Dukra ėjo iki galo: nupūtus dulkes nuo bylos paaiškėjo, kad jos motina ne nusižudė, o buvo pakarta 

Kiek nužudymų Lietuvoje galėjo būti palaikyti savižudybe? Toks klausimas kyla advokatams, įtikinusiems policijos pareigūnus atidžiau tirti turtingų pagyvenusių moterų mirties aplinkybes.

Tyliai numarinti tyrimai gali slėpti baisią tiesą.<br>T.Bauro nuotr.
Tyliai numarinti tyrimai gali slėpti baisią tiesą.<br>T.Bauro nuotr.
Tyliai numarinti tyrimai gali slėpti baisią tiesą.<br>T.Bauro nuotr.
Tyliai numarinti tyrimai gali slėpti baisią tiesą.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatu apsimetinėjusiam A.Raziūnui yra pareikšti kaltinimai dėl nužudymo, o jo bendrininkėms – dėl sukčiavimo.
Advokatu apsimetinėjusiam A.Raziūnui yra pareikšti kaltinimai dėl nužudymo, o jo bendrininkėms – dėl sukčiavimo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-04 21:13, atnaujinta 2021-11-05 19:57

Butą apgavikams pardavusi ir pati to nežinojusi garbaus amžiaus vilnietė mirė padauginusi alkoholio. Tvarkingai ir taupiai gyvenusi moteris nusižudė po skyrybų.

Po formalaus tyrimo tokias dviejų moterų mirties priežastis buvo nustatę policijos pareigūnai. Į stalčių jau padėtas bylas iš mirties taško vėl išjudino mirusiųjų artimieji – negalėdami patikėti, kad tvarkingos moterys taip baigė gyvenimą, jie kreipėsi į advokatus.

„Kas žino, kiek dar panašių nužudymų slepiasi po paprasta savižudybės išvada?“ – svarstė advokatų bendrijos „Černiauskas ir partneriai“ advokatas Tomas Januškevičius.

Moters pasigedo artimieji

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio nužudymo jis pareikalavo tuomet, kai pareigūnai tyrimą jau buvo nutraukę ir pripažinę, jog viena gyvenusi pensininkė iš gyvenimo pasitraukė savo noru.

Advokato pastangomis atnaujinta byla šiuo metu nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, o kaltinimai nužudymu pareikšti pabėgimu iš Pravieniškių pataisos namų šį pavasarį išgarsėjusiam nusikaltėliui 47 metų Rolandui Kazakevičiui.

Istorija prasidėjo 2019 metų spalį, kai artimieji ir pažįstami pasigedo vilnietės, kuri pastaruoju metu viena gyveno Vilkpėdės gatvėje.

Moteris kelias dienas neatsiliepė telefonu, o buto durys buvo užrakintos.

Pasidairę aplink pirmame aukšte esantį butą kaimynai pastebėjo atrakintą terasą.

Savižudybė kėlė įtarimų

Per ją patekę į vidų vonioje rado pasikorusios moters kūną. Įtarimų, kad savižudybė galėjo būti tik imituota, kilo iškart, kai atvyko policijos pareigūnai.

Nors buto durys buvo užrakintos, viduje nebuvo jo raktų, nerasti mirusiosios asmens dokumentai. Moters artimieji pastebėjo, jog iš buto dingo vertingų daiktų.

Įtarimų kėlė ir pats savižudybės būdas.

Nepaisant to, kaip ir kiekvienu atveju, policija pradėjo formalų tyrimą mirties priežasčiai nustatyti.

Pateikė šūsnį įrodymų

Savižudybės versija negalėdama patikėti vilnietės dukra pareigūnams pateikdavo vis daugiau duomenų, įrodančių, kad su jos motina galėjo būti susidorota.

Iš mirusiajai priklausančios banko kortelės buvo paimta daugiau kaip 500 eurų, o stoties rajone esančiame bankomate įrengtos vaizdo kameros užfiksavo, kad pinigus paima kažkoks vyras.

Artimieji išsiaiškino ir tai, kad likus porai savaičių iki mirties moteris internetu susipažino su kažkokiu vyru, po to jos vardu buvo įsigytas telefonas ir kompiuteris.

„Visi faktai vedė į tą patį asmenį ir buvo akivaizdu, jog tai – nužudymas inscenizuojant savižudybę.

Tačiau visus metus buvo vengiama pradėti ikiteisminį tyrimą, neatlikta daugybė veiksmų, prarasta daugybė įrodymų“, – kalbėjo advokatas T.Januškevičius.

Kai į jį kreipėsi vilnietės dukra, prokurorai jau buvo nutraukę tyrimą ir nurodę, jog tai – ne nusikaltimas, o savižudybė. Tokį sprendimą apskundęs advokatas tyrimą paprašė atnaujinti.

Netikėtas prisipažinimas

Beveik tuo pat metu prabilo ir galimas žudikas – nemažą gyvenimo dalį už grotų praleidęs R.Kazakevičius pareigūnams netikėtai prisipažino, kad būdamas laisvėje nužudė moterį, o jos mirtį inscenizavo – esą ji nusižudė.

