Socialiniuose tinkluose sukčius apsukriai apgaudinėjo žmones ir iš jų išviliojo net 21 tūkst. eurų

Praeityje šešis kartus už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus teistas, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis 29-erių metų vyras laukia dar vieno teismo nuosprendžio.

Socialiniuose tinkluose sukčius apsukriai apgaudinėjo žmones ir iš jų išviliojo net 21 tūkst. eurų.<br> lrytas.lt koliažas. 
Socialiniuose tinkluose sukčius apsukriai apgaudinėjo žmones ir iš jų išviliojo net 21 tūkst. eurų.<br> lrytas.lt koliažas. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 11:04 AM, atnaujinta Nov 9, 2022, 11:25 AM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje G.M. kaltinamas sukčiavimu, neteisėtu disponavimu elektroninėmis mokėjimo priemonėmis ir jų duomenimis, neteisėtu elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų panaudojimu bei neteisėtu prisijungimu prie informacinių sistemų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, G.M. pažinčių portaluose ir socialiniame tinkle „Facebook“ užmezgė ryšį su kai kuriais asmenimis, o vėliau iš jų apgaule savo naudai išviliojo pinigus. Nuo 2020 m. sausio iki 2021 m. lapkričio G.M. žadamomis greitomis pajamomis iš investicijų į kriptovaliutą, premijomis už tą pačią dieną paimtus ir grąžintus greituosius kreditus, pelningomis investicijomis į finansinius instrumentus susiviliojo 7 asmenys. Jie, patikėję kaltinamojo apgaule, jam perduodavo savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis: atpažinimo kodą, asmens kodą, banko mokėjimo kortelės numerį ir kitą informaciją, reikalingą inicijuoti ir atlikti finansines operacijas.

Įtariama, kad turėdamas tikslą apgaule įgyti svetimą turtą, G.M. naudojo neteisėtai įgytus svetimų elektroninių mokėjimo priemonių naudotojų duomenis, neteisėtai jungdavosi prie bankų informacinių sistemų ir iš nukentėjusių asmenų sąskaitų atlikdavo sau reikalingus mokėjus. Iš anksto žinodamas, kad neketina gautų pinigų investuoti ir juos grąžinti, G.M. kai kuriuos tik iš socialinių tinklų pažįstamus asmenis įkalbėdavo paimti greituosius kreditus, o gautus pinigus pervesti į jo sąskaitą. Tyrimo duomenimis, per beveik dvejus metus G.M. iš nukentėjusiųjų bendrai išviliojo daugiau kaip 21 tūkst. eurų, vienas iš jų neteko didesnės nei 10 tūkst. eurų sumos.

„Žmonės turėtų būti labai apdairūs ir atidūs internetinėje erdvėje. Reikėtų vengti patikėti kitiems, o ypač tik iš socialinių tinklų pažįstamiems asmenims savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis ar imti greituosius kreditus kitų žmonių prašymu. Suprantama, kad žadama pelninga investicija yra viliojantis pasiūlymas, tačiau tuo dažnai naudojasi nusikalstamas veikas darantys asmenys, o jais patikėję žmonės patiria didelius nuostolius“, – sako ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Darius Šneideris.

Kaltinamojo G.M. atsakomybę sunkina tai, kad šiuos nusikaltimus jis padarė būdamas recidyvistas. Griežčiausia jam gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki 6 metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.