Rusijoje pagrobto žmogaus kriptovaliutą pasisavinti bandę du rusai nuteisti baudomis, bet nieko nemokės

Lietuvos sostinėje kriptovaliutą išgryninę du Rusijos Federacijos piliečiai išgirdo apkaltinamąjį teismo nuosprendį dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Vilniaus apygardos teismas juos pripažino kaltais ir kiekvienam skyrė po 24 500 (490 MGL) eurų baudą.

Rusai buvo nuteisti baudomis, bet mokėti jiems nieko nereikės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Rusai buvo nuteisti baudomis, bet mokėti jiems nieko nereikės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-25 11:52, atnaujinta 2022-11-25 12:00

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, įvertinęs tai, kad abu Rusijos piliečiai nuo sulaikymo dienos š.m. vasarį buvo suimti 9 mėnesius iki pat apkaltinamojo nuosprendžio paskelbimo, o laikinajame sulaikyme ir suėmime išbūtą dieną prilyginus 2 MGL, teismas laiko, kad abu užsieniečiai yra įvykdę jiems paskirtas bausmes.

Bylos duomenimis, š.m. vasario mėn. du Rusijos Federacijos piliečiai, gyvenantys Kaliningrado srityje, vienoje sostinėje veikiančioje kriptovaliutų keitykloje iš virtualios piniginės bendrai išgrynino 29 821,98 eurą – kiekvienas po 14 910,99 eurų. Žinodami, kad šie pinigai gauti nusikalstamu būdu, kliento anketoje abu melagingai nurodė, kad minėtos lėšos priklauso jiems ir yra teisėtos kilmės.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus apdairių ir pilietiškų kriptovaliutų keityklos darbuotojų informaciją, kad du Rusijos piliečiai išgrynino pinigus, kurie galimai yra įgyti nusikalstamu būdu.

Kruopštaus ir daug specialiųjų žinių pareikalavusio tyrimo metu paaiškėjo, kad į virtualią piniginę pervestos piniginės lėšos teisėtai priklauso Rusijoje gyvenančiam asmeniui, kuris buvo pagrobtas. Kriptovaliutos keityklos darbuotojui kilus įtarimų dėl kriptovaliutos teisėtumo ir vykdant numatytus reikalavimus dėl neteisėtai gautų lėšų legalizavimo prevencijos, tolimesnis tos virtualios piniginės patikrinimas parodė, kad būtent ši kriptovaliuta yra susijusi su Rusijoje padarytu nusikaltimu.

Buvo gauta informacijos, kad Rusijos Federacijoje iškelta baudžiamoji byla dėl žmogaus pagrobimo, kriptovaliutos prievartavimo ir pasikėsinimo į žmogaus gyvybę. Nustatyta, kad kriptovaliuta buvo pagrobta, o ją Lietuvoje išgryninti norėjo už šį nusikaltimą laisvės atėmimo bausmę Rusijoje atliekančio nuteistojo brolis kartu su savo pažįstamu.

Nors ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teismo posėdžiuose abu nuteistieji tvirtino, kad jie nežinojo, jog virtuali valiuta, kurią jie keitė, buvo gauta nusikalstamu būdu, teismas konstatavo, kad tokią nuteistųjų poziciją paneigė baudžiamojoje byloje surinktų duomenų visuma. Teismas nurodė, kad abu nuteistieji suvokė, kad keičia nusikalstamu būdu įgytą virtualią valiutą į grynuosius pinigus ir siekė nuslėpti bei įteisinti šį turtą.

Nuteistiesiems išmokėtos grynųjų pinigų sumos bus grąžintos kriptovaliutų keityklai, o teisėtai Rusijos piliečiui priklausanti virtuali valiuta prokuroro nutarimu yra užblokuota ir turės būti grąžinta jos savininkui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.