Egėjo jūroje sudužo Jurgio Kairio pilotuojamas lėktuvas

Egėjo jūroje sudužo Lietuvos lakūno Jurgio Kairio pilotuojamas lėktuvas. Laimei, pilotas, pajutęs, kad genda lėktuvas, iššoko  parašiutu į jūrą ir po beveik trijų valandų laukimo buvo išgelbėtas.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Rutkauskienė

Sep 24, 2014, 11:09 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:13 PM

„Viskas gerai, nesijaudinkite. Vanduo buvo šiltas“, – po nelaimės lrytas.lt juokavo J.Kairys.

Sugedo lėktuvo variklis

Pasak Lietuvos aviacijos legendos, savo lėktuvu Su-26 jis pakilo iš Kavalos aerodromo ir ketino skristi į Atėnus, kur turėjo vykti akrobatinio skraidymo varžybos. Lakūnas pajuto, kad kažkas negerai, kai pradėjo streikuoti variklis.

„Buvau apie 1000 metrų aukštyje, reikėjo rinktis – iššokti parašiutu ar kristi su lėktuvu į vandenį, o tai būtų buvęs blogiausias scenarijus. Iššokau, lėktuvas rėžėsi tiesiai į jūrą.

Kai leidausi parašiutu, buvau pakabintas žemyn galva ir mačiau, kaip mano lėktuvas išsitėškė. Mačiau daugybę jo pabirusių detalių. Vaizdas buvo kraupus“, – pasakojo J.Kairys.

Lakūnas teigė, kad su savimi pasigriebė tik telefoną, kiti daiktai sudužus lėktuvui pažiro jūroje.

„Tik „Vostok“ laikrodis man beliko. Taip pat ir tapatybės kortelė, visa kita sušlapo“, – juokavo pilotas.

Gelbėtojams mojavo su lėktuvo detale

Pasak J.Kairio, leisdamasis parašiutu jis spėjo dar paskambinti draugams, tačiau jie neatsiliepė. Daugiau nei dvi valandas teko laukti, kol atvyks pagalba.

„Aš buvau įsikibęs į vieną lėktuvo detalę. Praskrido pro mane gelbėtojų sraigtasparnis, tačiau manęs nematė. Čiupau detalę ir ėmiau mojuoti, tada gelbėtojai mane pastebėjo ir ištraukė“, – pasakojo J.Kairys.

J.Kairys tikino tik labai sušalęs, bet baimės nejautė.

„Jaučiuosi normaliai, tik labai sušalau.

Tiek išbuvus vandenyje tikrai nėra paprasta – raumenis pradeda traukti, bangos murkdo vandenyje. Manau, rytą galbūt būčiau ir pasiekęs artimiausią salą, net nežinau.

Mano toks darbas. Jei išsigąstum, tada būtų blogai“, – sakė J.Kairys.

Graikijoje atostogaus su žmona

J.Kairys po incidento nepraranda geros nuotaikos ir tvirtino dar kurį laiką pasiliksiantis Graikijoje, netoli Atėnų, kur planuoja atostogauti su žmona.

J.Kairys į Graikiją išskrido savo lėktuvu dalyvauti akrobatinio skraidymo varžybose, kurios turėjo prasidėti penktadienį.

Žiūrovams buvo pranešta, kad pilotas iš Lietuvos pasirodys su komanda. Jis Graikijos žiniasklaidoje buvo pristatytas kaip tikra akrobatinio skraidymo legenda.

Tai ne pirmas incidentas, kai J.Kairys išgąsdina savo gerbėjus Lietuvoje ir užsienyje. Jam ne kartą teko leistis avariniu būdu ir per plauką išvengti mirties. 2007 metais Utenoje vykusiose respublikinėse žirgų lenktynėse Aukštaitijos padangę lėktuvu Jak-52 raižė ir J.Kairys.

Tačiau šventė 55 metų pilotui vos nesibaigė tragiškai – atlikdamas savo programą akrobatinio skraidymo meistras buvo priverstas leistis avariniu būdu. Skraidant netikėtai sugedo variklis, ir lėktuvą tiesiog nupūtė nuo nusileidimo aikštelės.

Vienas geriausių pasaulyje

J.Kairys – žymus Lietuvos lakūnas, aviacijos konstruktorius, akrobatinio skraidymo meistras, Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas, daugkartinis pasaulio čempionatų prizininkas, nugalėtojas, laimėjęs daugiausia FAI pasaulio taurės („Grand Prix“) varžybų. J.Kairys yra pripažintas geriausiu akrobatinio skraidymo be apribojimų meistru pasaulyje 1996–2006 m.

J.Kairys – ne vienos akrobatinio skraidymo figūros autorius ar pirmasis atlikėjas. Jo vardu pavadintas „Kairio ratas“, jis pirmasis akrobatiniu lėktuvu Su-31 1997 m. atliko „Kobrą“, iki tol atliktą tik kai kuriais rusiškais naikintuvais. Kurti naujas akrobatinio skraidymo figūras J.Kairiui padeda lakūno ir aviacijos inžinieriaus įgūdžių derinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.