Senutė per ilgai ieškojo pagalbos širšės sugeltam savo sūnui

„Net neįsivaizduoju, iš kur tų širšių pas jį galėjo atskristi. Aplinkui jų nematyti“, – stebėjosi Talkonių kaimo (Pasvalio r.) gyventoja Valerija Bumblienė. Moterį sukrėtė žinia, kad antradienio vakarą artimiausiame vienkiemyje gyvenusio 54 metų Andrejaus P. gyvybę galėjo nusinešti širšės įgėlimas.

Nuo vabzdžio įgėlimo gali prasidėti stipri alerginė reakcija - darosi tamsu akyse, krenta spaudimas, prasideda dusulys.<br>R.Neverbicko nuotr.
Nuo vabzdžio įgėlimo gali prasidėti stipri alerginė reakcija - darosi tamsu akyse, krenta spaudimas, prasideda dusulys.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 16, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:59 PM

Panevėžietis Andrejus P. nedidelę sodybą Talkonių kaime įsigijo prieš kelerius metus. Vietos gyventojų teigimu, čia jis dažniausiai atvažiuodavo su savo motina, kuriai – apie 90 metų. Nepaisant garbaus amžiaus, senutė kartu su sūnumi per kaimą iki sodybos dar ir pėsčiomis ateidavo, kai išlipdavo iš maršrutinio autobuso, atvežusio juos iš Panevėžio. Besidžiaugdamas kaimo ramybe Andrejus P. net neįtarė, kad čia jo tyko mirtis.

Antradienį jiedu taip pat buvo savo sodyboje. Pasak V.Bumblienės, ji girdėjo, kad Andrejus P. pjovė malkas. Jau vėlai vakare ji pamatė, kaip į kaimyno sodybą įsuko švyturėlius įsijungusi greitoji, vėliau – policijos automobilis. „Manėme, kad močiutei kas nors nutiko, o pasirodo, jos sūnus mirė“, – pasakojo kaimynė.

Pati senutė po nelaimės medikams ir policijos pareigūnams papasakojo, kad antradienį visą dieną jos sūnus kieme pjovė malkas. Vakare jis įėjo į vidų, pasakė, kad jam įgėlęs kažkoks vabzdys, greičiausiai širšė, ir nugriuvo ant sofos.

Pamačiusi, kad sūnui darosi vis blogiau, garbaus amžiaus moteris nusprendė ieškoti pagalbos. Pati nemokėdama naudotis mobiliuoju telefonu, ji nuskubėjo pas netoliese gyvenančią moterį. Tačiau ir ši garbaus amžiaus moteris nemokėjo paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą. Jai galiausiai pavyko paskambinti savo anūkei, o ši paskambino į BPC.

Kai iš Pasvalio atlėkė greitosios medicinos pagalbos automobilis, Andrejus P. jau buvo miręs. Senutė medikams paaiškino, kad kol ieškojo, kas padės iškviesti greitąją pagalbą, praėjo maždaug valanda.

„Tai pirmas atvejis per mano ilgametę darbo praktiką, kai žmogus miršta nuo, kaip spėjama, vabzdžio įgėlimo“, – lrytas.lt sakė Pasvalio greitosios medicinos pagalbos vyresnioji med. slaugytoja Zenė Jurgaitienė, pati vykusi į iškvietimą Talkonių kaime.

Medikės teigimu, greičiausiai vyriškis mirė išsivysčius anafilaksiniam šokui. Panevėžiečio motina sakė nežinojusi, ar sūnus alergiškas vabzdžių nuodams – jam jie niekada nebuvo įgėlę.

Pasak patyrusios medikės, laiku suteikus pagalbą, Andrejaus P. gyvybę buvo įmanoma išgelbėti. „Pagrindinis vaistas – adrenalinas. Jo reikia kuo skubiau suleisti į raumenis, o vėliau vartoti antihistamininius vaistus, prijungti lašines“, – sakė Z.Jurgaitienė, alergiškiems žmonėms patarianti namų vaistinėlėje visuomet turėti adrenalino.

Kaip suprasti, kad nuo vabzdžio įgėlimo prasidėjo stipri alerginė reakcija? Pasak medikės, gali aptemti akys, krinta spaudimas, prasideda dusulys, nes gerklos ima brinkti, ant odos atsiranda tipiškas dilgėlinės bėrimas. Kartais žmogui netgi gali prasidėti traukuliai, jis nevalingai pasišlapina ir pasituština. Tokiais atvejais reikia kuo greičiau kviesti medikus ar patiems vežti ligonį į artimiausią gydymo įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.