Už dezinformacijos platinimą pateisinant Rusijos agresiją interneto svetainei skirta 2,2 tūkst. eurų bauda

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) skyrė 2200 eurų baudą viešajai įstaigai „Mūsų TV“ už dezinformacijos platinimą interneto svetainėje.

Teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 8:34 AM, atnaujinta Oct 28, 2022, 10:00 AM

Kaip pranešė komisija stebėseną ji atliko skundo pagrindu ir nustatė, kad joje buvo skleidžiama informacija, pažeidžianti Lietuvos visuomenės informavimo įstatymą: joje buvo platinama dezinformacija.

Anot komisijos, portale paskelbtuose reportažuose jų dalyviai formuoja palankią nuomonę Rusijos ir Baltarusijos vykdomos užsienio politikos atžvilgiu, diskredituojant Lietuvos valdžios institucijas, jų teisėtumą, nepriklausomumą ir demokratiškumą.

Taip pat šališkai atsiliepiama apie įvykius Donecke ir Luhanske, iš esmės kvestionuojant Ukrainos suverenitetą ir jos teritorinį vientisumą, pateisinant Rusijos karinę agresiją minėtose srityse.

Pasak komisijos, žiūrovams sudaromas įspūdis, jog kariniame konflikte su Rusija agresorė yra Ukraina, kuri esą kryptingai naudoja karinius veiksmus prieš civilius gyventojus. Reportažuose ypač ryškus Rusijos naudojamas informacinis naratyvas, kad valdžią Ukrainoje yra perėmę fašistai, nacistai, skelbiama pranešime.

Svetainėje pabrėžiamas Lietuvos priklausomumas kitų valstybių atžvilgiu bei savarankiškumo stoka. NATO šalių vyriausybių užsienio politika ir veiksmai pateikiami kaip kurstantys karą ir nesantaiką Rytų Europoje.

Komisijos teigimu, atsižvelgiant į reportažuose paskleistą informaciją, galima teigti, kad juose išsakyti teiginiai yra selektyvūs, šališki, tyčia nuslepiant dalį informacijos ar jos šaltinius, o pats turinys gali būti priskiriamas prokremliškosios propagandos tipui. Tokia paskleista informacija, kuria sąmoningai siekiama suklaidinti, pateikti klaidingas žinias, yra žalinga Lietuvos piliečiams.

Viešoji įstaiga „Mūsų TV“ pateikė LRTK paaiškinimus, kuriuose nurodė, kad minimi reportažai nėra įmonės turinys ir kad ši neatsako už kitų publikuotą turinį, o už tikrovės neatitinkančios informacijos paskelbimą atsako tas, kas pirmas paskleidė tokią informaciją.

LRTK su įmonės pateiktais paaiškinimais nesutiko. Jos teigimu, vadovaujantis Visuomenės informavimo įstatymo nuostatomis, „Mūsų TV“, kaip viešosios informacijos rengėjas, paskelbė ne tikrovės neatitinkančią informaciją, o dezinformaciją. Pagal įstatymą, dezinformacija yra tyčia viešai paskleista melaginga informacija.

Komisijos teigimu, nekyla abejonių, kad „Mūsų TV“ sąmoningai įkelia į savo interneto svetainę programas, kuriose tyčia skelbiama melaginga informacija, t.y. dezinformacija.

Nustatydama baudos dydį, LRTK atsižvelgė į pažeidimų trukmę bei pavojingumą ir skyrė dviejų vidutinio atlyginimo dydžių baudą – 2200 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.