„Žulikovežis“ skraido nepavargdamas – į Vilnių iš JK atgabenta dar 15 deportuotų lietuvių

Antradienį britų pareigūnai suorganizavo ketvirtą šiais metais specialų skrydį iš savo šalies į Vilnių, kuriuo deportavo 15 Anglijoje nusikaltimus ir nusižengimus padariusių Lietuvos piliečių. Juos parlydėjo 47 pareigūnų konvojus. 4 deportuotųjų paieška buvo paskelbta ir Lietuvoje. Pernai įvyko 5 panašūs skrydžiai.

Šis lėktuvas pramintas „žulikovežiu“ – gabenančiu žulikus. Vilniuje jis leidžiasi gana dažnai.<br> Scanpix nuotr.
Šis lėktuvas pramintas „žulikovežiu“ – gabenančiu žulikus. Vilniuje jis leidžiasi gana dažnai.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 9:05 AM, atnaujinta Jun 8, 2022, 9:21 AM

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, šįsyk skrydis pirmą kartą į Vilnių vyko iš Birmingemo. Visais ankstesniais atvejais tokie lėktuvai kildavo Londone. Antradienį, kaip ir anksčiau, atskridusiame lėktuve buvę 15 Lietuvos piliečių Anglijoje atliko bausmes už įvairius nusikaltimus ir nusižengimus bei buvo išsiųsti į gimtinę.

Parskraidintuosius atkonvojavo 47 Anglijos pareigūnai. Toliau įvykiai klostėsi taip pat, kaip būdavo ir ankstesniais tokiais atvejais. Atvykę prie orlaivio trapo pasieniečiai deportuotuosius savo transportu pristatė į Vilniaus oro uosto pasienio užkardą. Anglijos pareigūnai iš lėktuvo neišlipo ir netrukus išskrido atgal.

Užkardoje oro uosto pasieniečiai patikrino visų grąžintųjų dokumentus. Paaiškėjo, kad Lietuvoje buvo paskelbta 4 parskraidintųjų paieška. 2 iš jų buvo ieškomi kaip kaltinamieji nusikaltimais, vienas – kaip nuteistasis arešto bausme ir vengiantis ją atlikti.

Ketvirtas deportuotasis Lietuvoje buvo ieškomas, nes jis vengė atlikti karo prievolę. Jam pasieniečiai, kaip nustatyta tokiais atvejais, įteikė šaukimą atvykti į Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybą.

Jis kartu su kitais 11 grąžintųjų po VSAT atliktos dokumentų patikros bei apklausų buvo paleistas. Likusius tris ieškomuosius pasieniečiai perdavė į Vilniaus oro uosto užkardą atvykusiam policijos konvojui.

Šiemet tai buvo ketvirtas toks deportacinis reisas iš Anglijos į Lietuvą. Lydimi 60 britų pareigūnų gegužės 10 d. taip į gimtinę grįžo 15 Anglijoje nusikaltimus ir nusižengimus padariusių bei bausmes atlikusių Lietuvos piliečių. Kovo 8 d. 70 asmenų konvojus parlydėjo 28 Lietuvos piliečius. Vasario 1 d. 47 pareigūnai konvojavo 12 tokių Lietuvos piliečių.

VSAT duomenimis, pernai panašių specialių skrydžių iš Londono į Vilnių įvyko 5. Jų metu grąžinti 96 Lietuvos piliečiai.

Kaip jau ne kartą yra skelbęs lrytas.lt, lėktuvus Vilniaus oro uoste stebintis aviacijos entuziastai, vadinamieji „spoteriai“, šiuos lėktuvus, iš Jungtinės Karalystės gabenančius deportuotus lietuvius, jau praminė „žulikovežiais“ – gabenančiais „žulikus“ (lietuvių kalbos normintojai žodį „žulikas“ yra pripažinę nevartotina svetimybe, šis žodis buvo įrašytas ir į Didžiųjų kalbos klaidų sąrašą – red. past.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.