Po 8 metų slapstymosi emigrantas bus teisiamas dėl prekybos žmonėmis

Daug metų nuo teisėsaugos slapstęsis ir neseniai iš Airijos pagal Europos arešto orderį į Lietuvą atgabentas 53 metų telšiškis D.M. bus teisiamas dėl prekybos žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje. Šią savaitę Panevėžio apygardos prokuratūroje jo atžvilgiu baigtas ikiteisminis tyrimas dėl 2011 metais galimai padarytų nusikalstamų veikų.

Po 8 metų slapstymosi emigrantas bus teisiamas dėl prekybos žmonėmis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Po 8 metų slapstymosi emigrantas bus teisiamas dėl prekybos žmonėmis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-03 10:12, atnaujinta 2022-06-03 10:15

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, iš Telšių kilęs, tačiau seniai į Airiją emigravęs D.M. į teisėsaugos pareigūnų akiratį pakliuvo 2011 metų pavasarį. Tų metų balandį Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai netoli Lietuvos pasienio su Latvija sustabdė patikrinimui lengvąjį automobilį, kuriuo į Rygos oro uostą buvo vežamos dvi 19-metės. Pareigūnai turėjo informacijos, kad merginos buvo gabenamos į Airiją, kur turėjo užsiimti prostitucija.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos žmonėmis, kurį atliko VSAT pareigūnai.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad socialiai pažeidžiamas ir dėl savo sveikatos būklės bei prastos finansinės padėties lengvai svetimai įtakai pasiduodančias jaunas merginas išnaudoti prostitucijai Airijoje sumanė keli Lietuvos piliečiai. Atliekant tyrimą, dviem asmenims buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje. Vienas jų – šiaulietis K.L., 2013 metais Šiaulių apygardos teismo už šį nusikaltimą buvo pripažintas kaltu, jam skirta 4 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Dar vienas kaltinamasis – S.R., bylą nagrinėjant teisme mirė.

Duomenų, kad minėtų įtariamųjų bendrininkas gali būti Airijoje gyvenantis D.M., ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai gavo 2014 metais. Tuomet jo atžvilgiu buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau Airijos teisėsauga vyrą surado ir sulaikė tik praėjusių metų lapkritį.

Šiemet balandį pargabentam į Lietuvą D.M. pareikšti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis. Tyrimo duomenimis, jis iš anksto buvo susitaręs kartu su K.L. ir S.R. verbuoti, gabenti, pirkti bei parduoti dvi merginas darbui prostitutėmis Airijoje ir pelnytis iš jų prostitucijos. Manoma, kad seniai toje šalyje gyvenantis D.M. turėjo šias merginas apgyvendinti, aprūpinti reikalingais daiktais ir organizuoti jų prostituciją. Plano kaltinamieji neįvykdė tik dėl to, kad VSAT pareigūnai nutraukė merginų kelionę.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroro Aurelijaus Navicko, abi nukentėjusiomis pripažintos merginos dėl savo psichologinio ir socialinio pažeidžiamumo negalėjo kritiškai įvertinti pasiūlymo vykti dirbti į užsienį.

„Galima tik įsivaizduoti, kas nemokančių užsienio kalbos ir nuo kaltinamųjų priklausomų merginų būtų laukę svetimoje šalyje“, – sakė prokuroras, pasidžiaugęs operatyviu VSAT pareigūnų reagavimu į gautą informaciją apie galimą prekybos žmonėmis atvejį.

Už prekybą žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje, kai yra du ar daugiau nukentėjusiųjų, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 12 metų.

Byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.