Didžiuliu greičiu nuo Lietuvos pasieniečių sprukęs lenkas mikroautobuse gabeno 28 migrantus

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtu žmonių gabenimu per valstybės sieną pareikšti 24 metų Lenkijos Respublikos piliečiui.

Didžiuliu greičiu nuo Lietuvos pasieniečių sprukęs lenkas mikroautobuse gabeno 28 migrantus.<br> VSAT nuotr.
Didžiuliu greičiu nuo Lietuvos pasieniečių sprukęs lenkas mikroautobuse gabeno 28 migrantus.<br> VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 2:15 PM, atnaujinta Nov 14, 2022, 7:02 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminio tyrimo duomenimis, š.m. liepos 22-osios paryčiais Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės pareigūnai Švenčionių rajone stabdė krovininį mikroautobusą „Fiat Dukato“ su Lenkijos Respublikos registracijos numeriais. Automobiliui nesustojus, pareigūnai pradėjo jį persekioti. Mikroautobusas sustojo tik įvažiavęs į mišką po pusvalandį trukusio intensyvaus persekiojimo. Iš automobilio iššokęs jaunas vairuotojas puolė bėgti, tačiau greitai buvo sulaikytas VSAT pareigūnų.

Pravėrę mikroautobuso krovinių skyriaus galines duris, pasieniečiai jame pamatė ant grindų sėdinčius 28 žmones. Paaiškėjo, kad mikroautobusu Lenkijos pilietis neteisėtai gabeno nelegaliai Lietuvos Respublikos valstybės sieną perėjusius užsieniečius: 14 Sirijos piliečių, 6 Turkijos ir 8 Irano piliečius. Visi užsieniečiai Lietuvos Respublikoje buvo neteisėtai, 9 asmenys neturėjo asmens dokumentų, kitų asmenų dokumentuose nebuvo Šengeno valstybių išduotų vizų.

Išlipę iš mikroautobuso daugelis nelegalių migrantų dėkojo pasieniečiams, kad juos surado ir išgelbėjo, nes mikroautobuso vairuotojui nepaklusus pareigūnų reikalavimams ir nesustojus, jie buvo vežami dideliu greičiu miško keliais, jų gyvybėms grėsė pavojus. Visais nelegaliai valstybės sieną perėjusiais asmenimis buvo pasirūpinta, jie nuvežti į pasienio užkardą.

Apklausiamas mikroautobuso vairuotojas nurodė, kad nelegalių migrantų grupę iš sutartos vietos Lietuvos teritorijoje jis paėmė ir sutiko nugabenti į Lenkijos Respubliką norėdamas užsidirbti. Teismo nuosprendžio jis laukia suimtas.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas neteisėtai per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje neturintį užsienietį ar neteisėtai valstybės sieną perėjusį užsienietį dėl savanaudiškų paskatų arba sukėlė pavojų jo gyvybei, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.