Surezgė tokią sukčiavimo schemą, kad vienas po kito įkliuvo net aštuoni lietuviai

Galimybe Vokietijoje pigiau įsigyti ir parsigabenti automobilį susivilioję aštuoni lietuviai skaičiuoja nuostolius. 23 metų telšiškiu patikėję klientai prarado 34,5 tūkst. eurų, o pričiuptam sukčiui užsegta elektroninė apykojė.

Surezgė tokią sukčiavimo schemą, kad vienas po kito įkliuvo net aštuoni lietuviai.<br>V.Balkūno nuotr.
Surezgė tokią sukčiavimo schemą, kad vienas po kito įkliuvo net aštuoni lietuviai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 10:46 PM, atnaujinta Apr 11, 2022, 5:34 PM

Telšiškiui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.

Įtariamąjį kontroliuoti leidžianti apykojė greit nusegta tikrai nebus, nes atliekamas dar vienas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl kitų Telšių gyventojo atliktų nusikalstamų veikų.

Tai – ne sąrašo pabaiga, nes vyriškis vien praėjusiais metais tris kartus nuteistas už sukčiavimą.

Pirmas užkibo plungiškis

Istorija prasidėjo 2020 metų vidurvasarį.

Liepos pradžioje Plungės gyventojas socialiniame tinkle pasiskelbė ieškantis automobilį Vokietijoje nupirkti ir pargabenti galinčio asmens.

Į skelbimą atsiliepęs paslaugus telšiškis esą išsiaiškino, kad perkamas automobilis „Audi A4“ turi nežymių trūkumų.

Jis pranešė, kad į kampą įvarytas pardavėjas Vokietijoje padarė žymią nuolaidą, todėl už mašiną teksią mokėti nebe 6590, o tiktai 5800 eurų.

Ši žinia pradžiugino Plungės gyventoją, jis ir tapo pirmąja aferisto auka.

Vyriškis atvažiavo į Telšius ir nepažįstamajam patikėjo ne tik mašinai pirkti skirtą 5800 eurų sumą, bet ir pargabenimo išlaidas – dar 500 eurų.

Mulkino visą mėnesį

Po kelių dienų telšiškis pareiškė, kad automobilį „Audi A4“ parduodantis vokietis nepasirodė sutartoje vietoje, susisiekti neįmanoma, nes esą išjungtas jo mobiliojo ryšio telefonas.

Sukčiaus jauką prarijusį vyriškį guodė žinia, kad pinigai nebuvo perversti į pardavėjo sąskaitą. Talentingas sukčius toliau jį maustė – iš pradžių pasiūlė pirkti kitą mašiną, o po kelių dienų pradžiugino žinia apie atsiradusį vokietį ir jam perduotus rankpinigius.

Po kelių dienų aferistas pasiguodė, kad iškilo nenumatyta kliūtis – automobilis esąs ne su vokiškais, o itališkais dokumentais. Tad „atsirado būtinybė“ patikrinti, ar jis nėra vogtas.

Porą savaičių pažadais maitintam žemaičiui galiausiai trūko kantrybė ir jis pareikalavo grąžinti pinigus.

Tada telšiškis ėmė išsisukinėti, kad šeštadienį negalintis perduoti pinigų, žadėjo grąžinti kitą dieną.

Visą mėnesį maustytas plungiškis galiausiai suprato, kad nei automobilio, nei pinigų neatgaus, ir kreipėsi į pareigūnus.

Siautė visoje Lietuvoje

Netrukus paaiškėjo, kad tas pats veikėjas maustė visą grupę žmonių, bandžiusių per tarpininką iš Vokietijos parsigabenti norimą automobilį.

Socialiniame tinkle pasiskelbę Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Trakų, Plungės, Kėdainių, Jonavos gyventojai ieškojo tokios pat paslaugos teikėjo.

Tiesa, kai kuriems sukčius buvo suteikęs vilties atgauti patikėtus pinigus. Mat telšiškis suklastodavo pavedimo kopiją, klastotę nufotografuodavo ir telefonu siųsdavo aukoms. Bet viltis greitai subliūkšdavo.

Keliems laimingiesiems pasisekė – jie sulaukė automobilio, bet turėjo papildomai praverti piniginę. Mat paaiškėjo, kad vežėjai negavo pinigų už mašinos parvežimą, todėl jie pareikalavo sumokėti dar kartą.

Aferistas netgi bandė sukurti įvaizdį, kad paslaugą teikia ne vienas asmuo, o įmonė. Jis prisistatydavo ne savo vardu, tačiau tai negelbėjo.

Melas netruko paaiškėti – viską darė tas pats asmuo.

Įkliuvęs sukčius prisipažino ir gailėjosi, tačiau virtinė naujų nusikaltimų rodo, kad atgaila buvo apsimestinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.