Vyrų kompanija išgirdo nuosprendį dėl anykštėnui surengtos egzekucijos

Panevėžio apygardos teisme šiandien paskelbtas nuosprendis didelio atgarsio sulaukusioje byloje.

Vyrų kompanija išgirdo nuosprendį dėl anykštėnui surengtos egzekucijos.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Vyrų kompanija išgirdo nuosprendį dėl anykštėnui surengtos egzekucijos.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2022, 4:04 PM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, teismas pripažino kaltais anykštėną iš jo paties sodybos pagrobusius, beveik 2 paras ankštoje dėžėje šaltyje uždarytą laikiusius, o vėliau leisgyvį nuošalioje vietoje palikusius vyrus.

2020-ųjų gruodžio viduryje šalia nuošalaus Anykščių rajono kelio buvo rastas gulintis surištas ir polietileno plėvele apsuktas anykštėnas. Skubiai nugabentam į ligoninę vyrui nustatyti daugybiniai kūno sumušimai ir galūnių nušalimai, jam buvo sutrikusi kraujo apytaka ir vidaus organų veikla. Teismo medicinos ekspertai vėliau nustatė, kad jam sunkiai sutrikdyta sveikata. Jei anykštėnas dar kurį laiką būtų pragulėjęs ant kelio, nebūtų išgyvenęs.

Dėl įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai, o tyrimui vadovavo bei valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Mantas Jurkėnas.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyti ir sulaikyti penki įtariamieji – Vilniaus, Alytaus, Druskininkų, Varėnos gyventojai. Jiems buvo pareikšti kaltinimai kankinant ir itin žiauriu elgesiu sunkiai sutrikdžius anykštėno sveikatą, panaudojus fizinį smurtą ir sukeliant pavojų nukentėjusiojo sveikatai bei gyvybei neteisėtai atėmus jam laisvę. Jie buvo kaltinami šias veikas atlikę veikiant bendrininkų grupėje. Dviem iš jų pareikšti kaltinimai ir dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei.

Dėl atliekant kratas rastų radinių trims iš šių vyrų pareikšti kaltinimai ir dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis neturint tikslo jas platinti, o vienam iš šio trejeto – ir dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu. Pastarasis – anykštėno pagrobimo organizatorius, 34 metų Varėnos rajono gyventojas M.M.

Tyrimo duomenimis, brutaliai iš savo sodybos pagrobtas anykštėnas buvo automobilio bagažinėje nuvežtas į vienam kaltinamųjų priklausančią sodybą Alytaus rajone. Ten surištas vyras buvo uždarytas ankštoje dėžėje, kuri beveik dvi paras stovėjo metalinėje cisternoje. Tuo metu lauke buvo 2 laipsniai šalčio.

Po dviejų parų nelaisvės nukentėjusysis, apvyniotas lipnia plėvele, vėl buvo įmestas į automobilio bagažinę, nuvežtas į Anykščių rajoną ir be batų, surištomis rankomis paliktas prie kelio nuošalioje vietoje. Ten gulintį žmogų pastebėjo atsitiktinai pro šalį važiavusi pora ir paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas šio brutalaus nusikaltimo organizatoriui M.M. skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę. Sodybos, kurioje buvo laikomas pagrobtasis anykštėnas, savininkui, 40 metų Druskininkų savivaldybės gyventojui A.S. ir 22 metų alytiškiui E.M. skirtos 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Alytaus rajone gyvenančiam 30-mečui E.K. skirta 2 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Vilniuje gyvenančiam 35 metų V.Ž. teismas skyrė 30 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant pusei metų.

Pirmos instancijos teismo nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.