Pasuko pavojingo recidyvisto dėdės pėdomis: po kruvinos egzekucijos auką sugrūdo į BMW bagažinę

Nesyk teistas 21 metų tauragiškis Renaldas Lingys vėl stojo prieš teismą – šįkart ne tik dėl vagystės, bet ir dėl nužudymo. Vaikinas pasuko savo dėdės Petro Lingio, kurio sąžinę slegia net dvi žmogžudystės, keliu.

Tauragiškis R.Lingys tikėjosi ištrūkti į laisvę su elektronine apykoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Tauragiškis R.Lingys tikėjosi ištrūkti į laisvę su elektronine apykoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Nužudymu įtariamas tauragiškis Renaldas Lingys tikėjosi ištrūkti į laisvę su elektronine apykoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Nužudymu įtariamas tauragiškis Renaldas Lingys tikėjosi ištrūkti į laisvę su elektronine apykoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bausmę atliekantis Petras Lingys išklausė du nuosprendžius už žmogžudystes.<br> Policijos nuotr.
Bausmę atliekantis Petras Lingys išklausė du nuosprendžius už žmogžudystes.<br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 10:04 PM

R.Lingys pernai rugpjūčio 2 dieną paskutinį kartą siautėjo Tauragės rajono Skaudvilės miestelyje – išėmęs lango rėmo stiklą įsibrovė į Rimui Meižiui priklausantį namą Trumpojoje gatvėje.

Jaunuolis susišlavė ten atrastus svetimus daiktus: 130 eurų vertės rankinį laikrodį, tris butelius degtinės, penkias skardines alaus „Švyturio gintarinis“.

Namų šeimininkas dar pasigedo 30 eurų, draugo palikto mobiliojo telefono. R.Meižys nurodė iš viso patyręs 206 eurų nuostolį.

Daužė iki sąmonės netekimo

Pagrobęs svetimą turtą R.Lingys nenurimo – tą pačią su bendrininkais Juozu Dainausku, Laimonu Bukniu ir Žydrūnu Sabaliausku užpuolė ir sumušė Tauragės rajono gyventoją Vytautą Petrauską.

Tiksliai nenustatytoje Skaudvilės vietoje V.Petrauskas buvo daužomas, spardomas, kol neteko sąmonės. Paskui įgrūstas į automobilio BMW bagažinę ir nuvežtas į Būtenių kaimą.

Ten vyras buvo išmestas gyvenamojo namo kieme, gulėjo be sąmonės, kol jį pastebėjo žmonės.

Dėl sumušimų sunkią galvos traumą patyręs V.Petrauskas mirė Šilalės ligoninėje.

Šešis kartus teistas R.Lingys po keturių dienų atrastas ir suimtas policijos. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pastarąjį kartą įkliuvusiam vaikinui skirta laisvės atėmimo bausmė, bet vykdymas atidėtas metams. R.Lingys drebino Skaudvilę, nors jo laisvė buvo apribota, paimti asmens dokumentai.

Tuo metu jis negalėjo išeiti iš namų nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto, išvykti iš gyvenamosios vietos, jeigu tai nesusiję su darbu ar mokymusi.

Paprašė užmauti apykoję

Klaipėdos apygardos teismas V.Petrausko nužudymo bylą jau atvertė, nors pandemija apsunkino proceso eigą.

R.Lingys kaltinamas sunkiai sutrikdęs žmogaus sveikatą – mirtinai jį sužalojęs. Jo veiksmai kvalifikuojami kaip tyčinė žmogžudystė, neteisėtas laisvės atėmimas.

Paskutiniame teismo posėdyje, surengtame nuotoliniu būdu, R.Lingys prašė jam skirtą griežčiausią kardomąją priemonę sušvelninti – paleisti į laisvę užmovus elektroninę apykoję.

Tauragėje su sugyventine anksčiau gyvenęs jaunuolis tikino nebėgsiąs į užsienį, nesislapstysiąs nuo teismo, tėvai jį priglausiantys savo namuose.

Bylą nagrinėjanti teisėja Edita Lapinskienė Šiaulių tardymo izoliatoriuje laikomo kaltinamojo prašymą atmetė – R.Lingio suėmimo terminas pratęstas trims mėnesiams.

Nužudymu kaltinamam tauragiškiui įtarimai pareikšti dar dviejose baudžiamosiose bylose.

Buvę kaliniai apsistumdė

R.Lingys pirmąkart prieš teismą stojo kaip sunkaus nusikaltimo liudytojas, kai dar buvo nepilnametis. Tąsyk už žmogžudystę buvo teisiamas jo dėdė Petras Lingys.

