Pavyzdinį tėvą pražudė girtuoklių tąsyta prieštankinė granata

Šeimą maitinusio vyriškio gyvybė ir sunkiai sužalota jo paauglė duktė. Tokia kaina sumokėta už Čėsniškės (Kelmės r.) kaimo girtuoklių 62 metų Petro ir metais jaunesnio Povilo Nutautų žaidimą su sprogmenimis.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-03-11 12:06, atnaujinta 2018-02-15 12:55

Paaiškėjo, kad prieš Antrąjį pasaulinį karą ir jo pradžioje naudotą rusišką prieštankinę granatą broliai laikė ne vienerius metus. Laukuose rastą butelio dydžio sprogmenį su rankena Nutautai iš pradžių slėpė sodyboje, o prieš kelias dienas nusprendė juo atsikratyti.

Norėjo šeimą pavaišinti sula

Girtuokliai nepasivargino iškviesti išminuotojus - nunešė granatą keliasdešimt metrų per lauką ir padėjo prie augančio beržo.

Čia sekmadienio vakarą ir įvyko tragedija, per kurią mirtinai sužalotas 34 metų Gintaras Kriaučiūnas, o jo paauglė duktė patyrė daugybinius sunkius sužalojimus.

Nutautų kaimynystėje gyvenęs G.Kriaučiūnas tą vakarą sumanė namiškius pavaišinti sula. Vyriškis pasiėmė rankinį grąžtą ir nuėjo į pamiškę. Kartu ėjo ir dviem trijų litrų talpos stiklainiais nešina trylikametė duktė.

Prašė gelbėti tėvą

Kodėl sprogo G.Kriaučiūną pražudžiusi granata, kol kas negali pasakyti niekas. Tikimasi, kad aplinkybes papasakos Kaune gydoma mergaitė. Tikėtina, kad per 70 metų pragulėjusiam sprogmeniui detonuoti galėjo pakakti ir netyčinio prisilietimo.

Sprogimo būta baisaus – garsas privertė krūptelti ir už puskilometrio gyvenančius žmones. Sprogimas nuplėšė G.Kriaučiūnui ranką, smarkiai sužalojo vidaus organus. Komos ištiktas vyriškis mirė greitosios pagalbos automobilyje.

Atokiau stovėjusi duktė nukentėjo šiek tiek mažiau. Kai į nelaimės vietą atskubėjo namiškiai, trylikametė dar buvo sąmoninga ir šūktelėjo: „Gelbėkit tėtį!“

Reikės dar vienos operacijos

Skeveldrų smarkiai sužalota mergaitė iš Kelmės ligoninės iškart buvo nugabenta į Kauną. Čia ji buvo operuojama net septynias valandas.

Medikai jos būklę įvardijo kaip labai sunkią, bet stabilią. Kauniečiai specialistai tikisi, kad mergaitės savijauta nepablogės ir ketvirtadienį bus galima atlikti dar vieną operaciją - kūne dar liko daug skeveldrų.

Kad žuvo tėvas, mergaitė nežino - nuspręsta kol kas apsaugoti vaiką nuo baisios žinios.

G.Kriaučiūnas bus laidojamas rytoj.

Sprogmenų liesti nevalia

Po sprogimo į atokų Čėsniškės kaimą sulėkė gelbėtojų tarnybos, buvo iškviesti antiteroristinių operacijų būrio „Aras“ pareigūnai. Jie naktį apžiūrėjo nelaimės vietą, bet nieko daugiau nerado.

„Miške daugiau sprogmenų nebeaptikta, – sakė „Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas. – Gaila, kad mums nepranešė išsyk radę šį sprogmenį – tragedijos būtų išvengta“.

V.Grabauskas pažymėjo, kad sprogmenį radęs žmogus privalo apie jį pranešti: „Negalima jo net liesti – mechanizmai būna surūdiję, todėl detonatorius suveikia ir nuo menko prisilietimo“.

Pražudė prieštankinis sprogmuo

Pirmadienį prašvitus nelaimės vietą apžiūrėję ekspertai preliminariai konstatavo, kad sprogo 1940-1941 m. naudota prieštankinė granata. Jos paskirtis - pramušti šarvus, todėl skeveldros sklinda iki 25-30 metrų.

Ši pirminė išvada patvirtino kaime pasklidusias kalbas apie brolių Nutautų turėtą didžiulę - maždaug šampano butelio dydžio - granatą su kotu.

Vietiniai gyventojai pasakojo, kad po karo apylinkės buvo nusėtos šaudmenimis ir sprogmenimis, nes 1944 m. rudenį čia vyko aršūs mūšiai. Vokiečių kariuomenė prie Čėsniškės kaimo laikėsi įsitvirtinusi aštuonias savaites.

Buvo pavyzdingas tėvas

Kriaučiūnus ištikusi tragedija sukrėtė ne tik namiškius, bet ir šią šeimą pažinojusius žmones. Mat G.Kriaučiūnas buvo laikomas pavyzdiniu tėvu, vyru.

Po pirmos nenusisekusios santuokos vyriškis prieš ketverius metus sukūrė antrą šeimą. Vyriškis atsikėlė gyventi į Čėsniškę, o prieš pusmetį atšventė vestuves su išrinktąja Lina. Abu sutuoktiniai turėjo po dukterį.

G.Kriaučiūnas savąją dukterį augino, nes motina ją buvo atidavusi į vaikų globos namus. Mergaitė buvo itin prisirišusi prie tėvo.

„Gintaras puikiai sutarė su Lina, pora augino mergaites, remontavo namus, planavo ateitį, – portalui lrytas.lt pasakojo šeimą artimai pažįstantys šiauliečiai. – Savaitgalį jie visi buvo atvažiavę į Šiauliuose vykusius rinkimus „Moteris – Saulė“.

Brolius nusprendė paleisti

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis. Tyrimą kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūra.

Broliai Nutautai buvo uždaryti į areštinę. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai nusprendė, kad jų įkalintų laikyti nebėra būtinybės, todėl šiandien pavakarę jie bus išleisti į namus.

Mirtinai sprogimą sukėlusią ir kaimyną pražudžiusią granatą į pamiškę atnešusiems broliams bus taikomos su laisvės atėmimu nesusijusios kardomosios priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.