Nemokėjusiems baudų recidyvistams – laisvės atėmimo bausmės

Kauno apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje trys vyrai – R.K., J.K. ir G.V. – kaltinti dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Atsižvelgus į tai, jog anksčiau Lietuvoje teisti ir užsienyje ir daugybę administracinių nusižengimų padarę asmenys turi didžiulius įsiskolinimus ir sąmoningai nemoka jiems paskirtų baudų, jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

2023-05-22 14:42

Įrodyta, jog R.K., J.K. ir G.V, veikdami bendrininkų grupėje, 2021 m. gegužės 10 d. per Varėnos rajono savivaldybėje esančius miškus pėsčiomis gabeno Baltarusijos Respublikos banderolėmis paženklintus 4 000 pakelių cigarečių „Minsk Capital MS“, kurių vertė – beveik 14 000 eurų. Pasaloje budėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai visus tris asmenis sulaikė. Vieną iš įtariamųjų, numetusį gabentas cigaretes ir pabėgusį, pareigūnai sugavo naudodami tarnybinį šunį.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Kauno apygardos prokuroras, sakydamas baigiamąsias kalbas ir prašydamas kaltinamiesiems skirti bausmes, atkreipė teismo dėmesį į šių asmenų charakteristikas, dėl kurių bausmės tikslai negalėtų būti pasiekti, jeigu už padarytą nusikaltimą būtų paskirtos sankcijoje numatytos piniginės baudos – visi trys pirmiau teisti, o du ir iš jų šią nusikalstamą veiką padarė būdami recidyvistais, taip pat jie visi sąmoningai nemoka baudų už padarytus administracinius nusižengimus.

Prokuroras teigė, jog visi kaltinamieji abejingai žiūri į jiems skiriamas finansines bausmes ir nuolat daro įvairius nusižengimus. Kaltinamasis R.K. perduodant bylą į teismą bei už bylos nagrinėjimo metu padarytus administracinius nusižengimus nebuvo sumokėjęs jam paskirtų baudų, kurių bendra suma siekia 102 000 eurų. J.K. taip pat nesumokėjęs daugiau nei 26 000, o G.V. – daugiau nei 33 000 eurų anksčiau gautų baudų.

Kauno apygardos teismas pritarė valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro prašymui kaltinamiesiems skirti laisvės atėmimo bausmes. 2023 m. gegužės 17 d. teismo nuosprendžiu visi trys pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

R.K. paskirta dviejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o J.K. ir G.V. paskirtos dviejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, įpareigojant nedelsiant atlikti pusės metų įkalinimą. Likusios bausmės dalies vykdymas trijulei atidėtas trejiems metams, įpareigojant nurodytu laiku būti namuose bei dirbti arba mokytis.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.