Šakiuose šuns draskoma pensininkė nesulaukė pagalbos

Prie aštuonbučio ūkinių pastatų iš viso yra keli gyventojų šunys.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 2, 2014, 8:10 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:24 AM

Pensininkę nuo didesnių traumų išgelbėjo kaimynas ir žentas Saulius. Juos sukrėtė ne tik incidentas su šunimi, bet ir bergždžias pagalbos ieškojimas. Kelios įstaigos, į kurias buvo skambinama, atsakė, jog valkataujantys šunys – ne jų reikalas.

Šakių priemiestyje, Girėnų kaimo aštuonbutyje gyvenanti Onutė prisipažino bijanti šunų, nors pati jau ketveri metai rūpinasi dviem keturkojais, kuriuos pražūti ant plento buvo išmetęs kažkoks paauglys.

„Čia – Tuzikas, o ten – jo mama, – supažindino Onutė lrytas.lt su savo augintiniais, pririštais prie ūkinių pastatų, ir pasidžiaugė, jog šuneliai yra išbaidę vagis. – Nežinau, kaip jie atpažįsta, bet loja tik ant blogų žmonių“.

Prie aštuonbučio ūkinių pastatų iš viso yra keli gyventojų šunys.

Pririšti keturkojai ramiai snaudžia prie savo būdų ir tik retkarčiais aploja nepažįstamus žmones.

Prieš dvi dienas Onutė su į svečius atvykusiu žentu Sauliumi į automobilį krovė pomidorų daigus, kuriuos šeimininkė nešiojo iš kambario prie ūkinių pastatų.

„Buvau prie mašinos, kai išgirdau už kampo uošvės riksmus ir šuns urzgimą. Nubėgęs pamačiau, jog uošvę drasko didokas bokseris. Nesitikėjau, jog šios veislės šunys gali būti agresyvūs, nes pats tokį auginu“, – pasakojo lrytas.lt Saulius.

Jis su kaimynu nubaidė šunį, kuris tik šiek tiek atsitraukė nuo aukos.

„Jei ne vyrai, mane šuo būtų sudraskęs. Ėjau taku, o jis į mane atlėkė nelodamas ir iš karto puolė. Buvo sulig manimi ūgio, kai priekinėmis kojomis įsirėmė į mane ir dantimis taikėsi į kaklą. Rėkiau, kad mane kas nors gelbėtų“, – pasakojo smulkaus sudėjimo moteris.

Šuo pensininkei sužalojo pilvą, ranką ir koją.

Moteris pasakojo, jog išvakarėse tas pats bokseris išgąsdino ir kaimynę: „Ji ėjo pas savo šunį, kai užpuolė bokseris. Kaimynė sakė suklykusi ne savu balsu, ir svetimas šuo pabėgo“.

Onutei akistata su bokseriu baigėsi liūdniau. Moteriai iš žaizdų bėgo kraujas, užpuolikas neketino trauktis iš kiemo ir tebekėlė grėsmę, todėl Saulius paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) telefonu 112.

„Pasakiau, kad vaikų akivaizdoje šuo drasko močiutę, paprašiau sujungti su Šakių policija. Pareigūnų atsakymas mane pribloškė. „Ne mūsų reikalas šunys. Mes turime ginti nuo žmonių, o ne nuo šunų“. Neturiu nieko prieš policiją, tačiau labai pasimečiau.

Vėl skambinu 112. Klausiu, ką man daryti, nes policija atsisakė važiuoti.

Sako: „Ieškosime telefono numerio, mes galime tik sujungti“. BPC darbuotojai skambino Šakių veterinarams. Šie teigė, jog jie rūpinasi tik sergančiais ar sužeistais gyvūnais, todėl nevažiuos.

Po to BPC skambino gal į gyvūnų globą, tačiau šios telefono numeris, pasirodo, senas ir nebeveikia. Dar skambino į savivaldybę, tačiau niekas neatsiliepė, – apie beviltišką nežinią grėsmės akivaizdoje pasakojo Saulius. – Kai visas tarnybas BPC apskambino, centro darbuotojas mane visai pribloškė: „Atsiprašome, niekuo negalime padėti“. Mane ištiko šokas. Skambini pagalbos telefonu, o tau atsako, kad niekuo negali padėti.

Negi toks atvejis yra pirmas Lietuvoje, jei niekas nežino, į ką kreiptis pagalbos?“.

Saulius neslepia, jog jį tokia situacija gerokai įsiutino. Jis įsisodino sužalotą uošvę ir, prieš važiuodamas pas medikus, nuvyko į Šakių policijos komisariatą, iš kurio labiausiai tikėjosi pagalbos.

Koridoriuje sutiktam Šakių policijos komisariato viršininkui Mindaugui Akelaičiui Saulius negailėjo karčių žodžių.

„Išklausiau daug pretenzijų dėl to, jog skubiai neatvažiavo policija. Valkataujančiais šunimis užsiima seniūnijos.

Pareigūnams draudžiama panaudoti ginklus prieš gyvūnus žmonių susibūrimo vietose. Šaunamojo ginklo panaudojimas viešoje vietoje yra išimtinė priemonė.

Negi jūs įsivaizduojate, jog į kiemą atvažiuoja policininkai ir pribaigia nubaidytą šunį? Jei jie būtų buvę kur nors arti ir matę realią grėsmę, tuomet – taip, imtųsi priemonių.

Apie tą šunį informavome seniūniją. Pradėjome administracinę teiseną dėl gyvūno nepriežiūros, ieškosime jo šeimininko“, – paaiškino lrytas.lt komisariato viršininkas M.Akelaitis.

Saulius, komisariate išliejęs streso sukeltas emocijas, nuvežė uošvę pas medikus.

Nukentėjėlei buvo sutvarstytos skausmingos žaizdos, sušvirkšta vaistų nuo stabligės.

Kai po kurio laiko iš ligoninės Sauliaus automobilis įsuko į aštuonbučio kiemą, bokseris tebebuvo jame. Šuo urgzdamas artinosi prie mašinos ir neleido žmonėms išlipti.

Vyrui vėl teko skambinti 112 ir kviesti Šakių policininkus.

„Atvyko keli ekipažai. Šuo gulėjo, o policininkai vaikščiojo netoliese. Jei tik jie bandydavo prisiartinti, šuo imdavo urgzti. Paskui atėjo bokserio šeimininkas“, – apie kančių pabaigą pasakojo Saulius.

Pasirodo, agresyviai nusiteikusį bokserį, turintį kilmės dokumentus, augina netoli aštuonbučio gyvenantys šakiečiai.

„Šuns savininkas, jaunas vyrukas, sakė, kad dabar jo bokseris rujoja ir per balkoną pabėga pas kalę.

Vyrukas atsiprašė už šunį, sumokėjo už mano vaistus, šiandien pas gydytojus nuvežė, – teigė lrytas.lt Onutė, po išpuolio praleidusi bemiegę naktį. – Aš nesmerkiu policininkų, jie geri žmonės, bet aš noriu, kad mane apgintų“.

Tą pačią dieną pas Onutę apsilankė ir Šakių savivaldybės atstovas. Jis teigė suprantąs bėdą, tačiau valkataujančių šunų problemai spręsti šiemet nėra skirta anei cento.

Šakių seniūnijos seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius teigė, jog dėl beglobių ir pavojų keliančių šunų per metus į seniūniją kreipiasi po kelis žmones.

„Savivaldybė turėtų sudaryti sutartis su šunis gaudančiomis įstaigomis. Seniūnija tam negauna jokių lėšų. Žmonėms galime padėti tik patarimu.

Manau, kai agresyvus šuo puola žmones, turėtų padėti policija“, – kalbėjo A.Balaševičius.

Seniūno pavaduotojas pasakojo apie patirtį, kai teko spręsti beglobių šunų sukeltas problemas.

„Šakiuose nėra jokios gyvūnų globos įstaigos. Mums artimiausia – Kaune.

Po gyvenvietes klajojančių šunų šios įstaigos negaudo, reikalauja, kad juos suvarytume į kokį aptvarą, tada kauniečiai atvažiuos po kokių dviejų dienų ir išsiveš. Kas juos gaudys? Juk eilinis gyventojas neturi nei specialių gaudyklių, nei drąsos artintis prie agresyvių šunų.

Be to, Kauno gyvūnų globos įstaigos reikalauja garantinio rašto už paslaugos apmokėjimą. Jie prašo beveik tūkstančio litų. Į šią sumą įskaičiuojamos atvykimo bei šuns išlaikymo apie dvi savaites išlaidos.

Tai yra labai dideli pinigai, tačiau kartais neturime pasirinkimo.

Prieš kurį laiką didelis valkataujantis šuo atbėgo į vieną sodybą, atsigulė ant gyvenamojo namo laiptų ir niekam neleido nei išeiti, nei įeiti.

Kvietėmės iš Kauno gyvūnų globos darbuotojus, pasirašėme garantinį raštą dėl 800 litų, savivaldybė suieškojo pinigų.

Iš kitos sodybos, kai mirė jos šeimininkė, turėjome išgabenti šešis ar septynis šunis. Tai kainavo apie 2 tūkstančius litų“, – pasakojo seniūno pavaduotojas A.Balaševičius.

Šakiečiai teigė, jog į miestą ir gyvenvietes atklysta šunys, kuriuos jų savininkai išmeta aplinkiniuose miškuose.

„Anksčiau medžiotojai valkataujančius šunis šaudydavo, o dabar gyvūnų teisėmis labiau rūpinamasi nei žmonių“, – teigė nuo agresyvaus bokserio nukentėjusios pensininkės žentas Saulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.