Globos namų auklėtinių vakariniai žygiai: naktinės gaudynės ir automobilių vagystės

Pastaraisiais mėnesiais Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnų nuolatiniu galvos skausmu buvo tapę vietinių globos namų 17-mečio auklėtinio naktiniai žygiai su 13-mečiu šių namų globotiniu bei buvusiu tų pačių namų globotiniu, šių metų pavasarį jau sulaukusiu pilnametystės ir šiuo metu gyvenančiu pas tėvus.

 Globos namų auklėtinių vakariniai žygiai: naktinės gaudynės ir automobilių vagystės.<br>Stop kadras/ Šiaulių apskrities VPK vaizdo medžiaga.
 Globos namų auklėtinių vakariniai žygiai: naktinės gaudynės ir automobilių vagystės.<br>Stop kadras/ Šiaulių apskrities VPK vaizdo medžiaga.
 Globos namų auklėtinių vakariniai žygiai: naktinės gaudynės ir automobilių vagystės.<br>  Šiaulių apskrities VPK nuotr.
 Globos namų auklėtinių vakariniai žygiai: naktinės gaudynės ir automobilių vagystės.<br>  Šiaulių apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 11:46 AM

Kaip praneša Šiaulių apskrities VPK, vyresnėliai policijos pareigūnams gerai pažįstami dėl nuolat vykdomų vagysčių, ne kartą bausmę už jas atlikę Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose. Radviliškio gyventojai saugūs jaučiasi tik tada, kai šie jaunuoliai yra už grotų. Atgavę laisvę, jie tampa vėl neprognozuojami ir gyventojai jaučia įtampą dėl jiems kylančių grėsmių.

Birželio 1-osios rytą į darbą atėję automobiliais prekiaujančios Radviliškio bendrovės darbuotojai suprato, kad naktį kažkas šeimininkavo jų teritorijoje.

Tapo aišku, kad pasisavinti du automobiliai, kurių durelės buvo neužrakintos, o automobilių viduje palikti užvedimo rakteliai. Keisčiausia, kad automobiliai, jais pasinaudojus, buvo grąžinti atgal į teritoriją. Tiek 2003 metais pagamintas BMW 320, tiek 2005 metais pagamintas „Volkswagen Golf“ buvo apgadinti. Tai akivaizdžiai bylojo, kad juos vairavo nepatyrę vairuotojai, kuriems suvaldyti transporto priemones sekėsi prastai.

Tą patį rytą, apie 05 val., suveikė vienos Radviliškio kavinės signalizacija. Į įvykio vietą atvykęs saugos tarnybos darbuotojas apžiūrėjo kavinės abejas duris, tačiau jokių pažeidimų nenustatė. Po 20 minučių signalizacija vėl suveikė. Tada buvo konstatuota, kad į kavinę buvo įsibrauta, atstūmus jos langą. Kasos aparate pasigesta 20 eurų. Vėliau paaiškėjo, kad neprašyti svečiai pasičiupo ir alkoholio, ir cigarečių, ir ledų.

Pradėjus šių vagysčių tyrimą, Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnams kilo įtarimas, ar tai nebus vietinių globos namų vaikų darbas, nes naktį į policiją kreipėsi socialinė darbuotoja ir pranešė, kad išvakarėse iš centro kartu su pilnametystės jau sulaukusiu buvusiu šių namų gyventoju išėjo du čia šiuo metu gyvenantys nepilnamečiai – trylikos bei septyniolikos metų jaunuoliai, ir negrįžo. Birželio 1-osios ankstų rytą šie jaunuoliai į centrą parsirado. O po pietų trijulė jau sėdėjo policijos komisariate. Įtarimai, kad abi minėtos vagystės – šių jaunuolių darbas, pasitvirtino. 13-kametis dėl savo amžiaus dar negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, o dviem kitiems dėl vagysčių pareikšti įtarimai, jiems prokuroras skyrė kardomąją priemonę, nesusijusią su laisvės atėmimu. Tikėtasi jaunuolių supratingumo. Deja. Jaunuoliai tai interpretavo savaip, ir neapribota laisvė tapo paskata vėl daryti nusikaltimus.

Liepos 4osios naktį iš globos namų pasišalinusius17-metį ir 13-metį policijos pareigūnai pastebėjo einančius Maironio gatve. Norėdami parvežti į globos namus, policininkai juos įsodino į tarnybinį automobilį ir staiga per radijo stotį išgirdo pranešimą apie iš toje pačioje gatvėje esančios įmonės teritorijos pavogtą automobilį „Volkswagen Sharan“.

Pareigūnai prisiminė, kad jie ką tik pravažiavo pro šalikelėje stovėjusį „Volkswagen Sharan“.

Sugrįžo ir išsiaiškino, kad tai – pavogtoji transporto priemonė, o jų automobilyje sėdintys jaunuoliai – vagystės autoriai. Ir vėl ta pati situacija, ilgapirščiams sudaranti puikias sąlygas „darbuotis“ – automobilis buvo paliktas neužrakintas, o jo salone palikti užvedimo rakteliai. Po pastarojo nusikaltimo septyniolikmetis dviem mėnesiams buvo suimtas. Radviliškyje stojo vagysčių štilis.

Tačiau po mėnesio jaunuolis grįžo į globos namus, nes po advokatės skundo suėmimas buvo sutrumpintas.

Ir su vaikino parsiradimu vėl prasidėjo vagystės.

Ankstų liepos 6-osios rytą policija sulaukė pranešimo, kad Radviliškyje, Dariaus ir Girėno g., prie Oro gynybos bataliono, apsivertė automobilis BMW.

Įvykio liudininkai nurodė, kad iš automobilio išsiropštė 5 asmenys, kurie bandė automobilį atversti ant ratų. Tačiau bandymas nebuvo sėkmingas ir tada jaunuoliai spruko link netoliese esančio miškelio.

Buvo nustatyta, kad BMW priklauso tai pačiai įmonei, iš kurios birželio 1-ąją buvo pavogti du automobiliai. Kai įmonės savininkui buvo pranešta apie rastą apvirtusį ir apgadintą jam priklausantį BMW, jis nuvyko į įmonę ir rado teritorijos vartus pravirus.

Kad BMW nebėra, jam nebuvo staigmena, nes apie tai žinojo iš pareigūnų, tačiau netikėta buvo tai, kad čia rado dar du apgadintus automobilius: „Audi A6“ ir BMW 320.

Nustatyta, kad įsibrovus į įmonės patalpą, buvo pasisavinti automobilių rakteliai, kuriais pasinaudojus, ir pavogti trys automobiliai. Du jų buvo apgadinti ir grąžinti į įmonės teritoriją, o trečiasis apvirtęs paliktas Dariaus ir Girėno g.

Tiriant vagystę, įtarimai vėl krito ant to paties 17-mečio, nes tą naktį iš globos namų jis vėl buvo pasišalinęs.

Kitos dienos vakare Radviliškio policijos pareigūnai vėl buvo pakelti ant kojų, nes gautas pranešimas, kad iš Miško g. esančios automobilių pardavimo aikštelės pavogtas automobilis „Audi A6“.

Ir vėl – automobilis buvo paliktas stovėti neužrakintas ir su užvedimo rakteliais salone.

Pareigūnai netrukus pastebėjo pavogtąjį automobilį, tačiau šis jiems nestojo ir didžiuliu greičiu nurūko Šiaulių gatve. Pastarosios ir Purienų gatvių sankryžoje bėgliai automobilio nesuvaldė, nuvažiavo nuo kelio ir įstrigo griovyje.

Iš transporto priemonės iššokęs vaikinas su mergina spruko iš įvykio vietos, o dar vienas – 25 metu vaikinas liko sėdėti automobilyje, visai nesusigaudydamas, kas čia įvyko.

Pabėgusi mergina buvo surasta. 17-metė teigė, nepažįstanti, kas automobilį vairavo. Tačiau pėdsakai vėl vedė link to paties 17-mečio iš globos namų.

Kadangi jaunuolis globos namuose nepasirodydavo, arba pasirodęs tuoj pat vėl dingdavo, buvo paskelbta jo paieška.

Liepos 14-ąją jis buvo sulaikytas, po eilinės nusikalstamos veikos – naktį išgertuvių metu jis pagrobė sugėrovo mobilųjį telefoną. Vaikinas atsidūrė areštinėje, teismas dviem mėnesiams sankcionavo jo suėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.