Prieš mirtį aktorė E. Šulgaitė su sūnumi spėjo grįžti į Panevėžį

Panevėžys ir visa šalies kultūros bendruomenė šiandien neteko iškilios ir talentingos asmenybės - ilgametės J.Miltinio dramos teatro aktorės, 2001 m. labiausiai nusipelniusios panevėžietės Eugenijos Šulgaitės.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jul 28, 2014, 6:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:33 PM

Ji mirė pirmadienio rytą Panevėžio ligoninėje, sulaukusi 91 – erių metų. „Mes su mama liepos pradžioje atvažiavome į Panevėžį, į šeimos namus. Čia ji visada norėdavo grįžti. Pastaruosius kelerius metus mama gyveno kamuojama fizinės negalios. Atsisakė akys, smarkiai silpo kūnas.

Jos didžiausias rūpestis buvo tai, kad yra našta mums, vaikams. Nuolat dėl to mūsų atsiprašinėjo. Tačiau mes raminome, kad atliekame savo, kaip vaikų pareigą. Pastarąsias kelias dienas protu supratau, kad mama nebeilgai bus su mumis. Bet kai tai įvyko, sunkiai galiu su tuo susitaikyti“, – sakė jos sūnus Andrius Karka.

Jis sakė, kad su savo seseria dvyne „dalindavosi“ mamą. Žiemą E.Šulgaitė gyvendavo pas dukrą Vilniuje, o vasarą kartu su sūnumi atvažiuodavo į Panevėžyje esančius Karkų namus. Čia ji pragyveno su savo vyru Gediminu Karka. Po jo mirties šiame name viena leido dienas. Netekusi sveikatos, glaudėsi pas savo vaikus.

Prieš kelerius metus man, kaip žurnalistei, teko lankytis pas E.Šulgaitę. Jos klausa tuo metu buvo smarkiai nusilpusi. „Kasdien keliuosi ir liepiu sau eiti. Liepiu sau nuravėti ir sutvarkyti gabalėlį darželio. Svaigsta galva, bet einu. Jeigu neisiu, bus visai blogai“, – sakė E.Šulgaitė. Ji suprato, kad netrukus teks važiuoti į Vilnių pas dukrą, nes vienai gyventi darosi kasdien vis sunkiau. Tąsyk aktorė noriai leidosi į prisiminimus apie savo vyrą Gediminą Karką, režisierių J.Miltinį, teatrą, savo ir kolegų aktorių jaunystę ir nenumaldomą norą vaidinti.

„Mama teatrą prisiminė visada. Ir iš jos gyvenimo to neišmesi. Ji daug nusipelnė teatrui ir lietuviškam kinui. Mama nugyveno ilgą ir prasmingą, turiningą gyvenimą. Duok Dieve kiekvienam sulaukti tokio gražaus amžiaus“, – sakė A.Karka. Jaunystėje jis ir pats išbandė aktoriaus amatą, nusifilmavęs keliuose filmuose. Režisieriaus Algirdo Aramino sukurtoje juostoje „Maža išpažintis“ A.Karka kartu su tėvu Gediminu Karka atliko pagrindinius sūnaus ir tėvo vaidmenis.

E.Šulgaitės palaikai antradienį iki vidurdienio bus pašarvoti Panevėžio J.Miltinio dramos teatro scenoje. Pagal įprastą tradiciją teatro aktoriai per naktį budės prie mirusios kolegės karsto. Senosios kartos aktoriai E.Šulgaitę dažniausiai vadindavo Augute, arba tiesiog Gute. Laidotuvės numatytos trečiadienį, liepos 30 dieną. Karstas bus išnešamas 14 valandą.

Garbi aktorė bus palaidota Ramygalos gatvės kapinėse esančioje šeimos kapavietėje. Jos palaikai atguls šalia sutuoktinio taip pat buvusio Panevėžio dramos teatro aktoriaus G. Karkos. Abu, vyras ir žmona buvo legendinio režisieriaus Juozo Miltinio mokiniai.

Velionė gimė 1923 m. birželio 1 d. Raguvoje. 1943 m. baigė tuometę Panevėžio mergaičių gimnaziją, 1944 m. – J.Miltinio dramos studiją. Daugiau kaip 50 metų (1945-1998) buvo J. Miltinio dramos teatro aktorė. Čia sukūrė daugiau kaip 100 vaidmenų: Hedos Gabler, Irinos Arkadinos, Ledi Makbet ir kt.

Savo talentu E.Šulgaitė praturtino ir keliasdešimt vaidybinių filmų: „Gyvenimas po klevu“, „Vienui vieni“, „Namai“, „Neatmenu tavo veido“, „Atsiprašau“, „Faktas“, „Niekas nenorėjo mirti“ ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.