Netikėta abituriento mirtis Kaune sukrėtė mokyklos bendruomenę

Kaune, Aleksoto rajone įsikūrusią Julijanavos šv. Pranciškaus mokyklą sukrėtė tragedija: ketvirtadienį į amžinojo poilsio vietą mokytojai bei mokiniai palydėjo 19-metį abiturientą. Jaunas vaikinas mirė, kai su draugais švęsdamas savo 19-ąjį gimtadienį sunkiai apsinuodijo dar nenustatytos kilmės medžiagomis. Į komą panirusio vaikino gyvybės medikams išgelbėti nepavyko - praėjusį šeštadienį jis mirė Kauno klinikose.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 17, 2013, 1:29 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:20 PM

„Sukrėsta visa mokykla, tiek mokiniai, tiek mokytojai. Nuotaikos labai liūdnos, ypač skaudžiai išgyvena abiturientai, kurie puikiai pažinojo Martyną, su juo kartu mokėsi, draugavo“, - sakė Aleksote esančios Julijanavos šv. Pranciškaus vidurinės mokyklos direktorė Elvyra Bačėnienė.

Praėjusį šeštadienį Kauno klinikose miręs 19-metis, prieš porą dienų amžinojo poilsio atgulė Jonučių kapinėse. Netikėtai per 19-ąjį gimtadienį mirusį vaikiną lydėjo ir bendramoksliai, ir pedagogai.

Šventė gimtadienį

Lrytas.lt žiniomis, abiturientas mirė, kai švęsdamas savo 19-ąjį gimtadienį apsinuodijo neaiškios kilmės toksinėmis medžiagomis.

Praėjusį šeštadienį, prieš vidurdienį į komą panirusiam moksleiviui buvo iškviesta greitoji, jis skubiai nuvežtas į Kauno klinikas.

Deja, medikams nepavyko išgelbėti mirtinai apsinuodijusio vaikino gyvybės. Po dviejų valandų, apie 12 val. 05 min. jis mirė.

Kuo apsinuodijęs mirė 19-metis aiškinasi jo palaikus tyrę teismo medicinos ekspertai, dėl mirties priežasties nustatymo Kauno Centro policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai aiškinasi, kas dalyvavo gimtadienio šventėje, kokios medžiagos vartotos. Toksikologinės ekspertizės išvadų ketinama sulaukti kitą savaitę.

Gali būti, jog beprasmei abituriento mirčiai įtakos turėjo ne tik per gimtadienio vakarėlį vartotas alkoholis, bet ir narkotinės medžiagos. Pareigūnai iš medikų gavo informacijos, jog atlikus pirminį paciento testą, jo rezultatai leidžia įtarti apie galimą intoksikaciją kvaišalais, greičiausiai amfetaminu.

Iš mokyklos išėjo gerai nusiteikęs

Netikėta abituriento mirtis sukrėtė netrukus abitūros egzaminus laikyti turėsiančius jo bendramokslius. Mokykloje jau visą savaitę dirba psichologai, socialiniai pedagogai. Tragedijos sukrėstai mokyklos bendruomenei teikiama visapusiška pagalba.

„Tragedija mus sukrėtė tokiu laiku, kai iki mokyklos baigimo liko vos kelios savaitėlės. Daug kalbamės su mokiniais, kiekvienas gali užsukti, pakalbėti, pasidalyti savo mintimis apie šio gyvenimo trapumą“, - pasakojo klasės, kurioje mokėsi velionis, auklėtoja Vida Dabrišienė.

Direktorė pasakojo, jog tragedijos išvakarėse Martynas konsultavosi su mokytoja dėl būsimo egzamino.

„Martynas buvo pasirinkęs laikyti verslo technologijų egzaminą, penktadienio vakarą jis mokykloje ruošėsi šiam egzaminui, nes 21-22 dienomis vyks darbų pristatymas. Buvo labai patenkintas, kad mokytoja patarė ką reikia pataisyti darbe“, - pasakojo direktorė.

Buvo linksmas ir draugiškas

Pasak auklėtojos V. Dabrišienės, netikėtai mirusį mokinį ji pamena kaip linksmą, atvirai bendravusį, daug draugų turėjusį, visų mėgstamą vaikiną.

„Kraupu buvo matyti, kiek žmonių nesustodama eile ėjo ir ėjo pro karstą. Ši tragedija sukrėtė ir Jonučių vidurinę mokyklą, kurioje iki dešimtos klasės mokėsi Martynas. Per tuos, beveik dvejus su puse metų su juo nebuvo jokių nesusipratimų, jis visada energingas, geranoriškas, pasiruošęs padėti, pilnas jėgų ir norų“, - prisiminė klasės auklėtoja V. Dabrišienė.

Pedagogai pripažino, jog pilnametystės sulaukusių mokinių elgesio, ypač to, kas veikiama po pamokų, jie negali kontroliuoti. Sulaukus signalų apie riziką keliantį elgesį, informuojami socialiniai pedagogai bei tėvai, tačiau ir šios priemones ne visada būna efektyvios.

Alkoholio ir kvaišalų mišinys - mirtinas

Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytojas, klinikinis toksikologas Jonas Šurkus minėjo, kad alkoholio poveikis jaunam organizmui gali tapti pražūtingas. Kvaišalų ir alkoholio mišinį specialistas vadino išskirtinai pavojingu gyvybei.

„Paprastai nelaimė nutinka, kai alkoholio vartojama per daug. Tai labai priklauso nuo amžiaus, nes alkoholiu dažniausiai apsinuodija vaikai. Saugusiųjų jautrumas svaigalams labai skirtingas – pasitaikė atvejų, kai policija sulaikė žmogų, kurio alkoholio koncentracija kraujyje tokia, kad kitą jau seniai būtų ištikusi mirtis“, - sakė toksikologas J. Šurkus.

Mirtis ištinka staiga išgėrus labai didelį kiekį alkoholio, apsvaigus patiriant įvairias traumas, taip pat pavartojus alkoholio įvairiomis ligomis sergančiam žmogui, mirtinai apsinuodijus surogatais.

Anot J. Šurkaus, mirtimi gali pasibaigti ir alkoholio vartojimas kartu su vaistais, jau nekalbant apie narkotines medžiagas.

„Kartais žmonės pramogauja vartodami alkoholį bei skirtingus narkotikus. O visi blogieji šių medžiagų poveikiai sumuojasi. Pavyzdžiui, jeigu yra slopinimas, šios medžiagos viena kitų veikimą tik stiprina“, - sakė Kauno klinikų Nefrologijos klinikos klinikinis toksikologas J. Šurkus.

Atvejis, kai mirštama nuo alkoholio ir kvaišalų mišinio - ne pirmas Kauno klinikose. Prieš du mėnesius buvo atvežti trys sunkiai apsinuodiję jaunuoliai, kurie pramogavo gerdami šampaną ir vartodami narkotikus. Medikams pavyko išgelbėti tik vieno jų gyvybę, o du - mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.