Jūrės miestelį sukrėtė pagalbos nesulaukusio vyro mirtis

Neprisišaukė jokios pagalbos

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Apr 9, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:44 PM

Į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) pirmą kartą jis paskambino 19 val. 36 min. Medikų ekipažas į miestelį atvyko gerokai po 21 val. ir ketino apsinuodijusį vyrą gabenti į ligoninę, tačiau nelaimėlis mirė greitosios pagalbos automobilyje. Jūrės gyventojai neabejoja, jog Romą buvo galima išgelbėti, jei medikai būtų atvykę anksčiau.

Miestelio centre gyvenantis Petras (vardas pakeistas. – Red.) tapo kaimyno Romo nelaimės liudininku, nesėkmingai kvietusiu greitąją pagalbą. Jaunas vyras iki šiol jaučiasi nesmagiai.

Ne vienas Jūrės gyventojas portalui lrytas.lt tvirtino: „Kai galėdavome tiesiai paskambinti į policiją ar greitąją pagalbą, nebūdavo jokių problemų“.

Neprisišaukė jokios pagalbos

„Praėjusį trečiadienį į namus parėjęs mano dėdė pasakojo, jog prie parduotuvės trys 15–16 metų paaugliai jam siūlė išgerti kažkokio gėrimo, supilto į trijų litrų stiklainį: „Jei dvi „čėrkas“ išgersi, atiduosime visą stiklainį“.

Tačiau dėdė negėrė. Jis tądien važinėjo nauju dviračiu ir pabijojo gerti, nes pamanė, kad paaugliai nori pavogti jį“, – pasakojo Petras.

Dėl įvairių išsišokimų miestelyje gerai žinomi paaugliai gėralo įsiūlė pro šalį einančiam Romui.

Vyras išgėrė tris stiklinaites, paėjo keliolika metrų ir griuvo aukštielninkas prie miestelio skelbimų lentos.

Kaip tik tuo metu jį pro langą pastebėjo Petras. Jis nuėjo iki gulinčiojo ir suprato, jog šiam reikia skubios medikų pagalbos.

„Paskambinau telefonu 112, trumpai papasakojau apie situaciją ir paprašiau, kad sujungtų su Kazlų Rūdos greitąja pagalba, nes šalia kelio guli traukulių tampomas žmogus, sakau, jis apsinuodijo.

Mane sujungė su Marijampolės greitąja. Dispečerė man liepė: „Nueik, pažiūrėk, ar sudaužytas žmogus“. Sakau, man nereikia žiūrėti, jis nesudaužytas, o apsinuodijęs, jam putos iš burnos virsta.

Dispečerė man nurodė skambinti 112 ir kviesti policiją.

Vėl skambinu į pagalbos centrą. Sakau, atsiųskite į Jūrę policiją, o jie man: „Tai ką tau ta policija padės? Atgaivins? Čia greitosios reikia“. Kai pasakiau, jog su greitąja ką tik kalbėjau, manęs pagalbos centras nebesujungė su niekuo“, – neslėpė apmaudo Petras, prisipažinęs, jog šiame užburtame kvietimų rate neišsivertęs be keiksmo.

Nesusikalbėjęs su BPC vyras nenuleido rankų, vis tiek ieškojo būdų, kaip iškviesti pagalbą: „Kazlų Rūdos greitoji – visai netoli. Iš Jūrės į ją dviračiu nuvažiuoju, kol surūkau cigaretę. Asfaltu tėra septyni kilometrai“.

Petras mobiliuoju telefonu naršė internete, ieškodamas telefono numerio, kuriuo į policiją galėtų paskambinti tiesiogiai.

„Mano telefonas prastas, kol susiieškojau policijos numerį, žiūriu – Romo nebėra prie skelbimų lentos. Labai nustebau, nes prieš kelias minutes mačiau, jog žmogus buvo jau beveik lavonas, jis negalėjo nueiti. Paskui man pasakė, jog Romą į namus parvežė jo pusbrolis Algimantas. Jam kažkas telefonu pranešė“.

Nelaimėlį gelbėjo giminaitis

Girininku dirbantis Algimantas pasakojo, jog našlaičiais liko du nepilnamečiai Romo vaikai. Vyras mano, jog pastaruoju metu gan blaiviai gyvenusį pusbrolį buvo galima išgelbėti, jei greitoji pagalba būtų atvykusi po pirmojo Petro skambučio.

Prie skelbimų lentos atvažiavęs Algimantas su kaimynu įsikėlė Romą į automobilį ir nuvežė jį į namus Alyvų gatvėje.

„Parvežėme, paguldėme į lovą. Maniau, pagulės ir išsipagirios. Romas nebuvo užkietėjęs girtuoklis. Alaus jis išgerdavo, tačiau niekada nesivoliojo miestelio gatvėse, netriukšmaudavo. Jis dirbo viešuosius darbus, niekam neatsisakydavo padėti, nesiskundė sveikata.

Nei vežamas, nei paguldytas Romas nieko nekalbėjo, bet nemaniau, kad jam taip blogai. Tik kaimynas man pasakė: „Algi, žinok, jį kažkuo prigirdė, kviesk greitąją.

