Darbėnuose statybininkai sužalojo praeivius

Trečiadienį Darbėnuose, Kretingos rajone, darbus vykdydami statybų bendrovės darbininkai nesilaikė saugumo reikalavimų – pažeidė elektros skirstymo bendrovei „Lesto“ priklausančią elektros oro liniją, dėl to buvo sužalota praeivė ir pro šalį važiavęs dviratininkas. Darbų saugą pažeidusiai bendrovei surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bendrovė turės atlyginti nuostolius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 9:59 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:36 PM

Statybų bendrovės darbuotojai, važiuodami sunkvežimiu pakeltu kėbulu, užkabino žemos įtampos (0,4 kV) elektros oro linijos laidus, juos nutraukė ir kartu nuvertė linijos atramą. Virsdama elektros linijos atrama kliudė vieną praeivę ir dviratininką. „Lesto“ tikslių duomenų apie nukentėjusiųjų būklę neturi, abu nukentėję išvežti į ligoninę, apie įvykį informuota policija.

Gyventojai taip pat patyrė elektros energijos tiekimo sutrikimų – nutraukus oro liniją be elektros energijos liko daugiau nei 20 šeimų, elektros energijos tiekimas atstatytas beveik po 3 valandų.

„Lesto“ įspėja, kad įmonės ir privatūs asmenys privalo suderinti vykdomus statybos, žemės kasimo ar kitus darbus elektros skirstomojo tinklo apsaugos zonose. Neteisėtai vykdomi darbai elektros linijų apsaugos zonose kelia riziką žmonių gyvybei ir elektros tiekimui bei užtraukia teisinę atsakomybę.

Siekiant apsaugoti elektros tinklus, sudaryti normalias jų eksploatavimo sąlygas, užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams bei užtikrinti nenutrūkstamą elektros energijos skirstymą ir tiekimą, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus yra nustatytos elektros tinklų apsaugos zonos. Į šias elektros tinklų apsaugos zonas patenkantys žemės sklypai gali būti naudojami įprastinei veiklai, tačiau turi būti laikomasi teisės aktais nustatytų elektros tinklų apsaugos zonų reikalavimų.

Zonos ribose savarankiškai, be raštiško „Lesto“ sutikimo, negali būti vykdomi žemės kasimo, melioravimo, užtvindymo darbai, sodinami arba kertami medžiai, įvairių statinių griovimo, remonto ir kiti darbai. Apsaugos zonos ribose yra draudžiama įrengti sporto, žaidimų aikšteles, stadionus ir kt.

„Itin svarbu „Lesto“ iš anksto informuoti apie planuojamus didelės apimties projektus, pvz., gatvių tiesimo, statybų. Kiekviena statybų paslaugas teikianti bendrovė, prieš pradėdama statybas ar žemės kasimo darbus elektros linijų apsaugos zonoje, privalo iš anksto tai suderinti su skirstomųjų tinklų operatoriumi, ir vykdyti darbus tik gavusi raštišką leidimą. Taip pat ir gyventojai, prieš imdamiesi bet kokių darbų elektros tinklų apsaugos zonose, pvz., želdinių genėjimo, kasimo darbų, prieš tai privalo darbus suderinti su „Lesto“. Tai aiškiai nurodyta Elektros tinklų apsaugos taisyklėse, patvirtintose energetikos ministro“, – teigia Ervinas Pareigis, bendrovės Režimų planavimo skyriaus vadovas.

Kas mėnesį, nepaisant siekių užtikrinti nepertraukiamą elektros energijos tiekimą vartotojams ir sumažinti riziką, kylančią dėl neteisėtų trečiųjų asmenų įtakos elektros tinklui, „Lesto“ užfiksuoja bent po kelis atvejus, kuomet, neleistinai vykdant darbus oro linijų apsaugos zonos teritorijoje, pažeidžiamos elektros linijos ir sutrinka elektros energijos tiekimas. Kyla didelė grėsmė, kad elektros srovė gali traumuoti darbus neteisėtai atliekančius asmenis ar aplinkinius gyventojus. Ypač atsargiai reikėtų vykdyti žemės kasimo darbus – būtina įsitikinti, ar darbų vykdymo vietoje nėra paklotų elektros kabelių.

„Lesto“ yra pasirašiusi bendradarbiavimo susitarimą su valstybinėmis darbo ir teritorijų planavimo bei statybos inspekcijomis – užfiksavusi pažeidimus „Lesto“ visuomet apie juos informuoja minėtas institucijas.

„Esame atsakingi už kokybišką, patikimą ir saugų elektros energijos tiekimą vartotojams. Todėl visuomet primename savo klientams ir visiems gyventojams apie saugaus elgesio reikalavimus, vykdant bet kokią veiklą šalia elektros linijų“, – teigia E. Pareigis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.