Vasarą teks leisti už grotų: Kamuolinių gaujos vadeiva G. Janonis ir jo bendrai į laisvę neištrūko

Neišsipildė Kauno Kamuolinių gaujos vadeivos 46 metų Giedriaus Janonio-Kamuolio bei artimiausių jo bendražygių svajonės bent laikinai ištrūkti į laisvę. Tokius jų planus sužlugdė Kauno apygardos teismas.

Kamuolinių gaujos vadeiva G.Janonis-Kamuolys ir jo bendrininkai kaltinami padarę gausybę sunkių nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kamuolinių gaujos vadeiva G.Janonis-Kamuolys ir jo bendrininkai kaltinami padarę gausybę sunkių nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kamuolinių gaujos vadeiva G.Janonis-Kamuolys ir jo bendrininkai kaltinami padarę gausybę sunkių nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kamuolinių gaujos vadeiva G.Janonis-Kamuolys ir jo bendrininkai kaltinami padarę gausybę sunkių nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-19 19:15

Kamuolinių grupuotei priskiriami vyrai teisiamųjų suole atsidūrė dėl daugybės labai sunkių nusikaltimų, kurie tiriami dviejose bylose.

Mažesnės apimties byloje Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad kaltinamieji gali būti laikomi belangėje ne ilgiau kaip iki gegužės 17 d. – esą jie ir taip per ilgai, jau daugiau negu 4 metus, yra suimti.

Didesnėje byloje, kurioje kaltinimai dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, nužudymo, sveikatos sutrikdymų, narkotikų platinimo, ginklų, kontrabandos ir kitų nusikaltimų yra pareikšti net 59 asmenims, jiems iki šiol nebuvo paskirta jokia kardomoji priemonė.

Bylų apimtys – didžiulės

Artėjant gegužės 17-ajai prokuratūra kreipėsi į Kauno apygardos teismą prašydama pagrindinėje byloje skirti suėmimą G.Janoniui bei jo bendražygiams – 46 metų Tomui Gaidankai-Ilgui, pastarojo bendraamžiui Deividui Čereškai-Pyragėliui ir 48 metų Genadijui Borisovui.

Visus kaltinamuosius prašyta suimti ilgiausiam leistinam laikui – 3 mėnesiams. Kauno apygardos teismas tokį prašymą patenkino.

Antrą, didesnės apimties, bylą sudaro daugiau kaip 400 tomų. Tyrimas jau baigtas – ji perduota Kauno apygardos teismui, bet nagrinėti nepradėta.

Pagrindinėje byloje Kamuolinių grupuotės veikėjams pareikšta daugybė sunkių kaltinimų, o T.Gaidanka teisiamųjų suole atsidūrė ir dėl žmogžudystės.

Mažesnę, 60 tomų, bylą teismas narplioja daugiau kaip 2 metus. Kaltinimai pareikšti G.Janoniui ir dar 16 teisiamųjų.

Byloje gaujos nariai teisiami dėl žmogaus pagrobimo, ginklų, kontrabandos, plėšimo, sunkaus kūno sužalojimo ir kitų nusikaltimų.

Gaujai priklausė 300 narių

Maždaug 1999-aisiais suburtam Kamuolinių nusikalstamam susivienijimui priklausė apie 300 narių, bet 2018 metų balandį jam buvo suduotas stiprus smūgis – policijos pareigūnai sulaikė 19 asmenų, gaujos struktūroje užimančių aukštas vietas.

Išsklaidžius Kamuolinių grupuotę daugelis jos narių iš šešėlio nepasitraukė – įtariama, kad dalis perbėgo į kitas gaujas, kiti telkė savo grupuotes.

Dalis kamuolinių įsiliejo į lietuvių sulipdytą tarptautinę nusikalstamą grupuotę, kurios 22 atstovai buvo sulaikyti 2019 m. gegužės viduryje Lietuvoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Sutiko talkinti tyrėjams

Kamuoliniams didžiausią pelną nešė prekyba narkotikais, ginklų kontrabanda ir juvelyrikos parduotuvių plėšimas.

Gaujos narių namuose kratas atlikę pareigūnai surado didžiules grynųjų pinigų sumas, „Tesla“, „Porsche“ ir kitų markių prabangius automobilius, išvydo puikiai įrengtus namus.

Gaują parklupdė ne tik sėkmingos pareigūnų operacijos, bet ir kai kurių Kamuolinių sprendimas bendradarbiauti su teisėsauga – jie atskleidė tamsaus verslo paslaptis, smurto atvejus.

Nors Kamuolinių gaujos kaip ir nebėra, jos nariai vis dar kelia pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.