Raseinių rajono savivaldybės korupcijos bylos dalyviai neigia kaltę

Raseinių rajono savivaldybės korupcijos organizuojant viešuosius pirkimus byloje pradėtos baigiamosios kaltinamųjų kalbos, pirmadienį pranešė Šiaulių apygardos teismas.

Raseinių rajono savivaldybės korupcijos bylos dalyviai neigia kaltę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Raseinių rajono savivaldybės korupcijos bylos dalyviai neigia kaltę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 7:17 PM, atnaujinta Jan 23, 2023, 6:05 PM

Šioje byloje teisiamųjų suole – šeši Raseinių miesto ir rajono gyventojai: du dabar jau buvę šios savivaldybės administracijos darbuotojai ir keturi privačių bendrovių vadovai.

Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus buvęs vedėjas Vilmantas Bacys kaltinamas piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, kyšininkavimu, svetimo turto pasisavinimu, tos pačios savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus buvęs vyriausiasis specialistas Rytis Radavičius – kyšininkavimu. Keturiems privačių bendrovių vadovams Ričardui Valinčiui, Romaldui Zubielai, Arvydui Lukminui ir Stasiui Bružui pareikšti kaltinimai dėl buvusių minėtos savivaldybės tarnautojų V. Bacio ir R. Radavičiaus galimo papirkimo.

Pasak teismo, S. Bartkaus gynėjas, prašydamas išteisinti ginamąjį, tvirtino, jog byloje nėra jokių įrodymų, kurie patvirtintų jo ginamojo kaltę. Jis, anot teismo, taip pat tvirtino, jog tarp jo ginamojo S. Bartkaus ir kaltinamojo Ryčio Radavičiaus susiklostė tik civiliniai santykiai, abu minėti kaltinamieji yra seniai pažįstami, draugauja šeimomis, o tvoros pirkimas su savivaldybėje vykdytais viešaisiais pirkimais niekaip negalįs būti susijęs.

Ankstesniame posėdyje prokuroras prašė visiems kaltinamiesiems skirti baudas, įvertinus, jog jie nėra teisti, o atsakomybę sunkinančių ar lengvinančių aplinkybių nenustatyta.

Prokuroras prašė V. Bacį pripažinti kaltu dėl jo žinioje buvusio turto pasisavinimo, piktnaudžiavimo, kyšio priėmimo iš R. Valinčiaus R. Zubielos, taip pat A. Lukmino ir S. Bružo ir paskirti jam subendrintą galutinę bausmę – 35 tūkst. eurų (700 MGL) dydžio baudą, konfiskuoti iš nuteistojo už pasisavintas Raseinių rajono savivaldybės lėšas įgytą nešiojamąjį kompiuterį, nusikalstamu būdu įgyto turto – kyšio vertę atitinkančią pinigų sumą – 7234 eurus.

V. Baciui prokuroras taip pat siūlė atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje penkeriems metams.

Už V. Bacio papirkimą prokuroras teismo prašė R. Valinčiui ir R. Zubielai skirti po 20 tūkst. eurų (400 MGL) dydžio baudas, A. Lukminui – 10 tūkst. eurų (200 MGL) baudą.

Už kyšio priėmimą iš S. Bartkaus kaltinamąjį R. Radavičiui prašė skirti 22,5 tūkst. eurų (450 MGL) dydžio baudą, konfiskuoti kyšio vertę atitinkančią pinigų sumą – 2723 eurus, taip pat uždrausti dirbti valstybės tarnyboje penkerius metus.

Už R. Radavičiaus papirkimą S. Bartkui siūloma 17,5 tūkst eurų (350 MGL) bauda. Prokuroras taip pat prašo tenkinti Raseinių rajono savivaldybės administracijos V. Baciui pareikštą 1056 eurų civilinį ieškinį.

Bylos duomenimis, už išskirtines sąlygas įmonių atstovai atsilygino įvairiais kyšiais: R. Radavičiui priklausančiame žemės sklype buvo sumontuota daugiau nei 2,7 tūkst. eurų vertės tvora, V. Bacys kaip kyšius priėmė namo statybai reikalingų statybinių medžiagų, kurių vertė siekia daugiau nei 6 tūkst. eurų, taip pat – kyšius grynaisiais pinigais.

Be to, piktnaudžiaudamas tarnyba V. Bacys pasisavino daugiau nei 1000 eurų vertės kompiuterį, kuris buvo įsigytas Raseinių rajono savivaldybei vykdant programinės įrangos pirkimą.

Byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

STT Šiaulių valdybos pareigūnai atlieka dar du ikiteisminius tyrimus, kuriuose taip pat tiriamos aplinkybės dėl neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų Raseinių rajono savivaldybėje.

Vienoje iš šių bylų įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti buvusiam Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Remigijui Ačui, kitoje – STT pareigūnai aiškinasi aplinkybes dėl galimo kyšininkavimo ir svetimo turto iššvaistymo „Raseinių vandenyse“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.