Su kino meistru A.Žebriūnu atsisveikina bičiuliai ir valstybės vadovai

Šv.Jonų bažnyčioje šalies vadovai ir režisieriaus Arūno Žebriūno talento gerbėjai atiduoda jam paskutinę pagarbą. Atsisveikinti su režisieriumi atvyko premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, ministrai, dirigentas Donatas Katkus bei kiti žinomi visuomenės veikėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2013, 1:48 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:01 AM

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kino režisieriaus, scenarijų autoriaus, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir tarybos nario A.Žebriūno palaikai penktadienio vakarą bus vežami kremuoti, o urna su jais bus laidojama šeštadienį Antakalnio kapinėse.

Velionio artimųjų pageidavimu, laidotuvių ceremonija vyks dalyvaujant tik šeimos nariams ir artimiausiems bičiuliams.

A.Žebriūno artimieji prašo atvyksiančius atsisveikinti į Šv.Jonų bažnyčią nenešti vainikų ir gėlių puokščių, o verčiau paaukoti lėšų šiai bažnyčiai ir Kraujo centrui.

Ministras Pirmininko sudaryta laidotuvių darbo grupė, vadovaujama Vyriausybės kanclerio pirmojo pavaduotojo Remigijaus Motuzo, su A. Žebriūno artimaisiais sutarė, kad atsisveikinimas su Velioniu vyks Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje ketvirtadienį nuo 12 val. iki 19 val. bei penktadienį nuo 10 iki 18 val. Ketvirtadienį 18 val. Šv. Jonų bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios.

Nacionalinės premijos laureatas, režisierius A.Žebriūnas mirė eidamas 84-uosius metus. Didžiąją gyvenimo dalį skyręs kinui, A.Žebriūnas išgarsėjo kaip menininkas, sugebėjęs sovietmečiu išvengti griežtos cenzūros rankos ir gvildenęs žmogui artimas temas.

Pastarąsias dvi savaites režisierius gulėjo ligoninėje. A.Žebriūnui buvo diagnozuotas vėžys. Režisierius gimė 1930 m. rugpjūčio 8 d. Kaune.

A.Žebriūnas yra žinomas kaip filmų „Gražuolė“, „Paskutinė atostogų diena“, miuziklo „Velnio nuotaka“ kūrėjas.

Režisierius lietuvių kine pasirodė praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje. Prieš daugiau nei 50 metų Dailės institute baigęs architektūrą, įsidarbino kino studijoje dailininku filme - „Julius Janonis“. Kaip kino režisierius debiutavo 1960-aisiais filmu „Paskutinis šūvis“.

A.Žebriūnas - vienintelis lietuvių režisierius, sukūręs tiek daug filmų vaikams ir apie vaikus. Juose daug filosofinių apmąstymų apie gėrio ir blogio vertę, svajones. Pasak kino kritikų, A.Žebriūnas mokėjo ir kūrė šviesų ir poetišką kiną.

Už filmą „Paskutinė atostogų diena“ A.Žebriūnas pelnė tris garbingus prizus: „Sidabrines bures“ Lokarno kino festivalyje (1965), premiją VI Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje, kuris vyko Taline, ir pirmasis iš Lietuvos režisierių - Didįjį prizą Kanų jaunimo filmų festivalyje.

Filmas „Gražuolė“ ir jo pagrindinės herojės vaidmens atlikėja apdovanoti IV sąjunginiame kino festivalyje Minske, o „Naktibalda“ - diplomu už kūrybinius ieškojimus VII sąjunginiame kino festivalyje Baku. Tais pačiais 1974 metais sukurta ir garsioji „Velnio nuotaka“, apdovanota IX sąjunginiame kino festivalyje Frunzėje. O „Riešutų duona“ įvertinta prizu už režisūrinio meistriškumo savitumą XI sąjunginiame kino festivalyje Jerevane.

2011 m. režisierius A.Žebriūnas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Pasak Prezidentės Dalios Grybauskaitės, A.Žebriūnas Lietuvos kultūros istorijoje visada išliks kaip savito kino kūrėjas, įdėmiai žvelgęs į žmogų, jo prigimtį ir likimą.

„Lietuva neteko kino klasiko, atsidavusio ir jautraus menininko, ištikimo valstybės piliečio, savo juostomis prisidėjusio prie lietuviško kino mokyklos kūrimo. A.Žebriūnas mūsų atmintyje išliks kaip profesionalas, tapęs pavyzdžiu ne vienai kino kūrėjų kartai“, - sakoma Prezidentės užuojautoje.

Šalies vadovė pareiškė užuojautą A.Žebriūno artimiesiems ir jo kūrybos gerbėjams.

Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas Velionio šeimai, artimiesiems, visiems kitiems, kam ši netektis yra skaudi ir liūdna, Parlamento vardu reiškia nuoširdžią užuojautą dėl Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureato, kino režisieriaus A.Žebriūno mirties.

Seimo Pirmininko teigimu, netekome iškilios asmenybės, nepaprasto talento menininko. Šviesaus atminimo A.Žebriūnas paliko ryškų pėdsaką Lietuvos kino istorijoje, savo kūryba, jos lyrizmu, universalumu bei įtaigumu, ryškiai išsiskyręs iš kitų kūrėjų.

„Už kūrybinius ieškojimus, režisūrinio meistriškumo savitumą, aukščiausių humanistinių vertybių puoselėjimą šis neeilinis žmogus pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose. Jo nuopelnai mūsų šalies kinui ir visai kultūrai - ypatingi“, - pabrėžia V.Gedvilas.

Jis primenam, kad A.Žebriūno biografija ir kūryba sutapo su reikšmingiausiais Lietuvos kultūros, kino meno etapais ir raida, vėliau - ir su Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžiu, Nepriklausomybės atgavimu.

„Tebūnie šviesus Jo atminimas, telydi Jo vardą pagarba ir dėkingumas, o Jo kūryba teaugina ir tediegia vertybes dar ne vienai žiūrovų kartai“, - teigia Seimo Pirmininkas.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus užuojautoje pažymima, kad netekome vieno iškiliausių ir talentingiausių Lietuvos kino režisierių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, aktyvaus Sąjūdžio dalyvio A.Žebriūno.

„Jo nuopelnai Lietuvos kinui, darbai, su kuriais užaugo ne viena karta, liks visų Jį pažinojusių ir su Juo kūrusių atmintyje. Reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems, kolegoms ir visiems šio didžio kino menininko kūrybos mylėtojams“, - sako Vyriausybės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.