirkėjų –daug nepilnamečių, kurie ikiteisminio tyrimo metu nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti. Dar keli ikiteisminiai tyrimai, siekiant greitesnio proceso, buvo atskirti. Kai kurios iš tų bylų jau išnagrinėtos teisme, priimti apkaltinamieji nuosprendžiai.

„Kruopštaus ir ilgalaikio teisėtvarkos pareigūnų darbo dėka į juodąją rinką nepateko arba policijos buvo paimtas labai didelis narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekis, išardytos platinimo grandinės“, – sakė abi bylas į Panevėžio apygardos teismą perdavęs prokuroras M.Rimkus.

Prokuroro teigimu, nors pastaruoju metu Lietuvoje dažnai girdima nuomonė, kad reikia dekriminalizuoti disponavimą narkotikais be tikslo juos platinti, tačiau ir dabar yra galimybė tokius asmenis, ypač nepilnamečius, nuo bausmės atleisti.

„Matomi narkotinių bei psichotropinių medžiagų platinimo mastai, jų platinimas nepilnamečiams asmenims, pačių nepilnamečių asmenų įsitraukimas į kvaišalų platinimo verslą, teisėtvarkos pareigūnams kelia didelį susirūpinimą“, – sakė prokuroras M.Rimkus.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas platino narkotines ar psichotropines medžiagas nepilnamečiams, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 12 metų. Už disponavimą dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 10 metų, o už tas pačias veikas, jei disponuojama labai dideliu kiekiu kvaišalų, baudžiama laisvės atėmimu nuo 10 iki 15 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.