Emigranto įniršio aukomis tapo sūnūs dvyniai: vieną sužalojo, o kitą nužudė

Teismas iki gyvos galvos įkalino lietuvį, kuris vieną savo vaiką nužudė, o kitą sunkiai sužalojo

H.Bugaila viešai labai džiaugėsi, kad netrukus taps tėvu.<br>LR archyvo nuotr.
H.Bugaila viešai labai džiaugėsi, kad netrukus taps tėvu.<br>LR archyvo nuotr.
H.Bugaila viešai labai džiaugėsi, kad netrukus taps tėvu.<br>LR archyvo nuotr.
H.Bugaila viešai labai džiaugėsi, kad netrukus taps tėvu.<br>LR archyvo nuotr.
Prašyti lygtinio paleidimo H.Bugaila galės tik po 23 metų.<br>LR archyvo nuotr.
Prašyti lygtinio paleidimo H.Bugaila galės tik po 23 metų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 15, 2021, 5:38 PM

Jungtinės Karalystės kalėjimai pasipildė dar vienu Lietuvos piliečiu. Bostone gyvenęs Haroldas Bugaila nuteistas iki gyvos galvos už savo sūnaus, kuriam buvo 11 mėnesių, nužudymą ir jo brolio dvynio sužalojimą.

„Aš to nedariau, tai galėjo padaryti bet kas – mano draugė Aliona, jos sesuo, mano brolis“, – Linkolno karūnos teisme savo kaltės kratėsi 29 metų H.Bugaila, tačiau teismas juo nepatikėjo.

Lietuvis buvo pripažintas kaltu dėl visų keturių jam pateiktų kaltinimų, tyčinio kūdikio nužudymo bei trijų epizodų dėl sunkaus sveikatos sužalojimo ir nuteistas griežčiausia bausme – įkalinimu iki gyvos galvos.

H.Bugaila prašyti lygtinio paleidimo galės tik po 23 metų, kai jam pačiam bus 52-eji.

Įniršo dėl paimto telefono

Tragedija H.Bugailos ir 22 metų Alionos Mackevič šeimoje įvyko 2019 metų kovo 27-osios popietę, kai dvynukų mama savo sugyventinio paprašė trumpai prižiūrėti vaikus ir nuraminti verkiantį sūnų Martyną.

H.Bugaila liko su vaikais, bet jam labiau rūpėjo ne jie, o telefone esantys žaidimai, todėl užklupusi sugyventinį žaidžiantį Aliona jam papriekaištavo ir paėmė iš jo telefoną.

Tai įsiutino H.Bugailą. Vos tik A.Mackevič išėjo pro duris ir nusileido į pirmą buto aukštą, vyras griebė lovoje gulintį ir vis dar verkiantį Martyną, smarkiai jį papurtė ir numetė atgal į lovą.

Jau po poros minučių H.Bugaila savo poelgio pasigailėjo.

Pamatęs, kad berniukas visas pabalo, jis pakvietė savo sugyventinę: „Ateik, kažkas negerai.“

Nesugebėjo iškviesti pagalbos

„Su seserimi Violeta užbėgome laiptais ir pamatėme, kad Martynas guli ant nugaros visiškai baltas ir nekvėpuoja“, – vėliau teisme pasakojo A.Mackevič.

Pasak moters, ji iš karto griebė sūnų į glėbį ir puolė jo gaivinti, kaip buvo išmokusi prieš gimdymą ligoninėje, bet vaikas ir toliau nerodė jokių gyvybės ženklų.

Kol A.Mackevič gaivino sūnų, H.Bugaila mėgino iškviesti pagalbą.

Jis paskambino telefonu 999, bet blogai mokėdamas anglų kalbą nesugebėjo paaiškinti, ko jam reikia, todėl Aliona pati išsikvietė taksi ir su vaiku išvažiavo į ligoninę.

Namie sužalojo antrą sūnų

„Vaikas buvo sunkiai sužalotas, jo smegenys sukrėstos taip, lyg būtų patekęs į dideliu greičiu lėkusio motociklo avariją“, – taip medikai apibūdino pas juos atvežto Martyno būklę.

Apie sužalotą vaiką medikai informavo policijos pareigūnus, jie iškart nuvyko į sugyventinių namus Granville gatvėje.

Kai apie 18 valandą pareigūnai įžengė pro duris, išvydo tai, ko niekaip nesitikėjo išvysti, – lovoje gulintį antrą berniuką, kuris taip pat buvo leisgyvis.

Vėliau paaiškėjo, kad, A.Mackevič išvykus į ligoninę, su antru sūnumi likęs H.Bugaila pasielgė taip pat kaip ir su pirmuoju – jį smarkiai papurtė.

