Nuteisti svetimais automobiliais naktimis važinėję radviliškiečiai: jiems skirtas laisvės atėmimas

Šiaulių apylinkės teismas kaltais dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo bei vagystės pripažino du Radviliškyje gyvenančius jaunuolius, naktimis važinėjusius vogtais automobiliais.

Šiaulių apylinkės teismas kaltais dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo bei vagystės pripažino du Radviliškyje gyvenančius jaunuolius, naktimis važinėjusius vogtais automobiliais.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Šiaulių apylinkės teismas kaltais dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo bei vagystės pripažino du Radviliškyje gyvenančius jaunuolius, naktimis važinėjusius vogtais automobiliais.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-04-25 13:34

Lietuvos Respublikos prokuratūra praneša, kad jiems skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorė Rasa Valančienė. Ikiteisminį tyrimą atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnai.

Bylos duomenimis, pernai vasarą trys vaikinai – aštuoniolikmetis radviliškietis bei ten pat gyvenantys septyniolikos ir trylikos metų jaunuoliai – pasivažinėjimui pavogė vienai Radviliškio įmonei priklausančius du automobilius. Turimais duomenimis, teisėsaugos pareigūnams gerai žinomi jaunuoliai praėjusių metų birželio naktį įsibrovė į vienos automobiliais prekiaujančios įmonės aikštelę ir iš jos paėmė „BMW“ ir „Volkswagen“ markės automobilius. Po naktinio pasivažinėjimo šios transporto priemonės buvo grąžintos į ten iš kur ir buvo paimtos, tačiau gerokai apgadintos bei tuščiais kuro bakais. Nustatyta, kad tąkart įmonei buvo padaryta daugiau nei 1 tūkst. eurų žala.

Šis naktinis vaikinų nuotykis tuo nepasibaigė. Svetimais automobiliais pasivažinėję radviliškiečiai įsibrovė į tame pačiame mieste esančią kavinę ir iš kasos aparato pagrobė 20 eurų, taip pat energetinių ir alkoholinių gėrimų, ledų, cigarečių ir kt. Skaičiuojama, kad taip kavinė patyrė nuostolių už beveik 70 eurų.

Nustatyta, kad po paskutinės nusikalstamos veikos padarymo praėjus mėnesiui septyniolikmetis bylos kaltinamasis nusprendė dar kartą pasivažinėti su svetimais automobiliais. 2022 metų liepą jis įsibrovė į jau anksčiau minėtos įmonės automobilių stovėjimo aikštelę ir pasisavinęs užvedimo raktelius, pavogė „Audi“ ir du „BMW“ markės automobilius. Vienas iš pavogtų „BMW“ buvo rastas už beveik dviejų kilometrų griovyje po eismo įvykio. Automobilis buvo sugadintas nepataisomai. Po kelių parų dar vienas „Audi“ buvo paimtas iš kitos Radviliškyje esančios automobilių stovėjimo aikštelės ir nepataisomai sugadintas septyniolikos metų kaltinamojo. Tokiais veiksmais buvo padaryta bendra beveik 3 tūkst. eurų žala.

Septyniolikos ir aštuoniolikos metų vaikinams buvo pareikšti kaltinimai dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo bei vagystės. Nusikalstamų veikų darymo metu trylikos metų buvęs jaunuolis dėl savo amžiaus negalėjo būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Praėjusį penktadienį Šiaulių apylinkės teismas, išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį. Juo dabar jau aštuoniolikos ir devyniolikos metų kaltinamieji nuteisti dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų. Pilnametystės jau sulaukusiam vaikinui teismas skyrė vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Jis taip pat privalės atlyginti daugiau nei 5 tūkst. eurų padarytą turtinę žalą. Devyniolikos metų nuteistajam teismas skyrė dešimties mėnesių nelaisvės.

Teismas taip pat nusprendė Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros nutarimu paskirtą laikiną nuosavybės teisių apribojimą nuteistojo aštuoniolikmečio turtui – 5023,85 eurai – taikyti iki visiško civilinių ieškinių atlyginimo, o ieškinius atlyginus, apribojimą panaikinti.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.