Konfliktas įvyko 2014 m. liepos 19 dieną Tauragės rajono Gedgaudiškės kaime. Užsukęs į brolio namus P.Lingys ten su giminėmis girtavo. Paskui susipyko su dukterėčios draugu ir jį nudūrė peiliu.

Dukterėčios draugas atėjo į svečius su šešiais dvilitriniais buteliais alaus, sidro pakuote, nupirko degtinės, alkoholio kokteilių, maisto. P.Lingys brolio namuose pasirodė tuščiomis, nekviestas.

Kalėjimo duonos ragavęs P.Lingys supyko, kai sugėrovas namiškių akivaizdoje prie stalo ėmė pasakoti irgi gyvenęs už grotų, gyrėsi priklausęs išskirtinei kalinių kastai.

Gerokai įkaušę vyrai ėmė aiškintis santykius – vienas kitam pagrasino, apsistumdė. Vieni išgertuvių dalyviai bandė juos išskirti, kiti į konfliktą nesikišo. Paskui mušeikos atvėso.

Po vidurnakčio giminaičiai P.Lingį mėgino išprašyti namo, bet šis neklausė, buvo susinervinęs – širdo, kad sugėrovas nuo žemės pakeltu atsuktuvu jam apibraižė nosį.

Medikai padėti nebegalėjo

„Švintant, kai su draugu išėjau į koridorių parūkyti, dėdė prie jo pripuolė. Išvadino gaidžiu, smogė jam į veidą kažkokiu įrankiu, iš kaklo pasipylė kraujas“, – teisme pasakojo išgertuvių dalyvė.

Kraujo klane susmukęs 32 metų svečias dar spėjo paprašyti namiškių, kad iškviestų greitąją pagalbą. Bet medikai jam jau negalėjo padėti – peiliu sužalotas vyras mirė iškart.

Namuose buvęs 14-metis P.Lingio sūnėnas Renaldas matė, kaip žudikas kruvinais drabužiais išbėgo į lauką. Jo paprašytas atnešė virtuvėje paliktą mobilųjį telefoną.

Nudūręs sugėrovą P.Lingys patraukė į savo tėvų namus. Pasišovęs lydėti dėdę sūnėnas matė, kaip jis kelis kartus išsitraukė lenktinį peilį, smaigstė juo žemę – kraują valė nuo ašmenų.

Namuose P.Lingys persirengė šortais, pakeitė avalynę. Į maišelį dar įsidėjo apatinių drabužių, kelnes, kojines, pasiėmė du butelius vandens ir išėjo.

Bėglių ieškojo su šunimis

Renaldas patraukė kartu su P.Lingiu, nes gerai sutardavo, nenorėjo jo palikti vieno. Dėdės paprašytas paslėpti peilį sūnėnas jį išmetė į tvenkinį netoli namų.

P.Lingys pagyrė užduotį įvykdžiusi nepilnametį: „Tai gerai, niekas dabar neras.“ Pastarasis vėliau aiškino tada dar nežinojęs, kad dėdė šiuo peiliu mirtinai sužalojęs žmogų.

Namiškiai dingusiam P.Lingiui skambino mobiliuoju telefonu, bet jis neatsiliepdavo. Tauragės apskrities kriminalinė policija paskelbė įtariamojo ir jo sūnėno paiešką.

Paskui R.Lingys ir pats skambinėjo broliui – pranešė esąs netoliese, teiravosi, „ar namuose nėra farų“, aiškino giminaičiams, kaip jie turėtų elgtis, atsakinėti į kriminalistų klausimus.

Po kelių parų bėgliai buvo atrasti ir sulaikyti.

Pavojingas recidyvistas

Suimtas P.Lingys neigė smogęs peiliu 7 metais už jį jaunesniam dukterėčios draugui: „Griūdamas jis pats galėjo susižaloti į kokį nors turėtą aštrų daiktą, durų rankeną ar baldą.“

Bylą nagrinėjęs teisėjas Arvydas Daugėla tokiais išvedžiojimais nepatikėjo – P.Lingiui skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Nužudytojo broliui priteista 80 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Žmogžudystė Gedgaudiškėje – antroji P.Lingio biografijoje.

Anksčiau jis išklausė kitą nuosprendį dėl žmogaus nužudymo, teistas už vagystes, plėšikavimą, taip pat girtuokliavimą su nepilnamečiais.

Klaipėdos apygardos teismas šį tauragiškį pripažino itin pavojingu visuomenei, nenorinčiu taisytis recidyvistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.