Kūdikis buvo išvežtas į ligoninę, kur jam buvo nustatyti tokie pat sužalojimai kaip ir Martynui, kurio medikams išgelbėti nepavyko. Berniukas balandžio 2 dieną ligoninėje mirė.

Antrąjį H.Bugailos sūnų medikams pavyko ištraukti iš mirties nagų, tačiau dėl patirtų sužalojimų jis liko neįgalus – vaikas niekada negalės mokytis, pats savimi pasirūpinti.

Dabar jis yra prižiūrimas globos namuose.

Iš draugės reikalavo pagarbos

Policijos pareigūnams pradėjus aiškintis, kokia buvo emigrantų šeimos tragedijos priežastis, paaiškėjo, kad H.Bugaila ir A.Mackevič nebuvo tie sugyventiniai, kuriuos būtų galima pavadinti darnia šeima.

H.Bugaila į Jungtinę Karalystę ieškoti laimės atvyko prieš šešerius metus. Jis nuolatos keisdavo darbus, o iki sūnaus nužudymo dirbo vištienos produkciją gaminančiame fabrike.

Kaip teisme pasakojo A.Mackevič, darbas H.Bugailos nedžiugino, jis vis dažniau ieškodavo priežasčių į jį neiti, nors po dvynių gimimo ir buvo vienintelis šeimos maitintojas.

Vyro elgesys taip pat vis agresyvėjo. Jis nuolat priekaištaudavo savo draugei, reikalaudavo, kad ji su juo elgtųsi pagarbiai, o jeigu taip nebus, grasindavo: „Aš padarysiu taip, kad tavo vaikai nuolat verktų“.

Pažado vaikams neištesėjo

Pasak moters, iki vaikams gimstant ji su H.Bugaila bendravo neilgai. Vos po kelių mėnesių pažinties ji netikėtai pastojo ir, nors ypatingų jausmų vienas kitam nejautė, abu nusprendė, kad vaikus augins kartu.

„H.Bugaila pats buvo užaugęs be tėvo, todėl vis sakydavo, kad bus geras tėvas savo vaikams“, – kalbėjo A.Mackevič.

Kai dvynukai išvydo pasaulį, atrodė, kad taip ir bus. H.Bugaila labai džiaugėsi tapęs tėvu, bet netrukus jo elgesys pradėjo keistis.

Berniukams patekus į ligoninę paaiškėjo, kad kovo 27-ąją vyras ant savo vaikų pyktį išliejo ne pirmą kartą. Pagal vaikų smegenyse aptiktus sužalojimus ekspertai nustatė, kad H.Bugaila prieš vaikus smurtavo dar mažiausiai vieną kartą.

Tai galėjo įvykti maždaug vasario 5–kovo 15 dienomis.

Nors lietuvis ir šiuos kaltinimus neigė, teisėsaugininkai jo kalte nesuabejojo. „Šis žmogus turėjo savo vaikams užtikrinti saugumą ir rūpestį, tačiau atėmė gyvybę“, – skirdamas nuosprendį pabrėžė teisėjas Jeremy Bakeris.

Anglijoje nuolat kali keli šimtai lietuvių

Anglijos statistikos duomenys teigia, kad šalies kalėjimuose už įvairius nusikaltimus bausmes nuolat atlieka apie 88 tūkstančius žmonių, tarp jų ir maždaug 400 lietuvių.

Lietuviai patenka į dešimtuką užsieniečių, kurių didžiausias skaičius atlieka bausmes Anglijos ir Velso kalėjimuose.

Šiame sąraše pirmauja albanai, po jų yra Lenkijos, Rumunijos, Airijos, Jamaikos, Lietuvos, Somalio, Pakistano, Portugalijos ir Nigerijos piliečiai.

Iš viso Jungtinėje Karalystėje įkalinta daugiau kaip 9 tūkstančiai užsieniečių, lietuviai sudaro 4 procentus.

Anglijai pasitraukus iš Europos Sąjungos teisti kitų valstybių piliečiai negali likti šalyje ir yra išsiunčiami į tėvynę.

Vien šiemet iš Anglijos į Lietuvą atskrido du vadinamieji kalinių lėktuvai, kuriais atgabenti iš Jungtinės Karalystės už įvairius nusikaltimus deportuoti 37 lietuviai.

Vilniaus oro uoste pasieniečiams patikrinus sugrąžintųjų asmens duomenis paaiškėjo, kad kai kurie šių asmenų už įvairius nusikaltimus buvo ieškomi ir Lietuvoje. Tokie asmenys buvo sulaikyti ir uždaryti į areštines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.