Teismui atvertus bylą R.Kazakevičius to nebepripažįsta, tačiau jo kaltei pagrįsti jau surinkta daug įrodymų.

Atnaujinto tyrimo metu paaiškėjo, jog jis ir buvo tas vyras, kurį užfiksavo bankomato vaizdo kameros, tačiau tąkart tyrėjai net nepaviešino policijai gerai žinomo nusikaltėlio nuotraukos ir nepaprašė jo atpažinti.

Liedama ašaras teisme prabilo ir jo bendrininke laikoma socialinė darbuotoja iš Kuršėnų Janina Alčauskienė.

Nors moteris žinojo ir pareigūnams nepranešė apie R.Kazakevičiaus planus nužudyti pasiturinčią moterį, ji teisiama tik už turtinius nusikaltimus.

Apsimetė automobilio pirkėja

Su tuo metu įkalinimo įstaigoje dienas leidusiu R.Kazakevičiumi ši moteris susipažino internetu. Jis įkalbėjo J.Alčauskienę apsilankyti vilnietės namuose ir apsimesti automobilio pirkėja.

Nors pirkti automobilio J.Alčauskienė net neketino, 2019 metų spalio 25-ąją nuėjusi pas R.Kazakevičiaus nurodytą moterį ji pasirašė automobilio „Škoda Fabia“ pirkimo dokumentus.

Žinodama, kad automobilio tikrai nepirks, dokumentuose ji nurodė išgalvotus asmens duomenis.

Teisme ji pasakojo, jog buto šeimininkė buvo maloni, pavaišino ją arbata.

Malonų jų pokalbį nutraukė R.Kazakevičiaus skambutis automobilio pardavėjai.

Jis sakė atėjęs į svečius ir paprašė, kad šeimininkė nueitų prie laiptinės durų ir jį įleistų. Kol prie durų priėjusi šeimininkė dairėsi taip ir neatėjusio svečio, J.Alčauskienė paėmė jos pasą.

Pora skubėjo apsipirkti

Tą patį vakarą jie su R.Kazakevičiumi nuvyko į vieną sostinės prekybos centrų, kur moteris pateikė svetimą dokumentą ir išperkamosios nuomos būdu įsigijo mobiliojo ryšio telefoną „iPhone“.

Kitą dieną moteris vilnietei priklausantį pasą dar kartą panaudojo Klaipėdoje, kur nusipirko dar vieną telefoną ir nešiojamąjį kompiuterį „Macbook Pro“.

Spalio 30-ąją R.Kazakevičius su J.Alčauskiene vėl atvažiavo į Vilnių. Nukentėjusiosios pasą dar kartą panaudojusi J.Alčauskienė jos vardu išsinuomojo butą Rinktinės gatvėje.

Jame ir buvo planuojama nužudyti pasiturinčią moterį. Į šį butą vilnietę turėjo įvilioti prieš porą savaičių su ja internetu susipažinęs R.Kazakevičius.

Nieko blogo nenujausdama moteris jau buvo netoli šio buto, tačiau dėl kol kas neatskleistų priežasčių nusikaltimo bendrininkų planai pasikeitė.

Įvėlė dar vieną moterį

Kitą dieną J.Alčauskienė grįžo namo.

„Ji turėjo teisę policijai pranešti, kad buvo planuojamas sunkus nusikaltimas – planuojama nužudyti moterį, bet to nepadarė, nors laisva grįžo namo ir jos niekas nevaržė“, – teigė nukentėjusiųjų šeimos advokatas T.Januškevičius.

Braukdama ašaras J.Alčauskienė teisme aiškino tylėjusi iš baimės, kad ir pati gali būti nužudyta.

Kaltinime teigiama, jog šiurpų nusikaltimą – nužudymą ir buto apiplėšimą – R.Kazakevičius įvykdė vienas, tačiau, bylos duomenimis, prie nužudymo prisidėjo dar viena moteris.

Iš Klaipėdos į Vilnių R.Kazakevičių vežusiai moteriai byla nutraukta, nes neįrodyta, kad ji suprato tapusi nusikaltimo bendrininke.

Vykdė bet kokius nurodymus

„R.Kazakevičius sugebėjo taip manipuliuoti moterimis, kad jo nurodymu jos vykdė turtinius nusikaltimus, tik neaišku, ar suvokė, kad yra įpainiotos į žmogžudystę“, – svarstė advokatas.

J.Alčauskienė teisme pasakojo su R.Kazakevičiumi susipažinusi dar tuomet, kai jis buvo įkalinimo įstaigoje. Jis tikino nesąs pavojingas nusikaltėlis, už grotų atsidūręs už kontrabanda gabentus paveikslus.

Išėjęs į laisvę jis moters pradėjo prašyti pinigų, kūrė įvairias istorijas ir žadėjo netrukus juos grąžinti.

Daugybę kartų teistu nusikaltėliu pasitikėjo ir nužudytoji. Manoma, jog pažintis internete mezgęs R.Kazakevičius jai sudarė tvarkingo ir rimto vyro įvaizdį.

