Už grasinančio turinio pranešimus buvusiai širdies draugei – baudžiamoji atsakomybė

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu klaipėdietis nuteistas už tai, kad grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, esant pakankamam pagrindui manyti, kad grasinimas bus įvykdytas.

Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teisingumo deivė Temidė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Klaipėdos apylinkės teismas

Jun 7, 2023, 4:08 PM

Byloje nustatyta, jog kaltinamasis N.P. 2022 m. spalio 8 d. laikotarpiu nuo 21 val. 32 min. iki 23 val. 54 min. iš mobiliojo ryšio telefono parašė nukentėjusiajai į mobiliojo ryšio telefoną grasinančio turinio pranešimus, kuriais grasino ją nužudyti ar sunkiai sutrikdyti jos sveikatą. Tokiais veiksmais bei stovėdamas prie nukentėjusiosios gyvenamojo būsto ir skambindamas durų skambučiu, belsdamasis į duris, nukentėjusiajai sukėlė pagrindą manyti, kad grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti jos sveikatą gali būti realiai įvykdytas.

Šioje byloje kaltinamasis pripažino padaręs nusikaltimą ir gailėjosi dėl savo veiksmų. Paaiškino, kad jis negalėjo susitaikyti su tuo, kad nukentėjusioji nebenori su juo bendrauti ir susitikinėti, negalėjo jos pamiršti. Parašytos žinutės buvo tik žodžiai, realiai jis nieko blogo jai nepadarytų, jaučia tik gerus jausmus, tikisi, kad jie neliks priešai.

Nukentėjusioji apklausiama ikiteisminio tyrimo metu parodė, kad maždaug prieš trejus metus susipažino su kaltinamuoju N.P., nesutapus charakteriams ir interesams, ji su juo bendravimą bei pažintį nutraukė. Tai kaltinamajam nepatiko. Apie porą metų N.P. jai nuolat per „Messenger“ programėlę grasina SMS žinutėmis, tokie grasinimai tęsiasi nuolat. Praėjusiais metais kaltinamasis į jos gyvenamojo buto balkoną įmetė „Molotovo“ kokteilį, už tai buvo nuteistas. Pasibaigus probacijai, N.P. grasinimai vėl suaktyvėjo. N.P. jai žinutėmis grasina ir nepalieka jos ramybėje.

Skirdamas kaltinamajam bausmę, teismas atsižvelgė į tai, jog jis anksčiau teistas už kitokio pobūdžio nusikalstamas veikas, bausmes atlikęs, teistumui neišnykus padarė vieną nesunkų tyčinį nusikaltimą žmogaus sveikatai, prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, byloje nustatyta viena jo atsakomybę sunkinanti aplinkybė, todėl kaltinamajam skyrė galutinę 40 MGL (2 000 eurų) dydžio baudą.

Kaltinamasis, nesutikdamas su teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta bausme, per keturiolika dienų nuo šio dokumento nuorašo gavimo turi teisę paduoti teismui prašymą surengti bylos nagrinėjimą teisme. Išnagrinėjęs bylą ir pripažinęs kaltinamojo kaltę, teismas gali paskirti kitos rūšies ar dydžio bausmę, nei buvo paskirta teismo baudžiamuoju įsakymu. Kaltinamajam šia teise nepasinaudojus, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja, o įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas neskundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.