Atėjo pavasaris – lauk gaisro Žirmūnuose

Žirmūnų gatvės 93-iasis daugiabutis šią savaitę ir vėl degė. Jau nebežinia, kelintą kartą, ir neaišku – kodėl. Durys, grindys, kilimėliai ar šiukšlės šiame name dega nuolat. Tačiau padegėjo sučiupti nepavyksta.

E.Sadauskas dėkojo geradariui, pabeldusiam į duris ir prikėlusiam jį iš miego.
E.Sadauskas dėkojo geradariui, pabeldusiam į duris ir prikėlusiam jį iš miego.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 9, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:19 PM

„Kai tik kovo mėnuo, tai mes ir degame“, – liūdnai šyptelėjęs paaiškino padegėjo kamuojamo Žirmūnų gatvės 93-iojo namo gyventojas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiabutis išgarsėjo 2007-ųjų kovą, kai per didžiulį gaisrą žuvo net šeši žmonės. Nesugaunamas padegėjas šiame daugiabutyje lankydavosi ir anksčiau.

Net ir po tragiško gaisro nusikaltėlis nenurimo. Į bendrabučio tipo namą jis vėl užsukdavo. Ir praėjusio trečiadienio naktį nesutramdomas padegėjas, supleškinęs studentės medikės buto duris, sukėlė grėsmę viso aukšto gyventojų gyvybei.

Iki nelaimės – žingsnis

Šį kartą padegėjas atsliūkino į trečiąjį aukštą. Gali būti, kad jis užkūrė kilimėlį prie durų. Nuo jo užsiliepsnojo medinės durys ir grindys.

Pirmąsias buto duris liepsnos visiškai sunaikino, apdegė stakta, apie kvadratinį metrą medinių grindų. Laimė, gyventojai laiku pastebėjo gaisrą, nes galėjo pasikartoti 2007-ųjų scenarijus.

Visas aukštas buvo pilnas dūmų, todėl ugniagesiai išvedė gyventojus į lauką. Labiausiai dūmais apsinuodijo padegėlė, bet atsigavusi ji atsisakė vykti į ligoninę. Po gaisro kaimynai spėliojo, kam galėjo užkliūti butą nuomojanti studentė medikė.

Ji gyveno viena, tyliai. Kaimynai jos beveik nepastebėdavo, nes mergina dar ir dirba.

Nesuskaičuoja, kiek degė

Greta gyvenantis Egidijus Sadauskas dėkojo nežinomam geradariui, kuris kilus gaisrui naktį pabeldė į jo duris.

„Kietai miegojau. Turbūt būčiau taip ir neprabudęs, nes koridorius buvo pilnas dūmų, jie smelkėsi į mano kambarį“, – pasakojo vyriškis.

Dar neatsigavęs po trečiadienio gaisro E.Sadauskas sakė, kad dabar bijos naktį giliau įmigti.

Namo gyventojai nebesuskaičiuoja, kiek buvo gaisrų. Dar prieš tragediją degė viename viršutinių aukštų. Po to buvo padegtas antrasis aukštas. Prieš porą metų trečiajame aukšte kažkas užkūrė prie avarinio išėjimo sukrautas automobilio padangas.

Paprastai padegėjas užkuria arčiausiai laiptinės esančias duris. Taip buvo ir trečiadienio naktį. Gal dėl to, kad greičiau išneštų kudašių. O gal jis taip elgiasi turėdamas žiaurių kėslų?

Juk įsiplieskus gaisrui koridoriumi per liepsnas negalėtų ištrūkti viso aukšto gyventojai.

Siaučia psichikos ligonis?

„Iš kur galime žinoti, kas čia siautėja. Juk padegėjas ateina naktį, kai miegame“, – atsiduso Michailas Vysockis. Jo buto duris dar žymi prieš septynerius metus kilusio gaisro žymės.

M.Vysockis spėjo, kad daugiabutyje gaisrus vis sukelia nesveikos psichikos asmuo. Juk normaliam žmogui po baisaus 2007-ųjų gaisro tikrai nekiltų ranka vėl užkurti ugnį.

E.Sadausko nuomone, daugiabutyje siautėja paaugliai. Jų būrys kas vakarą susirenka prie įėjimo, laužo pašto dėžutes, viską niokoja. Tačiau vėliau vyriškis pats suabejojo – juk per tiek metų padegėjas būtų tapęs suaugusiu žmogumi.

Nukenčia jau antrą kartą

Marijos Liutkevič buto durys – būtent arčiausiai laiptinės. Ji nuo padegėjo nukentėjo jau du kartus. Pensininkė puikiai prisimena gaisrą per praėjusias Kalėdas.

Kad katės nepatektų į virtuvę, ji uždarė duris, todėl dūmų nepajuto. Tik kai ėmė belsti kaimynė, suprato, kad dega.

Per gaisrą apdegė durų apačia, grindys. O pirmą kartą padegėjas ją aplankė pavasarį, kai M.Liutkevič buvo ką tik atsikrausčiusi į daugiabutį.

Tą kartą apdegė ne tik buto, bet ir koridoriaus durys. Moteris raminosi, kad padegėjas galbūt keršija buvusiai buto savininkei. Tačiau po praėjusio gaisro ji taip nebemano.

„Kas sutramdys tą išgamą? Kiek dar prireiks aukų?“ – braukdama ašarą klausė moteris.