Nusikaltėlis – nesuvaldomas

Advokato T.Januškevičiaus nuomone, R.Kazakevičius – nesustabdomas nusikaltėlis: „Jis nužudė žmogų ir taip manipuliavo teisėsauga, kad pareigūnai net patikėjo, kad tai nėra nusikaltimas.

Jis sugebėjo pabėgti iš pataisos namų. Jo kriminalinis intelektas – įgūdžiai, ryšiai, įtaiga, bent jau vienišoms moterims – neįtikėtini.“

Šią bylą jau nagrinėja teismas, tačiau advokatui liko dar nemažai klausimų: „Kodėl teisėsauga ignoravo akivaizdžius faktus, ar buvo nustatytos to priežastys, ar vadovybė ėmėsi priemonių, kad pareigūnai atsakytų už savo neveikimą, ir ką padarė, kad to nebūtų ateityje.“

Teisininkas neatmetė, jog laiku pradėjus tyrimą dėl šio nužudymo galbūt būtų kaltinamas ne vienas asmuo.

Pardavė svetimą butą

Pareigūnai į archyvą jau buvo padėję bylą ir dėl 84 metų vilnietės Zosės Ditkevičienės mirties, tačiau tyrimą teko atnaujinti po advokato Juriaus Petreikio skundų.

Prokurorai buvo pasirinkę paprasčiausią versiją, esą pensininkė mirė nuo širdies ligų, padauginusi alkoholio.

Tačiau atnaujinus tyrimą paaiškėjo, kad ligotą moterį mirtina alkoholio doze galėjo pavaišinti advokatu apsimetinėdavęs Andrius Raziūnas.

Jam pareikšti kaltinimai dėl nužudymo, o jo bendrininkėms – dėl sukčiavimo.

Teisiamieji apgaule užvaldė Vilniuje, Žirmūnų rajone, esantį pensininkės butą ir 2016-ųjų gruodžio pabaigoje už 145 tūkst. eurų pardavė buvusiam futbolininkui Edgarui Jankauskui.

Buto pirkimo ir pardavimo sutartyje buvo numatyta, jog naujieji šeimininkai į butą galės persikelti po dviejų mėnesių – 2017 metų vasarį, bet jame tebegyveno apie tai nieko nežinanti Z.Ditkevičienė.

Taurė buvo mirtina

Moters pasitikėjimą įgijęs A.Raziūnas su savo 88 metų bendrininke Antanina Stafeckiene kelis kartus su buteliu alkoholio ėjo pas ją į svečius – pirmą kartą atšvęsti Naujųjų metų, antrą – grąžinti laikinai A.Stafeckienei perrašyto buto dokumentų ir pinigų. Po antrojo vizito pensininkė ryto nebesulaukė.

Šių veikėjų pavardės advokatui J.Petreikiui buvo žinomos jau prieš keletą metų, kai į tuometį Seimo narį Remigijų Ačą kreipėsi senelio palikimą gavęs kaunietis.

Jis sužinojo, jog paveldėjo ir 90- mečio senelio skolą – beveik 13 tūkst. eurų, kuriuos jis esą pasiskolino iš A.Radziūno vadovaujamos bendrovės „Turtuvos grupė“.

Iš tuo negalėjusio patikėti vyro Kauno policijos pareigūnai net nepriėmė pareiškimo.

Teisininkas ir Seimo narys dėl galimos aferos tuomet kreipėsi ir į generalinį prokurorą, ir į Kauno policijos vadovus.

Kai tos pačios pavardės pasirodė Z.Ditkevičienės mirties istorijoje, nekilo abejonių, jog įvykdytas dar vienas nusikaltimas.

Kalinys išlindo pro siaurą plyšį

Už plėšimą ir turto prievartavimą teistas klaipėdietis R.Kazakevičius ir 10 kartų už vagystes, plėšimus bei kitus nusikaltimus teistas kaunietis E.Žilinskas (nuotr.) šių metų gegužę paspruko iš Pravieniškių pataisos namų.

Kalinių gaudynėms buvo pasitelktas pasieniečių sraigtasparnis, tikrinti aplinkiniai keliai, stabdomi automobiliai.

R.Kazakevičius ir E.Žilinskas iš įstaigos bendrabučio paspruko išlaužę lango grotas ir peršokę per teritoriją saugančią tvorą. Jie nubėgo į netoliese esantį mišką, tačiau lietingą naktį tarnybiniams šunims buvo sunku aptikti bėglių pėdsakus.

Kaliniai buvo laikomi drausminių nusižengimų kameroje pirmame aukšte. Bėgliai išlindo išlaužę vos vieną grotų strypą.

Bendrabučio pastate buvo kalėjimo darbuotojų, tačiau sprunkančių kalinių jie nepastebėjo. Dėl galimo pareigūnų aplaidumo pradėtas tarnybinis patikrinimas, nuo pareigų nušalintas tuometis įstaigos vadovas D.Sušinskas.

„Bėgti iš ten galima nors kasdien – įstaigos pareigūnai dirba aplaidžiai“, – po poros dienų sučiuptas pas savo artimus giminaičius Pakruojo rajone tiesiai rėžė R.Kazakevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą