Po dukters žūties – į kovą su briedžiais

Nerimo varpais dėl pavojaus, kurį keliuose kelia briedžiai, skambina ne policininkai ar aplinkosaugininkai, o panevėžietė gydytoja. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jul 5, 2014, 12:32 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:23 AM

Gydytoja Vida Barauskienė užsimojo prieš sparčiai Lietuvoje didėjančią briedžių populiaciją. Statistika skelbia, kad šių žvėrių Lietuvoje šiemet užfiksuotas didžiausias skaičius per pastaruosius 80 metų, rašo „Lietuvos rytas".

Prieš septynerius metus V.Barauskienės 19-metė duktė studentė Kristina žuvo, kai jos vairuojamas automobilis kelyje susidūrė su briedžiu. Nuo to laiko kiekviena avarija, kurią sukelia į kelią įbėgę gyvūnai, V.Barauskienei sužadina skaudžius prisiminimus apie beprasmiškai žuvusią dukterį.

Siūlo valstybei apsispręsti

„Kasmet vis daugiau registruojama avarijų, kurių kaltininkai yra briedžiai, elniai, stirnos. Negana to, briedžiai vis dažniau užklysta į miestus ir juose sukelia automobilių avarijų.

Valstybė turi jaustis atsakinga už tvarką ir žmonių gyvybę. Ji turi nutarti, ko labiau gaila: sumedžioto briedžio ar dėl šių gyvūnų pertekliaus keliuose žūstančių žmonių“, – kalbėjo V.Barauskienė.

Moteris prisiminė atvejį, kai Aukščiausiasis teismas pripažino, kad briedžio sukeltos avarijos nuostolius turi kompensuoti valstybė. Tuomet viena draudimo bendrovė iš valstybės prisiteisė 45 tūkstančius litų.

Nenuilstanti kovotoja

Nuo to laiko, kai neteko dukters, moteris ėmė kovoti už tvarką keliuose. Ji reikalavo, kad šalia miškų besidriekiantys magistraliniai keliai būtų aptverti, kad juose būtų pastatyti apie žvėrių pavojų perspėjantys ženklai.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos pateiktais duomenimis, šiuo metu keliuose yra 680,4 kilometro apsauginių tvorų. Taip pat jau įrengta 14 požeminių perėjų stambiems laukiniams gyvūnams.

Panevėžietės gydytojos pavardė žinoma daugeliui Aplinkos ministerijos ir Automobilių kelių direkcijos specialistų.

Smarkiai išaugo populiacija

Pagal Aplinkos ministerijos statistiką, Lietuvoje šiuo metu gyvena beveik 11 tūkst. briedžių. Per metus jų populiacija išaugo pusantro tūkstančio.

Tauriųjų elnių mūsų šalies miškuose laksto per 30 tūkstančių.

Nuo praėjusių metų šių žvėrių skaičius pagausėjo beveik 2 tūkstančiais.

Dar 2007 metais Lietuvoje buvo suskaičiuoti 4828 briedžiai.

„Neabejoju, kad papiktinsiu kai kuriuos žmones paklausdama: gal žmonių ir mašinų per daug, o ne briedžių? Kai gyvūnų populiacija pasiekia viršūnę, įsijungia pačios gamtos stabdžiai“, – sakė Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Urbelionytė. Ji informavo, kad šiais metais leista sumedžioti 1127 briedžius.

Vairuotojai nekreipia dėmesio į ženklus

Kęstutis Pėtelis

A.Stulginskio universiteto Medžioklėtyros laboratorijos vadovas

„Susidūrimai keliuose su žvėrimis dažniausiai įvyksta ne dėl žvėrių, o dėl vairuotojų kaltės. Tai jie nereaguoja į ženklus, perspėjančius apie žvėrių keliamą pavojų.

Mes su studentais atlikome tyrimą ir nustatėme, kad 90 procentų vairuotojų nekreipia dėmesio į šiuos ženklus ir nesumažina greičio.

Briedžiai beveik nekeičia savo įprastų migracijos kelių vietos. Todėl juos nustačius, reikėtų imtis saugumo priemonių.

Dabar Lietuvoje pastatytos žvėrių apsaugai skirtos tvoros nesustabdo briedžių. Be to, žmonės pamiršta uždaryti apsauginėse tvorose esančius vartus. Pro juos į kelią patekę gyvūnai sukelia avarijas.

O į milijonus kainavusias požemines pralaidas stambieji žvėrys taip pat neina. Lietuvoje reikėtų statyti žvėrims skirtus viadukus, kokių galima pamatyti Švedijoje.

Šioje šalyje gyvenančių briedžių skaičius daug kartų viršija gyvenančių mūsų šalyje skaičių. Tačiau švedai neskuba naikinti šių gyvūnų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.