Kai prieš devintą vakaro paskambinau į pagalbos centrą, man pasakė, jog jau skambino iš Jūrės, ir paklausė, ar dėl to paties žmogaus. Centro darbuotojai teigė, jog Marijampolės ir Kazlų Rūdos greitosios turi kitų iškvietimų, todėl negali atvykti, ir pažadėjo paskambinti po dvidešimties minučių. Medikai iš Marijampolės atvyko maždaug po valandos“.

Nuo Marijampolės iki Jūrės – beveik 25 kilometrai.

Mirė medikų automobilyje

Romas dar buvo gyvas. Nelaimėlio kraujo spaudimas buvo nukritęs, tačiau širdis plakė normaliai.

Vyriškis buvo perneštas į greitosios pagalbos automobilį. Medikai paprašė, jog Algimantas suieškotų ligonio asmens dokumentus.

„Aš apieškojau namus, tačiau dokumentų taip ir neradau. Kai grįžau prie greitosios automobilio, Romo būklė buvo pablogėjusi – jį jau gaivino. Po kiek laiko atvyko dar viena greitoji, padėjo gaivinti, tačiau Romas nebeatsigavo“, – pasakojo Algimantas.

Medikai ir atvykę policijos pareigūnai 22 val. 14 min. užfiksavo vyriškio mirtį.

Įregistruotas tik vienas iškvietimas

Marijampolės greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. slaugos administratorė Dalia Besasparienė teigė, jog pirmą ir vienintelį iškvietimą į Jūrę kompiuteris užfiksavo 20 val.46 min. Tai buvo Romo pusbrolio Algimanto skambutis.

„Medikai vėlavo išvažiuoti 13 minučių, nes sutapo kiti iškvietimai. Tuo metu budinti Kazlų Rūdos brigada buvo išvykusi pas sunkią ligonę, kurią turėjo nugabenti į Marijampolės ligoninės chirurgijos skyrių. Buvo išsiųsta Marijampolės greitosios pagalbos brigada. Vėliau ji kvietėsi kolegas, kad jie padėtų gaivinti pacientą.

Mūsų dokumentuose nėra užfiksuota, kad būtų buvęs iškvietimas į Jūrę anksčiau nei 20 val. 46 min. Aiškinsimės situaciją, reikės perklausyti BPC pokalbių įrašus“, – sakė D.Besasparienė.

Gėralu apsinuodijo keli vyrai

Žinia apie Romo mirtį bematant apskriejo nedidelį Jūrės miestelį.

Lrytas.lt kalbinti gyventojai pasakojo apie šių paauglių įžūlias pramogas, kai stiklelio nevengiantys miestelio vyrai tampa jų patyčių aukomis.

Praeivių girdymas neaiškiu skysčiu nepilnamečiams irgi tebuvo nuotykis.

„Jie buvo penkiese. Nežinau, ko siūlė išgerti. Pilstuko taškų, regis, pas mus jau nebeliko.

Man pasakojo duobkasys, ragavęs to gėrimo. Jam, einančiam namo, tie paaugliai pasiūlė išgerti. Nedaug jis teišgėrė, bet, pasakojo, kol namo parėjo, nuo blogumo visą ištampė. Paskui praėjo. Paaugliai gėralo likutį išpylė ant žemės ir padegė. Oho, kokia liepsna pliūptelėjo“, – baisėjosi Jūrėje sutiktas Bronius.

Kiti gyventojai teigė irgi žiną kaimynų, kuriuos vaišino paaugliai.

„Vienas prie mokyklos nugriuvo, bet po kiek laiko atsikėlė. Kitas, pavaišintas prie parduotuvės, iš karto jos kampą apvėmė“, – pasakojo žmonės.

Kitą Jūrės gyventoją tokiu pat įtartinu gėrimu tądien pavaišino ne paaugliai, o jaunas vyras, prisistatęs Dariuku iš Veiverių.

„Aš švenčiau gimtadienį, buvau išgėręs alaus. Atėjo tas vyriškis, pasisiūlė pavaišinti – norėjo pasveikinti. Išgėriau iš to stiklainio tris stikliukus. Iš karto bloga pasidarė. Sakau jam: „Dink tu iš mano kiemo. Kuo čia vaišini, kad taip bloga?“. Jis sakė, kad tai neva spiritas. Kitą dieną dar prasčiau jaučiausi, visus šonus skaudėjo.

Abejoju, ar tai buvo spiritas. Ar teko kada jo ragauti? Spiritas labai burną džiovina, o šitas – ne“, – prisiminė vyriškis gimtadienį sugadinusį incidentą.

Paaugliai – tik liudytojai

Kazlų Rūdos policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Romo mirties priežasties.

Pareigūnai apklausė Jūrės gyventojų nurodytus tris paauglius, kurie, kaip įtariama, Romui įsiūlė pražūtingo gėralo.

Praėjusį savaitgalį paaugliai buvo apklausti kaip liudininkai.

Nepilnamečiai esą tvirtino, jog jie turėjo dvi talpas. Mažesnėje buvo vadinamajame taške įsigytas pilstukas, o didesnėje – sula.

Teismo medicinos specialistų išvadoje rašoma, jog vyrą mirtis ištiko dėl sustojusios širdies.

Dar bus atliekami tyrimai, po kurių turėtų paaiškėti, kas sutrikdė širdies veiklą, ar Romo organizme buvo nuodingų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.