Žmonės iššoko per langus

Tragiškiausias gaisras Žirmūnų gatvės 93-iajame daugiabutyje kilo 2007 metų kovo 11-ąją, tada žuvo šeši žmonės. Ugnis įsiplieskė šeštajame aukšte. Kai atskubėjo ugniagesiai, atvira liepsna degė vienas butas ir avarinis išėjimas.

Gaisrininkų automobiliams kelią pastojo kieme sustatytos mašinos. Neištvėrę karščio ir dūmų, kai kurie gyventojai gelbėdamiesi šoko iš šeštojo aukšto. Vienas jų, nepabudęs iš komos, mirė ligoninėje.

Per gaisrą taip pat žuvo buvęs Seimo narys 58 metų Petras Šakalinis bei neregys, išsilavinęs ir talentingas menininkas 35 metų Remigijus Audiejaitis. Sudegė ir dar du daugiabučio gyventojai, medikai neišgelbėjo ir 90 proc. kūno apdegusio vyro gyvybės.

Per šį gaisrą dūmais ir smalkėmis apsinuodijo 21 žmogus, iš jų – keli vaikai ir kūdikiai.

Ugniagesiai gelbėtojai nuo 2006-ųjų Žirmūnų gatvės 93-iajame name užregistravo net 18 gaisrų, bet iš tiesų ugnis plieskėsi daugiau kartų.

Kai kuriuos gaisrus užgesino patys gyventojai, kai kada jie net nekvietė gaisrininkų.

Kai kuriais atvejais ugniagesiai į šį 108 butų namą buvo kviečiami pavėluotai.

Mat pajutę dūmus ir prie jų kvapo spėję priprasti gyventojai manydavo, kad gaisrininkus jau iškvietė kaimynai.

Patalpas sutvarkė, bet ir užrakino

Po 2007 metų kovo 11-osios gaisro (nuotr.) tyrėjai jo židinį aptiko landyne paverstame, šiukšlėmis užgriozdintame kambaryje, kurio savininkas prieš porą metų mirė.

Nors abiejose koridorių pusėse yra avariniai išėjimai, vienas jų buvo užkaltas, o kitas užgriozdintas rakandais. Po tragiško gaisro priešgaisrinės saugos specialistai puolė tikrinti ir kitų daugiabučių avarinių išėjimų ir aptiko daugybę pažeidimų.

Ar po šio gaisro pasimokė Žirmūnų gatvės 93-iojo namo gyventojai? Avariniai išėjimai tada buvo sutvarkyti, bet dabar jie vėl užrakinti. Per trečiadienio gaisrą ugniagesiams teko išlaužti tokio išėjimo duris. Mat ieškoti, kur yra raktas, nebuvo laiko.

Išlaidų po ano gaisro turėjo ir savivaldybė, nes beveik aštuoniasdešimt vilniečių iš daugiabučio nebegalėjo gyventi savo namuose. Tad savivaldybei teko jiems parūpinti laikinus būstus.

Be to, savivaldybė lėšomis prisidėjo ir prie gaisro nusiaubto namo remonto.

Atokvėpis buvo tiktai 2012 metais

Namo gyventojas, sakydamas, kad daugiausia gaisrų kyla kovą, nesuklydo. Štai 2006-aisiais ugnis siautėjo šio mėnesio 12 dieną. Tąkart vienoje daugiabučio patalpoje degė šiukšlės konteineryje.

2009-ųjų kovo 1 dieną – dar vienas gaisras, kai degė šiukšlės vamzdyje. Nors šį įvykį tyrė policija, kaltininko pareigūnai nenustatė.

Po metų kovo 5-ąją buvo padegtas kilimėlis prie 91-ojo buto durų. Gyventojai liepsnas sutramdė iki ugniagesiams atvykstant. Tačiau ugnis spėjo suniokoti duris.

Be gaisro 2006-ųjų kovą, tais metais ugniagesiams gelbėtojams prie Žirmūnų gatvės 93-iojo namo teko skubėti dar du kartus. Lapkričio 6 dieną ten buvo padegtos 18-ojo buto durys, apdegė ir grindys. 70 metų buto šeimininkę dėl apsinuodijimo teko vežti į ligoninę. O gruodžio 4 dieną nežinomas padegėjas užkūrė 27-ojo buto duris.

Prieš tragišką kovo 11-osios gaisrą ugniagesiams 2007-aisiais šiame name teko gesinti gaisrą ir vasario 23-iąją. Tąkart degė šiukšlės kontei neryje. Tų pačių metų gruodžio 21-ąją antrojo aukšto koridoriuje buvo padegtas laikraštis. Laimė, liepsna neišplito, gyventojai ugnį užgesino dar prieš atvykstant ugniagesiams.

2008-aisiais – du gaisrai garsiajame Žirmūnų gatvės daugiabutyje. Vieną kartą liepsnas šiukšlių šachtoje sutramdė patys gyventojai, kitą kartą buvo padegta lifto kabina. Ją gesino taip pat gyventojai.

2009-aisiais pirmas gaisras kilo jau sausio 5-ąją. Kažkas pakūrė šiukšles, kurias nevalyvi gyventojai buvo sukrovę prie šachtos. Iš viso tais metais buvo du gaisrai.

Kitais metais – trys gaisrai. Vėl degė šiukšlės vamzdyje, du kartus buvo padegtos durys.

2011 ir 2013 metais Žirmūnų gatvės 93-iajame name kilo po du gaisrus. Tik 2012-aisiais ugniagesiai galėjo atsikvėpti – nebuvo nė vieno iškvietimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.