Po „grietinėlės“ sulaikymo įkliuvo dar vienas „niekam neužkliuvęs“ pasienietis: laukia ne tik teismas

Pasieniečiai sulaikė kolegą, kuris įtariamas už kyšius praleidęs mažiausiai penkis Baltarusijos piliečių vairuojamus automobilius su kontrabandinėmis cigaretėmis. Tai jau ne pirmas šįmet įkliuvęs pareigūnas.

Po „grietinėlės“ sulaikymo įkliuvo dar vienas „niekam neužkliuvęs“ pasienietis: laukia ne tik teismas.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Po „grietinėlės“ sulaikymo įkliuvo dar vienas „niekam neužkliuvęs“ pasienietis: laukia ne tik teismas.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Kontrabandinių cigarečių buvo prikaišiota automobiliuose įrengtose slėptuvėse.<br>VSAT nuotr.
Kontrabandinių cigarečių buvo prikaišiota automobiliuose įrengtose slėptuvėse.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 2:57 PM

Ketverius su puse metų pasienyje dirbęs 24 metų Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų užkardos jaunesnysis specialistas dabar gali tik atgailauti. Bet vargu ar tai jam padės.

Įtariama, kad šis Raigardo pasienio kontrolės punkte dirbęs pasienietis už pinigus praleisdavo baltarusių vairuojamus automobilius, kuriais būdavo gabenama cigarečių kontrabanda.

Atrodė pavyzdingas

Dėl kyšio paėmimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o pareigūno laukia ne tik teismas, bet ir atleidimas iš tarnybos, kurioje jam iki šiol niekas neturėjo jokių priekaištų.

„Jis anksčiau niekam nebuvo užkliuvęs“, – „Lietuvos rytui“ sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rokas Pukinskas.

Vis dėlto, pasak R.Pukinsko, pastaruoju metu pareigūno sąžiningumu buvo suabejota, todėl VSAT Imuniteto valdybos pasieniečiai, į pagalbą pasitelkę Varėnos rinktinės kriminalistus bei Specialiosios paskirties skyriaus pareigūnus, nusprendė turimą informaciją patikrinti.

Jie Raigardo pasienio kontrolės punkto prieigose sustabdė vienas paskui kitą važiuojančius tris automobilius, kuriuos praleido kyšio ėmimu įtariamas pareigūnas, ir taip įsitikino, kad jų turimos žinios yra tikros.

Slėptuvės – daug kur

Baltarusijoje registruotuose automobiliuose „Nissan Almera“, BMW X5 ir „Opel Zafira“, kuriuos vairavo 21, 22 ir 28 metų Baltarusijos piliečiai, buvo aptiktos kontrabandinių cigarečių slėptuvės, rūkalai taip pat slėpti gamyklinėse transporto priemonių ertmėse.

Iš viso iš trijų automobilių pasieniečiai ištraukė 3490 pakelių Baltarusijoje pagamintų cigarečių „Fest“, „Minsk Capital“ ir „NZ Gold“.

Patikrinimai tuo nesibaigė. Kaune pasieniečiai sustabdė ir patikrino dar dviejų Baltarusijos piliečių vairuojamus automobilius BMW X6 bei „Peugeot 3008“, kurie į Lietuvą buvo įvažiavę per tą patį Raigardo punktą ir tikrinti to paties pasieniečio.

Paaiškėjo, kad 28 ir 33 metų Baltarusijos piliečiai taip pat užsiėmė rūkalų kontrabanda. Jų automobiliuose įrengtose slėptuvėse pareigūnai rado 2531 pakelį baltarusiškų cigarečių „Fest“ ir „NZ Gold“.

Bylos – ir baltarusiams

Nelikus abejonių, kad pasienietis bendradarbiauja su kontrabandininkais, buvo nuspręsta griebti ir jį patį. Vyras buvo sulaikytas ir apklaustas. Po to jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Cigarečių gabenimas brangiai kainuos ir visiems penkiems baltarusiams.

Teisėsaugininkai užsieniečiams iškėlė bylas dėl pareigūno papirkinėjimo, taip pat pradėtos administracinės bylos dėl neteisėto akcizais apmokestinamų prekių gabenimo.

Įsipainiojo net vadai

Atvejų, kai pasieniečiai už pinigus bando talkinti kontrabandininkams, pasitaiko kiekvienais metais.

„Tokių atvejų nei daugėja, nei mažėja. Pernai dėl korupcinių nusikaltimų įtarimai buvo pareikšti šešiems pareigūnams, šiemet – jau trims“, – sakė R.Pukinskas.

Pernai tarp VSAT Imuniteto valdybos pareigūnų sulaikytų kolegų buvo ir Varėnos rinktinės „grietinėlė“ – Druskininkų užkardos vadas, druskininkietis Ričardas Birvinskas, Varėnos rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas, lazdijietis Kęstutis Šukys bei jo bendraamžis tos pačios rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Edgaras Garbenčius.

Kartu su šia trijule taip pat buvo sulaikytas ilgametis VSAT Lazdijų rinktinės žvalgybos operatyvininkas, vidaus reikalų tarnybos pensininkas 65-erių Rimantas Časa.

Visi trys pasieniečiai ir R.Časa įtariami organizavę cigarečių kontrabandą per Baltarusijos ir Lietuvos valstybės sieną.

Į Lietuvą patekusios cigaretės toliau būdavo gabenamos į Lenkiją, o iš ten – į Vakarų Europą ir Skandinavijos šalis.

Šių kontrabandininkų išsiaiškinimas tąkart nustebino net pačius VSAT pareigūnus, nes anksčiau sulaikytiesiems jie jokių priekaištų neturėjo, atvirkščiai, pasieniečiai buvo vertinami už ilgametę darbo patirtį, jiems ne kartą skirti garbingi apdovanojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“