Sprendimas dėl A. Radkevičiaus išdavimo Lietuvai turėtų būti skelbiamas kitą savaitę

Graikijos Aukščiausiasis Teismas sprendimą dėl Sausio 13-osios byloje nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus išdavimo Lietuvai turėtų skelbti kitą savaitę, sako jo advokatas.

Sprendimas dėl A. Radkevičiaus išdavimo Lietuvai turėtų būti skelbiamas kitą savaitę.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Sprendimas dėl A. Radkevičiaus išdavimo Lietuvai turėtų būti skelbiamas kitą savaitę.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 5:22 PM

A.Radkevičiaus gynėjas, Ukrainos garbės konsulas Graikijoje Dmitris Dmitriadis, BNS ketvirtadienį informavo, kad dėl snygio Atėnuose šalies teisingumo ministras atidėjo visus šios savaitės teismų posėdžius.

„Todėl tikiuosi, kad informacija bus pirmadienį“, – BNS sakė D.Dmitriadis.

A.Radkevičius Graikijoje sulaikytas pernai rugsėjį, tačiau abiejų šalių institucijos kurį laiką tikrino, ar asmuo iš tikrųjų yra nuteistasis už indėlį į sovietų agresiją per kruvinus 1991-ųjų įvykius.

Teismas Europos arešto orderį jo atžvilgiu išdavė rugpjūtį, juo remiantis ukrainietis ir sulaikytas Graikijoje.

D.Dmitriadis anksčiau sakė, kad skundas Graikijos Aukščiausiajam Teismui dėl A.Radkevičiaus išdavimo grįstas argumentais dėl galimų procedūrinių Interpolo ir Graikijos prokuratūros pažeidimų.

53-ejų A.Radkevičius Sausio 13-osios byloje nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Gruodį jis nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. A.Radkevičius turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes jo byla pirmosios instancijos teisme nagrinėta už akių.

Apeliacinis teismas dar savo sprendimo nepaskelbė.

A.Radkevičiaus įkalinimas Lietuvoje gali sukelti politinę įtampą tarp Vilniaus ir Kijevo, nes jis yra Ukrainos karo su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose veteranas.

A.Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.