Apeliacinis teismas atmetė M. Marijošiaus skundą dėl švelnesnės bausmės

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė nuteisto Mariaus Marijošiaus gynėjo skundą, kuriuo siekiama pakeisti jam skirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę į terminuotą.

Apeliacinis teismas atmetė M. Marijošiaus skundą dėl švelnesnės bausmės.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Apeliacinis teismas atmetė M. Marijošiaus skundą dėl švelnesnės bausmės.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-11 12:20

Advokatas skundė Šiaulių apygardos teismo spalio 13 dienos nutartį, kuria netenkintas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimas sušvelninti bausmę, penktadienį pranešė Apeliacinis teismas.

Nuteistojo gynėjas nesutiko su apygardos teismo nutartimi, teigdamas, kad teismas neišsamiai ir neteisingai įvertino pasikeitusį nuteistojo požiūrį į gyvenimą ir nusikalstamų veikų darymą, todėl nepagrįstai teikimą atmetė.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija sutiko, kad nuteistojo elgesio pokyčius per ilgesnį nei 20 metų bausmės atlikimo laiką galima vertinti teigiamai, tačiau tai nėra vienintelis kriterijus, į kurį atsižvelgiama, sprendžiant dėl griežčiausios bausmės sušvelninimo.

Anot teismo, turi būti vertinami ir duomenys, atskleidžiantys nuteistojo asmenybės pavojingumą, požiūrį į padarytus nusikaltimus, nusikalstamo elgesio rizikos pokyčius.

Nustatyta, kad M.Marijošius laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atlieka už didelį skaičių nusikalstamų veikų, padarytų veikiant organizuota grupe, tarp jų ir už labai sunkius nusikaltimus – tyčinius penkių žmonių nužudymus. Pats, veikdamas tiesiogine tyčia, jis nužudė tris žmones, be to, nuteistasis pripažintas pavojingu recidyvistu.

Apeliacinio teismo vertinimu, M.Marijošiaus pavojingumą visuomenei, jo netinkamą požiūrį į visuomenėje priimtas moralės ir elgesio normas bei polinkį sistemingai daryti teisės pažeidimus taip pat patvirtina tai, kad anksčiau vyras buvo teistas tris kartus, pirmą nusikaltimą padarė būdamas jauno amžiaus, savo kaltės dėl padarytų nusikaltimų nepripažino ar pripažino tik iš dalies, menkino savo vaidmenį padarant nusikaltimus.

Anot teismo, nors iš byloje esančių duomenų matyti, kad nuteistasis M.Marijošius stengiasi keisti savo elgesį teigiama linkme, duomenys apie jo požiūrį į savo veiksmus nesuteikia pagrindo manyti, kad nuteistasis jau padarė išvadas dėl savo neteisėto elgesio padarinių ar kad yra pasirengęs laikytis visuomenėje nustatytų normų.

Lietuvos apeliacinio teismo priimta nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.